Przetwory owocowe ,warzywne teraz taka pora ,trzeba robić bo zima bardzo długa,obecnie jestem na etapie ogórkowo- jabłkowo- buraczkowym.Brakuje czasu na spotkania z wami .W tej chwili gotują się buraczki i musy papierówkowe w słoiczkach Chwila odpoczynku.Z dzisiejszego pobytu na działeczce przywiozłam kilka zdjęć
No malutki , ja swoje zbieram jak tylko kolorek się zmienia, bo zaraza mi się wdała do namiotu, a co dziwne, to pomidorki na zewnątrz maja się doskonale.
Mój mąż dużo pryskał po pomidorach i ogórkach rozcięczonym mlekiem o,5% ,pomidory mają się jak na razie dobrze gorzej z ogórkami,a to nasza pierwsza zerwana papryczka
Moniu przepisy mam proste nie wymyślne , musy jabłkowe prosta sprawa rozgotowane ćwiartki jabłek z odrobiną wody,na koniec nie za dużo cukru ,wyśmienity do naleśników,tak samo tylko odrobinę cukru na szarlotkę , ogóreczki kiszę ,zamrażam na mizerię/pokrojone w grubsze plastry/ buraczki najbardziej lubimy ugotowane ,obrane starte drobno jak na placki ziem. sól ,ocet jabłkowy cukier i do słoiczków a zimą przysmażane z odrobiną oleju ,do mielonych wyśmienite,albo buraczki starte na jarzynówce i wszystko tak samo ,z tych robić można surówkę dodawać co się chce
-- 7 sie 2012, o 22:31 --
Witaj Kaziu u nas niektórzy narzekają na słabe plony w tym roku , tak jak dla nas mamy dosyć, mamy w gruncie dobrą odmianę "śremskie",polewaliśmy też rozcięczonym mlekiem
Moje dynie ozdobne poszły jak szalone na inne grządki,dopiero teraz dowiedziałam się że sadzi się je przy płotach ,siatkach,podwiązuje wtedy ładnie się prezentują.Tak wyglądają teraz i nie wiem kiedy je zrywać ,czy już czy jeszcze poczekać,proszę o podpowiedz
Pogoda u nas dzisiaj dopisała , po pracy relaks na działeczce ,cebule pięknie dosychały w słońcu,kroiłam sobie jabłuszka na kompociki a później pstrykałam fotki o to kilka z nich
nasza wierzba rośnie u nas drugi rok, od dołu została podcięta
kapusta ozdobna poszła w górę
astry już zaczęły u mnie kwitnąć, czyżby jesień tuż tuż
wilec wije się do nieba ,szkoda tylko że tak mało ma kwiatków właściwie same liście