Storczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p
Od: 30 mar 2012, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: StOrCzYk

Post »

Dziękuje bardzo za pochwały :)

A teraz pokarze moje straty w storczykach których nie dałam rady odratować
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A TE ODSPRZEDAŁAM PO PRZEKWITNIĘCIU NA INNE

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

A jak na tego kiedyś trafie to go od razu wezmę bo tak mi się podoba a kupiłam po w 2009 jako mój 3 storczyk z mojego kwitnienia kwitł 2 kwiatami a potem coś się stało bo umarł a ze nie znałam technik ratowania to musiałam się z nim pożegnać a szkoda i go bardzo
Obrazek

Wczoraj zobaczyłam ze liście u cymbidium odpadają i kwiaty więdną wiec wyjęłam z doniczki i co porażka korzenie wszystkie zgniłe wiec poobcinałam wszystkie zgniłki a resztę korzeni umyłam w wodzie z płynem i wsadziłam w nowe podłoże wiec powinno teraz być ok(niech rośnie zdrowo i da kolejne piękne kwiaty) a zapomniała bym w tym cymbidium miedzy korzeniami tyle mchu było upchanego ze szkoda gadać teraz to wszystkie kwiaty kupione to zobaczę jaki jest ich skład mieszki kory czy mchu aby nie mieć już problemu ze wszystko wyschnie a w środku mech ciągle mokry będzie.
A na pocieszenie kupiłam mini phal i cambrie ale jurto zrobię fotki to pokaże.
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Pozdrowionka ;) // Mariola
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
rzeczywiście szkoda tych storczyków :(
ja czekam zawsze, aż nowy storczyk przekwitnie, wtedy wyciągam go z doniczki i obcinam zgnite korzenie. Zasypuję miejsca po cięciu cynamonem i zostawiam na noc do wyschnięcia, wtedy mam pewność, że nie zacznie mi w obciętych miejscach nic gnić z nadmiaru wilgoci. Moczę po raz pierwszy bioseptem. Liście również myję bioseptem.
Moja rada: zanim zobaczysz jaki jest stan korzeni, poczekaj, aż storczyk przekwitnie, bo może zrzucić pączki. Ja w moim ostatnim nowo zakupionym miałam dosłownie garstkę zbitego, zgnitego mchu. Gdybym go nie przesadziła na pewno zgniłyby mu korzenie.
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

no szkoda ale można zawsze kupić nowe cudeńka i człowiek już cierpliwszy i mądrzejszy. A te preparaty to sobie kupie jak będę w maju w Polsce.
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

Temu storczykowi Obrazek urosły u mnie 2 łodygi bardzo się cieszyłam z tego do dnia kiedy postanowiłam przypiąć je do kijków

Obrazek

jedna łodyga się podłamała wiec przykleiłam taśma i jest to pod czerwona spinka

Obrazek

A druga łodygę złamałam wkładając ja do wiszacego koszyka zahaczyłam i....:(
a taka miałam nadzieje na większe kwitnienie no ale jest szansa na kwiaty bo rośnie odgałęzienie z uśpionego oczka ze starej łodygi

Obrazek

A to korzonki Obrazek
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

A to 2 moje nowosci mini phal.
Obrazek ObrazekObrazek

A to cambria
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

A tutaj przedłużenie pędów zoltaska
ObrazekObrazekObrazekObrazek
oraz temu rośnie pęd ale powolutku bo na razie produkuje jeszcze kwiatuszki
A RESZTĘ POKAŻE W INNE DNI ZAPACZKOWANE DENDROBIUM , ODGAŁĘZIENIE RÓŻOWEGO
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

Piękne nowości i kwitnienia również :D
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przepiekne ma pani storczyki:)cudne ,cudne ,cudne ;:138
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21

Post »

Piękne okazy ;:oj można sobie oko nacieszyć :wink:

widzę że niektóre siedzą sobie w karmazycie ,powiedz czy nie masz problemu z ziemiórkami :?:
ja od niedawna zaczęłam przesadzanie właśnie do karmazytu ,na razie jest ok .
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
wmx
200p
200p
Od: 6 gru 2009, o 13:34

Post »

Sliczna i taka dostojna ta miniaturka
Pozdrawiam Sylwia
Storczyki Sysi i Ogród Sysi
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

deszczowka79 pisze:Piękne okazy ;:oj można sobie oko nacieszyć :wink:

widzę że niektóre siedzą sobie w karmazycie ,powiedz czy nie masz problemu z ziemiórkami :?:
ja od niedawna zaczęłam przesadzanie właśnie do karmazytu ,na razie jest ok .
no wiesz na razie to ja tez eksperymentuje bo miałam słabe w korzeniach lub liście zwiotczałe i kiedy je wsadziłam to tego karmazytu i na dnie doniczki jest trochę wody to liście nabrały wigoru i są jędrniejsze a co do zimówek na razie nic nie zauważyłam a obserwuje aby się mi te zimówki nie rozmnożyły . bo raz miałam ale w nowo zakupionej korze .
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Cudowna kolekcja, obejrzałam cały wątek od początku. Ilez ty ich tam masz u siebie?

Widzę ,że piszesz że wysiałaś vanilię...ale ten kształt listków przypomina bardziej adenium mnie przynajmniej....możesz pokazać aktualne zdjęcie jak wygląda? :wit
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

WITAJ tak to jest adenium wygląda już tak
Obrazek
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

Dziś było podlewanie.. WIEC KILKA ZDJĘĆ
Obrazek
Obrazek

Obrazek

paczki na dendrobium za chwile pokażą swoje buźki:)
Obrazek

paczki na falku
Obrazek[/URL

odgałęzienie na różowym
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/266/dscf3160m.jpg/]Obrazek

moje własne pedziki na falku od chłopaka z dnia kobiet 2012
Obrazek

phal fantasy music w kieliszku i keramzyt (zobaczymy jak sie bedzie zachowywal)
Obrazek

taki ciapek Obrazek

oraz zapelniona moja szklarnia
Obrazek

I NA DZIŚ TYLE:)
Awatar użytkownika
Raspberry
50p
50p
Od: 13 kwie 2012, o 19:41

Post »

Gdzie wchodzę tam pędziki i pąki super nam zimą storczyki kwitną:))Fajna szklarenka:)
:)Pozdrawiam Raspberry :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”