Fasola z orzełkiem

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fasola z orzełkiem

Post »

Anielica chodzi w Ameryce jako bumblebee bean -"trzmielowa";)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Udała się komuś uprawa fasoli z orzełkiem w wersji Loeb z 1 str. wątku? Ja mam tegoroczną ale w wersji ministerialnej, tj. z kreseczką. Rzeczywiście to plenna i smaczna odmiana, warto ją uprawiać. :D
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja, swego czasu dostałam od pewnego Pana 2 paczuszki nasion 2 różnych fasoli. Z jego zbiorów.
Jedna anonimowa szparagowa, a druga na suche ziarno. Obie zachwalał. Podziękowałam i wzięłam.

Jaki czas potem trafiłam na ten wątek i się zachwyciłam wzorem orła. Skojarzyłam, że ta moja też jakiś wzór miała. Bardzo się cieszyłam, że i moja orła miała (ale z tą kreseczką nad koroną).

W maju chyba, wysiałam 2 krótkie rządki. Oprócz tej z orłem miałam jeszcze 6 innych fasoli. 4 szparagowe, 1 na suche ziarno i 1 na ziarno/szparagowa. Niby raczej były w odstępach, ale niektóre, chyba się pokrzyżowały. Ta z orłem nie. Jakież było moje zdziwienie, jak w 1 suchym strąku, znalazłam wszystkie nasiona z samą koroną bez kreseczki (nie wytworzyła się). Tych nasion było 4 czy 5. Wszystkie inne z kreską. No i jak dosuszałam nasiona (przeróżnych fasoli) to położyłam je gdzieś oddzielnie na ścierce. Potem o tym zapomniałam i suche powrzucałam do słoików. Dopiero potem się ocknęłam, że co ja zrobiłam. Na szczęście, tej fasoli jeszcze nie jedliśmy i mam ją już w kilku słoiczkach. Będę wysypywać wszystko, szukać. Jak znajdę to wysieję w 2013 r. oddzielnie.

Tak więc na akcję wymiany, tej bez kreski nie mam :( Ale chętnie się podzielę tą, która mam (z kreską) oraz innymi fasolami :) Mam nadzieję, że ktoś inny będzie miał ziarna fasoli o innych wzorach :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Przebrałam fasolki i rzeczywiście niektóre są takie jak u Loeb, czyli bez kreseczki. Posieję je osobno i zobaczę czy powtórzą tą cechę.
A może one zawsze były taką mieszanką typów tylko ktoś zostawiając materiał do siewu po prostu wybierał ładniejsze, ciekawe.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Przejrzałam swoje i również znalazłam kilka bez kreseczki. Mam z innego zródła. Nasiona trzyletnie.
PS Obejrzałam fotkę z 1 str i orzełek Loeb jest taki bardziej dokładniejszy,wyraźny -cudo.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

GRANIA pisze:Przejrzałam swoje i również znalazłam kilka bez kreseczki. Mam z innego zródła. Nasiona trzyletnie.
Pewnie przez tę dyskusję i akcję fasola z orzełkiem (w obu wersjach) będzie rozpowszechniona wsród forumowiczów.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

:wit
Jeśli ktoś jest zainteresowany wysłałam pare paczuszek fasolki z orzełkiem na akcję wymiany. Nasiona pochodzą z roślin z nasionek od Maragi, której ponownie bardzo dziękuję ;:333
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie anielica urosła do 3 metrów
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

U mnie też tak poszybowała wysoko w gorę. :D
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Brzoskwinko, w przyszłym roku po posianiu fasoli przykryj ją 5l. butlami po wodzie. Ja tak zrobiłam w tym roku, za radą forumowicza, po tym jak pierwsza fasola (zielona tyczkowa ) po wschodach zginęła. Podejrzewam ,że pożarły ją ślimaki. Posiałam po 5 nasion w dość dużych odstępach , wszystkie wykiełkowały i miałam fasoli szparagowej do oporu, jak nam zbrzydła to nasiona mroziłam , oprócz tego mam jeszcze sporo suchej.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

Rumianko, po jakim czasie zdejmowałaś butle? Jak duże były rośliny?
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Można nasiona podkiełkować w domu, dzięki temu wschody mogą nastąpić nawet tydzień wcześniej i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że nasiona z jakiegoś powodu nie wyjdą :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

U mnie młode fasolki z liścieniami padły łupem bażanta - nakryłam go na gorącym uczynku. Na szczęście odpuścił i większość rosła dalej.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Iohroma, butle zdjęłam ,jak liście zaczęły dotykać ścianek. Chyba wtedy były za stare dla ślimaków.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Rumianka pisze:Brzoskwinko, w przyszłym roku po posianiu fasoli przykryj ją 5l. butlami po wodzie. Ja tak zrobiłam w tym roku, za radą forumowicza, po tym jak pierwsza fasola (zielona tyczkowa ) po wschodach zginęła. Podejrzewam ,że pożarły ją ślimaki. Posiałam po 5 nasion w dość dużych odstępach , wszystkie wykiełkowały i miałam fasoli szparagowej do oporu, jak nam zbrzydła to nasiona mroziłam , oprócz tego mam jeszcze sporo suchej.
Rumianka, u nas nie ma slimaków. Pozostałe fasole poszalały, ta zahamowała wzrost gdy miała ze 30cm, cos jej czubek zjadło. Po jakims czasie straciła liście.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”