Ewo - na Ciebie zawsze można liczyć ;) Cieszy mnie to, że stworzona przeze mnie PANDA podoba się ludziom. Nawet organizator konkursu docenił moje zdjęcie:

źródło:
http://ogrodniktomek.pl/2012/05/poznaj- ... ca-wiosna/
Monia68 - dziękuję za nazwę rośliny
Primula auricula. Dzięki temu znalazłem informację, że polski odpowiednik (Pierwiosnek łyszczak) występuje w Tatrach na skałach wapiennych od regli po najwyższe szczyty. Posiadana przez nas odmiana jest jednak ładniejsza ze względu na fioletową obwódkę. Co prawda moja roślina została już posadzona na skalniaku, ale znając nazwę mogę poprawić jej warunki siedliskowe. Postaram się podsypać ja odrobiną wapna i gliny.
W niedzielę wróciłem z majówki. W tym roku miałem ją poszerzoną o wyjazd w Góry Stołowe (w tym do Radkowa, Kudowy Zdroju, Kłodzka, Lewina Kłodzkiego i Nysy). Jednak ze względu na tematykę wątku zamieszczę tylko zdjęcia z mojego ogrodu. Najwyżej za jakiś czas dorzucę kilka zdjęć z ogrodu japońskiego z Lewina Kłodzkiego. Niestety nie maiłem szczęścia bo był w przebudowie i zdjęcia zrobiłem zza ogrodzenia.
Jestem bardzo zadowolony ze skalniaka. W tym roku różowy floks szydlasty, smagliczka i gęsiówka kaukaska pokazały na co je stać. Dodatkowo sasanki fajnie zakwitły. Co prawda fioletowa i czerwona zostały trochę przyćmione przez wspomniane rośliny, ale mimo to pięknie wyglądały. Natomaist biała sasanka najszybciej się rozrasta co powoduje, że stanowi ciekawy punkt.
Nie da się ukryć, że miałem tez miłą niespodziankę. Otóż pojawił się tulipan Klusjisza, który rok temu nie zaznaczył swojej obecności na skalniaku. Mimo, że nie rzuca się w oczy jak gęsiówka czy smagliczka,to i tak jest fajny.
Trafiłem także na końcówkę kwitnienia narcyzów:

Ale za to magnolia miała jeszcze kilka pączków kwiatowych wiec było na co popatrzeć.