blabla pisze:Gdybym siał litopsy to do czystego żwiru (bez żadnych dodatków mineralnych) i nie przykrywałbym nasion żadną warstwą podłoża. Nasiona są bardzo małe i siewki później mają problemy z przebiciem się przez górną warstwę podłoża.!
Tak, tak Tomku, ja tylko bardzo delikatnie posypuję piaskiem. Dosłownie jakbym siała nasionka Warstwa piasku nie ma nawet 0,5 mm
Kati to, że je teraz przesadziłaś to nic nie szkodzi byle były przesadzane do suchego podłoża, ja też tak zrobiłam ze swoimi i mają się dobrze z tym, że po wyciągnięciu ze starej doniczki trochę leżały bez podłoża aby uszkodzone korzenie mogły sie zagoić. Co do światła to aby dobrze się rozwijać potrzebują go dużo.
W zwiazku z podłożem zgadzam się z darekcn4, lithopsy nie powinny mieć dużo "ziemi" większość powinien stanowić żwir i piasek. Moje rosną w mieszance żwiru, piasku i odrobinie ziemi do kaktusów....
E tam rozeznana. Mam zaledwie jednego, którego mi omal wełowiec nie zeżarł.
Czyta się troszkę to tu, to gdzie idziej i wiadomości same do glowy wchodzą ;:70 ;:225
Witam.Ja swoje litopsy wysiałam 24.01 i teraz wyglądają tak.Wysiałam je do wygotowanego żwirku,przykryłam folią.Bardzo szybko wykiełkowały pierwsze kamyczki,ale widzę,że wschodzą jeszcze spóźnialscy.Teraz kiedy troszkę podrosły podlewam je słabym roztworem nawozu do kaktusów. Mam nadzieję,że będą zdrowo rosły.