Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród
Loki gdzie zdjęcia?
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Sosenki ? Zaraz do Ciebie kuknę. 
@ Kogra ? Szukając jakiegoś sensownego polskiego sklepu z powojnikami, kuknąłem na nasze forum ogrodnicze i widziałem, że większość ludzi jest bardzo zadowolona z e-clematis ? i dlatego właśnie tam się udałem. Niestety, wbrew temu, co piszesz, kontakt z klientem jest taki-sobie (pewnie jest to skutek sezonu urlopowego) ? pisałem do nich z pytaniami w czwartek wieczorem i jak na razie nikt mi od nich nie odpisał... A numer telefonu podawany na ich stronie, to ? o ile dobrze się orientuję ? komórka (zaczyna się od 0-512)... Tymczasem o ile rozmowy ze stacjonarnymi mam w ramach abonamentu za darmo (i to z połową świata), o tyle rozmowy z komórkami, a zwłaszcza zagranicznymi, już mnie kosztują i to słono... I tak sobie czekam... Wysłałem już drugiego mejla... Zobaczymy, czy i kiedy odpiszą...
@ Sweety ? Przede wszystkim kurierem będzie szybciej ? co w wypadku wysyłki roślin w doniczkach, które są zielone i w związku z tym potrzebują światła ? ma spore znaczenie. Poza tym nie mam zastrzeżeń do przesyłek pocztowych ? w wypadku przesyłek międzynarodowych otrzymuje się numer trackingowy, który pozwala na śledzenie losów przesyłki w czasie rzeczywistym, więc na każdym etapie podróży człowiek wie, gdzie jest jego paczka i co się z nią dzieje (tak było chociażby w wypadku zeszłorocznego zamówienia cebulek z PNOSu).
@ Lorrie ? Fotek nie ma i chwilowo nie będzie.
Miałem dzisiaj iść z rana do ogrodu, zrobić trochę zdjęć i powklejać je tutaj, ale szaleje u mnie tak koszmarny wiatr, że o foceniu mogę zapomnieć. Klapę z kompostownika musiałem obciążyć kamieniami, bo przefrunęła mi kilka metrów przy jednym z silniejszych podmuchów...
Pozdrawiam!
LOKI

@ Kogra ? Szukając jakiegoś sensownego polskiego sklepu z powojnikami, kuknąłem na nasze forum ogrodnicze i widziałem, że większość ludzi jest bardzo zadowolona z e-clematis ? i dlatego właśnie tam się udałem. Niestety, wbrew temu, co piszesz, kontakt z klientem jest taki-sobie (pewnie jest to skutek sezonu urlopowego) ? pisałem do nich z pytaniami w czwartek wieczorem i jak na razie nikt mi od nich nie odpisał... A numer telefonu podawany na ich stronie, to ? o ile dobrze się orientuję ? komórka (zaczyna się od 0-512)... Tymczasem o ile rozmowy ze stacjonarnymi mam w ramach abonamentu za darmo (i to z połową świata), o tyle rozmowy z komórkami, a zwłaszcza zagranicznymi, już mnie kosztują i to słono... I tak sobie czekam... Wysłałem już drugiego mejla... Zobaczymy, czy i kiedy odpiszą...
@ Sweety ? Przede wszystkim kurierem będzie szybciej ? co w wypadku wysyłki roślin w doniczkach, które są zielone i w związku z tym potrzebują światła ? ma spore znaczenie. Poza tym nie mam zastrzeżeń do przesyłek pocztowych ? w wypadku przesyłek międzynarodowych otrzymuje się numer trackingowy, który pozwala na śledzenie losów przesyłki w czasie rzeczywistym, więc na każdym etapie podróży człowiek wie, gdzie jest jego paczka i co się z nią dzieje (tak było chociażby w wypadku zeszłorocznego zamówienia cebulek z PNOSu).
@ Lorrie ? Fotek nie ma i chwilowo nie będzie.

Pozdrawiam!
LOKI
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Oj ciekawe czy te wichury do nas za kilka dni nie dotrą ...
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może faktycznie w sezonie urlopowym jest gorzej.
Ja nie mogę narzekać, w moim przypadku wszystko odbywało się zawsze bez przeszkód i prawidłowo.
Ja nie mogę narzekać, w moim przypadku wszystko odbywało się zawsze bez przeszkód i prawidłowo.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Kontakt:
@ Lorrie ? Nie były one na tyle drastyczne, żeby poniszczyć rośliny, więc nawet jeśli dotrą do Polski, to nic strasznego się nie stanie. Tyle, że przez parę dni nie będzie się dało fotek porobić, bo kwiatami będzie bujać i rzucać na wszystkie strony.
@ Kogra ? Podobno byli na jakiejś wystawie i dlatego nie mogli odpisać od razu. Tak czy siak mejla z informacjami dostałem w sobotnie popołudnie, a dziś z samego rana mogłem już sfinalizować transakcję ? i pięć powojniczków niebawem do mnie pojedzie (konkretnie zdecydowałem się na odmiany Aromatica, Florida Sieboldii, Elf, Isago oraz Purple Dream). Innymi słowy ? rzeczywiście, tak jak napisałaś, kontakt z klientem mają bardzo dobry.
A poniżej próba nadrobienia zaległości w dodawaniu fotek. Jako że wichury już się skończyły, mogę się pochwalić tym i owym. A zwłaszcza dwiema nowościami w moim ogrodzie ? wilcem trójbarwnym (co do którego byłem pewien, że się go już w tym roku nie doczekam ? bo siany był wraz z innymi, a te inne kwitną już od dwóch miesięcy) oraz asariną. Poza tym oczywiście jeszcze wilce purpurowe, dziwaczki (rosnące i kwitnące na potęgę), tuberoza czy cynie.

