Fasola z orzełkiem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fasola z orzełkiem
Anielica chodzi w Ameryce jako bumblebee bean -"trzmielowa";)
Udała się komuś uprawa fasoli z orzełkiem w wersji Loeb z 1 str. wątku? Ja mam tegoroczną ale w wersji ministerialnej, tj. z kreseczką. Rzeczywiście to plenna i smaczna odmiana, warto ją uprawiać. 

-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja, swego czasu dostałam od pewnego Pana 2 paczuszki nasion 2 różnych fasoli. Z jego zbiorów.
Jedna anonimowa szparagowa, a druga na suche ziarno. Obie zachwalał. Podziękowałam i wzięłam.
Jaki czas potem trafiłam na ten wątek i się zachwyciłam wzorem orła. Skojarzyłam, że ta moja też jakiś wzór miała. Bardzo się cieszyłam, że i moja orła miała (ale z tą kreseczką nad koroną).
W maju chyba, wysiałam 2 krótkie rządki. Oprócz tej z orłem miałam jeszcze 6 innych fasoli. 4 szparagowe, 1 na suche ziarno i 1 na ziarno/szparagowa. Niby raczej były w odstępach, ale niektóre, chyba się pokrzyżowały. Ta z orłem nie. Jakież było moje zdziwienie, jak w 1 suchym strąku, znalazłam wszystkie nasiona z samą koroną bez kreseczki (nie wytworzyła się). Tych nasion było 4 czy 5. Wszystkie inne z kreską. No i jak dosuszałam nasiona (przeróżnych fasoli) to położyłam je gdzieś oddzielnie na ścierce. Potem o tym zapomniałam i suche powrzucałam do słoików. Dopiero potem się ocknęłam, że co ja zrobiłam. Na szczęście, tej fasoli jeszcze nie jedliśmy i mam ją już w kilku słoiczkach. Będę wysypywać wszystko, szukać. Jak znajdę to wysieję w 2013 r. oddzielnie.
Tak więc na akcję wymiany, tej bez kreski nie mam
Ale chętnie się podzielę tą, która mam (z kreską) oraz innymi fasolami
Mam nadzieję, że ktoś inny będzie miał ziarna fasoli o innych wzorach 
Jedna anonimowa szparagowa, a druga na suche ziarno. Obie zachwalał. Podziękowałam i wzięłam.
Jaki czas potem trafiłam na ten wątek i się zachwyciłam wzorem orła. Skojarzyłam, że ta moja też jakiś wzór miała. Bardzo się cieszyłam, że i moja orła miała (ale z tą kreseczką nad koroną).
W maju chyba, wysiałam 2 krótkie rządki. Oprócz tej z orłem miałam jeszcze 6 innych fasoli. 4 szparagowe, 1 na suche ziarno i 1 na ziarno/szparagowa. Niby raczej były w odstępach, ale niektóre, chyba się pokrzyżowały. Ta z orłem nie. Jakież było moje zdziwienie, jak w 1 suchym strąku, znalazłam wszystkie nasiona z samą koroną bez kreseczki (nie wytworzyła się). Tych nasion było 4 czy 5. Wszystkie inne z kreską. No i jak dosuszałam nasiona (przeróżnych fasoli) to położyłam je gdzieś oddzielnie na ścierce. Potem o tym zapomniałam i suche powrzucałam do słoików. Dopiero potem się ocknęłam, że co ja zrobiłam. Na szczęście, tej fasoli jeszcze nie jedliśmy i mam ją już w kilku słoiczkach. Będę wysypywać wszystko, szukać. Jak znajdę to wysieję w 2013 r. oddzielnie.
Tak więc na akcję wymiany, tej bez kreski nie mam

Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
Przebrałam fasolki i rzeczywiście niektóre są takie jak u Loeb, czyli bez kreseczki. Posieję je osobno i zobaczę czy powtórzą tą cechę.
A może one zawsze były taką mieszanką typów tylko ktoś zostawiając materiał do siewu po prostu wybierał ładniejsze, ciekawe.
A może one zawsze były taką mieszanką typów tylko ktoś zostawiając materiał do siewu po prostu wybierał ładniejsze, ciekawe.
Przejrzałam swoje i również znalazłam kilka bez kreseczki. Mam z innego zródła. Nasiona trzyletnie.
PS Obejrzałam fotkę z 1 str i orzełek Loeb jest taki bardziej dokładniejszy,wyraźny -cudo.
PS Obejrzałam fotkę z 1 str i orzełek Loeb jest taki bardziej dokładniejszy,wyraźny -cudo.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Pewnie przez tę dyskusję i akcję fasola z orzełkiem (w obu wersjach) będzie rozpowszechniona wsród forumowiczów.GRANIA pisze:Przejrzałam swoje i również znalazłam kilka bez kreseczki. Mam z innego zródła. Nasiona trzyletnie.
pozdrawiam, Gunnar
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23

Jeśli ktoś jest zainteresowany wysłałam pare paczuszek fasolki z orzełkiem na akcję wymiany. Nasiona pochodzą z roślin z nasionek od Maragi, której ponownie bardzo dziękuję

Udanych plonów.
Magda
Magda
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie anielica urosła do 3 metrów
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Brzoskwinko, w przyszłym roku po posianiu fasoli przykryj ją 5l. butlami po wodzie. Ja tak zrobiłam w tym roku, za radą forumowicza, po tym jak pierwsza fasola (zielona tyczkowa ) po wschodach zginęła. Podejrzewam ,że pożarły ją ślimaki. Posiałam po 5 nasion w dość dużych odstępach , wszystkie wykiełkowały i miałam fasoli szparagowej do oporu, jak nam zbrzydła to nasiona mroziłam , oprócz tego mam jeszcze sporo suchej.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Rumianko, po jakim czasie zdejmowałaś butle? Jak duże były rośliny?
Udanych plonów.
Magda
Magda
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Można nasiona podkiełkować w domu, dzięki temu wschody mogą nastąpić nawet tydzień wcześniej i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że nasiona z jakiegoś powodu nie wyjdą 

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
U mnie młode fasolki z liścieniami padły łupem bażanta - nakryłam go na gorącym uczynku. Na szczęście odpuścił i większość rosła dalej.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Iohroma, butle zdjęłam ,jak liście zaczęły dotykać ścianek. Chyba wtedy były za stare dla ślimaków.
Pozdrawiam , Bożenka.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rumianka, u nas nie ma slimaków. Pozostałe fasole poszalały, ta zahamowała wzrost gdy miała ze 30cm, cos jej czubek zjadło. Po jakims czasie straciła liście.Rumianka pisze:Brzoskwinko, w przyszłym roku po posianiu fasoli przykryj ją 5l. butlami po wodzie. Ja tak zrobiłam w tym roku, za radą forumowicza, po tym jak pierwsza fasola (zielona tyczkowa ) po wschodach zginęła. Podejrzewam ,że pożarły ją ślimaki. Posiałam po 5 nasion w dość dużych odstępach , wszystkie wykiełkowały i miałam fasoli szparagowej do oporu, jak nam zbrzydła to nasiona mroziłam , oprócz tego mam jeszcze sporo suchej.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia