Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Grażynko!

Ale się z siebie uśmiałam! Tojeść dostałam od Amloska, bo bardzo mi się spodobała ;:190 - i kropkowaną i rozesłaną, ale ta kropkowana w ogóle nie przypomnina Twojej. Na razie jeszcze niestety nie kwitnie. No nic, będę się musiała upewnić u Ani czy to na pewno kropkowana....

Dzięki za odpowiedź w sprawie pomidorów. Miałam na działce nasiona aksamitek, właśnie, żeby posadzić koło pomidorków, bo też czytałam, że się lubią :wink: , ale gdzieś mi "wsiąknęły" i muszę kupić jeszcze raz. Chyba nie będzie za późno na siew?
Bo na seler czy por to już chyba za późno? Poza tym czytałam, że niezbyt dobrze się czują korzeniowe w pierwszym roku po nawożeniu?

Ależ urokliwa jest ta ścieżka z kamieniami!
Podobną widziałam u Chatte i już jej pisałam, że "podkradnę" pomysł. Tak że dziewczyny nie zdziwcie się! Ale nie wiem, kiedy to będzie, więc spokojnie. Poza tym zawsze mogę nie wkleić zdjęć :wink:
Ale uwielbiam takie zestawienia - kamień, sosna, przebłyskujące promienie światła...
I takie dzikie zakątki !
Moje brzózki samosiejki są małe i ciągle zagrożone przez mojego męża :wink: Ale myślę, że w razie czego da się je przesadzić. Na razie prace ziemne tam nie ruszają, więc nie ma alarmu.

A ostróżki poznałam dopiero na forum.
Faktycznie - te niebieskie i fioletowe są odlotowe. A czy to byliny? Czy z nasion?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Wisienko
Bardzo się cieszę że podobają Ci się moje pomysły. Ależ naśladuj nie mam nic przeciwko temu. Wręcz odwrotnie, gdybyś była moją sąsiadką to przyszłabym Ci pomóc.Jeżeli chodzi o moje ostróżki to są bylinami i mam je już 7 lat w tym samym miejscu. Ale w tym roku chcę je rozsadzić bo już widać że brakować im zaczyna wartości glebowych są trochę "wyczerpane staniem w jednym miejscu".Jedyny problem z nimi to podwiązywanie żeby się nie połamały w czasie deszczów. Po pierwszym kwitnieniu, przycięte nisko , odbijają i czasem zakwitają po raz drugi. Polecam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ech... szkoda, że nie jesteśmy sąsiadkami ;:145
A tak przy okazji bylin - powiedz mi, Grażynko, bo pytałam kogoś innego na forum, ale niestety nie dostałam odpowiedzi: co się robi z przekwitłą tojeścią kropkowaną? Zostawia się ją taką, czy może przycina? I czy też może ponownie zakwitąć?
No i czy wszystkie byliny powinno się po iluś latach przesadzać? Myślałam, że mogą sobie rosnąć w jednym miejscu na wieki wieków (albo aż się właścicielowi znudzi kompozycja :wink: ) :oops:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wisienko
ja robię tak że tojeść po okwitnięciu , kiedy zaczyna tworzyć nasiona, ścinam tuż przy ziemi a czasem wyrywam. Ona wtedy rozwija kłącza podziemne i czasem wypuszcza nowe pędy które przy sprzyjających warunkach pogodowych mogą zakwitnąć ponownie ale nie jest to kwitnienie tak obfite jak wiosną.
Co zaś dotyczy innych bylin to jest różnie. Jedne trzeba rozsadzać po 5 latach inne po 10 a ja mam liliowce które już 12 lat rosną w jednym miejscu i stale pięknie kwitną . Najlepiej poznasz kiedy tzeba daną roślinę przesadzić kiedy zacznie słabo kwitnąć pomimo zasilania a jej nadziemna część bedzie coraz słabiej rosła, liście będą drobniały a jej wysokość maleć. Także trzeba rośliny rozsadzić kiedy karpa staje się zbyt gęsta lub rośliny zaczynają się na rabacie przerastać nawzajęm. przesadzić także trzeba roślinę która po posadzeniu nie bardzo rośnie -spowodowane to może być niewłaściwym stanowiskiem lub nieodpowiednią glebą.
Ale póki co to na takie zabiegi masz jeszcze czas.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz pokażę wam kilka zakątków w moim ogrodzie w których można odpocząć po pracy, przyjąć gości czy poplotkować z sąsiadką. Bardzo lubimy tam przesiadywać w ciepłe wieczory i relaksować się. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Piękne! Zakątki jak z bajki ;:6
Grzegorz B

Post »

Grażynko urocze te Twoje miejsca na wypoczynek. Takie osłonięte od wścibskich sąsiadów, że można naprawdę wypoczywać i przyjmować gości bez żadnych obaw, że ktoś będzie podglądał zza płota.

Serdecznie pozdrawiam :D :P :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Grażyno - super ogród i zakątki.
Mogłabym zamieszkać u Ciebie,bez żadnych oporów,czułabym się tak dobrze jak w swoim buszu.(To Lila tak nazywa mój ogród,hihihi)
Ślicznie.Pozdrawiam
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KarolinaL pisze:Piękne! Zakątki jak z bajki ;:6
:P Jestem tego samego zdania :P
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karo - nie mam nic przeciwko temu - zapraszam.
Grzegorzu, masz rację, to duża zaleta jeśli nikt nie zagląda do ciebie i możesz przyjmować kogo i kiedy chcesz. A mój ogród znajduje się prawie w środku miasta. Sąsiadów zaś mam super i mamy nawet sąsiedzką bramkę bezpośrednio między ogrodami.Pomagamy sobie też w ciężkich pracach.
A teraz zapraszam do obejrzenia mojej kolekcji liliowców i innych roślin.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja też chcę takie liliowce! :( Mój mi nawet nie kwitnie, być może ma za ciemno. Jakbyś kiedyś miała ich za dużo, to wiesz... Zaczynam kolejkę :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolinko nie ma sprawy - przypomnij się tylko jak przekwitną. Ale najpierw poczekaj aż rozkwitną wszystkie, bo to dopiero początek kwitnienia i niektóre jeszcze mają pączki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Czy na zdjęciu z chmurką- te jaśniutko różowe kwiaty to floksy?
Piękny kolor- taki subtelny.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie , to nie floksy ale jakaś odmiana dzwonka irlandzkiego, nie znam dokładnej nazwy, może ktoś go rozpozna. Mnie się podoba bo kwitnie aż do póżnej jesieni bezprzerwy - wycinam tylko okwitnięty kwiatostan.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, byłoby świetnie :D Ten różowo-fioletowy z żółtym środkiem to po prostu śliczności!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”