Pozdrawiam!
LOKI
@ Kogra ? Podobno byli na jakiejś wystawie i dlatego nie mogli odpisać od razu. Tak czy siak mejla z informacjami dostałem w sobotnie popołudnie, a dziś z samego rana mogłem już sfinalizować transakcję ? i pięć powojniczków niebawem do mnie pojedzie (konkretnie zdecydowałem się na odmiany Aromatica, Florida Sieboldii, Elf, Isago oraz Purple Dream). Innymi słowy ? rzeczywiście, tak jak napisałaś, kontakt z klientem mają bardzo dobry.
A poniżej próba nadrobienia zaległości w dodawaniu fotek. Jako że wichury już się skończyły, mogę się pochwalić tym i owym. A zwłaszcza dwiema nowościami w moim ogrodzie ? wilcem trójbarwnym (co do którego byłem pewien, że się go już w tym roku nie doczekam ? bo siany był wraz z innymi, a te inne kwitną już od dwóch miesięcy) oraz asariną. Poza tym oczywiście jeszcze wilce purpurowe, dziwaczki (rosnące i kwitnące na potęgę), tuberoza czy cynie.

Pozdrawiam!
LOKI
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Wilce piękne, a dziwaczki to te, które przechowałeś w piwnicy? Śliczne. U mnie tylko jeden się rozwinął, ciekawe czy inne kolory też będę mieć, bo widzę u Ciebie pstrokatego . Cynie urodzajne. muszę posiać je za rok, bo wszędzie mi się rzucają w oczy i są rzeczywiście ładne
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Loki asarina
Mnie niestety wysiew się nie udał i nie wzeszło żadne nasionka z całej paczki, a szkoda bo śliczne pnącze.

Mnie niestety wysiew się nie udał i nie wzeszło żadne nasionka z całej paczki, a szkoda bo śliczne pnącze.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Tak, w niedzielę skończyła się w Warszawie wystawa 'Zieleń to Życie'. Szkółki z kraju, a zwłaszcza z regionu były zajęte tym wydarzeniem. "Clematis" miał bardzo bogate stoisko, bo wszystkie klematisy kwitły i pięknie się prezentowały. Przy okazji dowiedziałem się, że ta szkółka mieści się kilka km ode mnie.Podobno byli na jakiejś wystawie i dlatego nie mogli odpisać od razu
- kogra
- Przyjaciel Forum
Aromatica mi padła, ale u Ciebie powinna dobrze rosnąć.
Elfika też mam i jest cudowny, prawdziwy Elf.
Cieszę się, że moja rekomendacja się potwierdziła.
Wilce faktycznie masz urocze, no i te w moim guście kolory - super.
Elfika też mam i jest cudowny, prawdziwy Elf.
Cieszę się, że moja rekomendacja się potwierdziła.
Wilce faktycznie masz urocze, no i te w moim guście kolory - super.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Loctus miałbyś może nasiona tego błękitnego wilca?? Ten najbardej mi się podoba, a nigdzie go nie mogę zdobyć.
Oczywiści, masz się czym pochwalić- jak zawsze

Oczywiści, masz się czym pochwalić- jak zawsze

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- Locutus
- Kontakt:
@ Sosenki ? Moje wilce dziękują. A co do dziwaczków ? tak, to te, które przechowałem, ale nie w piwnicy, lecz w pokoju na szafie, w pudle z trocinami. Wysoka temperatura (około 24°C) przez całą zimę, w połączeniu z bardzo niską wilgotnością (w bloku z centralnym ogrzewaniem miałem około 10% wilgotności względnej) wcale im nie zaszkodziła. W tym roku nie dosiewałem ani jednego ? a WSZYSTKIE korzenie przetrwały zimowanie. Co do cynii ? na fotkach wyglądają okej, ale kwiaty są dosyć małe. Zwłaszcza jak porównam z tym, co mają niektórzy sąsiedzi.
@ Niunia ? No ja wysiałem trzy paczki nasion ? pewnie dlatego w końcu coś wyrosło.
@ Jacek ? Ich siedziba jest, podobnie jak siedziba PNOSu, w Ożarowie Mazowieckim. To chyba jakieś polskie zagłębie ogrodnicze, LOL.
@ Kogra ? Pewnie jutro wsiadam na rower i pędzę po dobrą glebę. Bo do tych wapiennych piachów to ja biedaków na pewno nie posadzę. Posadziłem już te powojniki, które miałem, i wyglądają teraz jak siedem nieszczęść ? wykopałem je w zeszłym tygodniu, podsypałem dobrą glebą, wkopałem jeszcze raz i mam nadzieję, że w przyszłym sezonie odżyją i wybaczą mi moje zaniedbania. A co się stało z Aromaticą?
@ Konwalia ? Wiesz, to są dopiero pierwsze kwiaty, więc na nasiona to jeszcze trzeba będzie ponad miesiąc poczekać. Aczkolwiek zaskoczyłaś mnie, pisząc, że nigdzie go nie ma... W Polsce sprzedaje go między innymi Legutko i Vilmorin; widywałem go często w sklepach ogrodniczych (jest to odmiana Heavenly Blue).
Pozdrawiam!
LOKI
@ Niunia ? No ja wysiałem trzy paczki nasion ? pewnie dlatego w końcu coś wyrosło.
@ Jacek ? Ich siedziba jest, podobnie jak siedziba PNOSu, w Ożarowie Mazowieckim. To chyba jakieś polskie zagłębie ogrodnicze, LOL.
@ Kogra ? Pewnie jutro wsiadam na rower i pędzę po dobrą glebę. Bo do tych wapiennych piachów to ja biedaków na pewno nie posadzę. Posadziłem już te powojniki, które miałem, i wyglądają teraz jak siedem nieszczęść ? wykopałem je w zeszłym tygodniu, podsypałem dobrą glebą, wkopałem jeszcze raz i mam nadzieję, że w przyszłym sezonie odżyją i wybaczą mi moje zaniedbania. A co się stało z Aromaticą?
@ Konwalia ? Wiesz, to są dopiero pierwsze kwiaty, więc na nasiona to jeszcze trzeba będzie ponad miesiąc poczekać. Aczkolwiek zaskoczyłaś mnie, pisząc, że nigdzie go nie ma... W Polsce sprzedaje go między innymi Legutko i Vilmorin; widywałem go często w sklepach ogrodniczych (jest to odmiana Heavenly Blue).
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
Nie przetrwała tej zimy i to nie tylko u mnie.
Widać lepiej jej będzie w cieplejszym klimacie.
No i pachnie całkiem mocno.
Widać lepiej jej będzie w cieplejszym klimacie.
No i pachnie całkiem mocno.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Tak, tylko u nas sprzedają jedynie odmianę trójbarwną, kiedy ja wolę mieć Niebiański Błękit!Locutus pisze: @ Konwalia ? Wiesz, to są dopiero pierwsze kwiaty, więc na nasiona to jeszcze trzeba będzie ponad miesiąc poczekać. Aczkolwiek zaskoczyłaś mnie, pisząc, że nigdzie go nie ma... W Polsce sprzedaje go między innymi Legutko i Vilmorin; widywałem go często w sklepach ogrodniczych (jest to odmiana Heavenly Blue).

A na internecie też nie chce mi się zbytnio kupować, bo teraz nie mam już na to czasu...
Jeżeli będziesz miał, to ja bardzo chętnie

Ogród w lasku
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Kontakt:
Lokutus piękne zdjęcia wilca
.Też mam u siebie,ale jak by nieco mniejsze kwiaty, a może tak mi się zdaje
U mnie same się wysiewają,najwyżej przesadzam je w odpowiednie miejsce.
Można,można u nas kupić, w sklepach z nasionami.
Konwalio tu też można> http://www.twojenasiona.pl/pl/p/Wilec-t ... osc-2g/617

U mnie same się wysiewają,najwyżej przesadzam je w odpowiednie miejsce.
Można,można u nas kupić, w sklepach z nasionami.
Konwalio tu też można> http://www.twojenasiona.pl/pl/p/Wilec-t ... osc-2g/617
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- Locutus
- Kontakt:
@ Kogra ? Już niebawem się przekonam, jak pachnie ? bo właśnie dzisiaj poszła przesyłka kurierska z zamawianymi powojnikami. Już się doczekać nie mogę.
@ Konwalia ? Ale to to samo.
Podstawowa (dzika) odmiana wilca trójbarwnego to właśnie Heavenly Blue. Hodowcy wyhodowali jeszcze odmianę różową (Candy Pink), oraz pasiastą, alrekinową (bodajże Flying Saucers) ? niektóre kwiaty tej ostatniej bywają zupełnie białe.
@ Ra-Barbara ? Wilce trójbarwne zawsze są większe od purpurowych ? aczkolwiek to, o ile większe, pewnie zależy od warunków glebowych i innych takich czynników.
Pozdrawiam!
LOKI
@ Konwalia ? Ale to to samo.

@ Ra-Barbara ? Wilce trójbarwne zawsze są większe od purpurowych ? aczkolwiek to, o ile większe, pewnie zależy od warunków glebowych i innych takich czynników.
Pozdrawiam!
LOKI