Little White Pet-Belle de Teheran,Hendersen 1879 (USA)
Pochodzenie:wg.Schultheis`a -roza chinska (China Rose),wg. encyklopedi Könemann`a Poliantha (Poliantha Rose),a wg.encyklopedi The Royal Horticultural Society mieszaniec Sempervirens (Sempervirens-Hybride).
(Sempervirens Rose- dzikuska ,5 m,male biale kwiatki,5-cio platkowe-opisana przez C.Linnaeus`a w 1753).
W 1828 r.powstala roza pnaca,o pelnych malych,bialych kwiatach ,raz kwitnaca(Felicite et Perpetue,Jacques,F)przez skrzyzowanie S.-Rose z Old Blush.I tak okrezna droga dochodze do Little White Pet:jest to sport w.opisanego mieszanca.Jest to urocza malutka rozyczka (30-50 cm.)z malymi wydluzonyni b.cienno zielonymi matowymi(w opisach sa blyszczace)zdrowymi listkami.Lodygi delikatne,ale utrzymuja "miotelki"pelne pakow/kwiatow.Paki sa ciemno rozowe,kwiaty b.pelne "pomponiaste",biale,albo z mgielka pudrowego rozu,z uroczym zielonym oczkiem.Platki cieniutkie,prawie transparetne,chlona wode jak gabka,przy suchej pogodzie kwiaty utrzymuja sie dosc dlugo,przekwitajac szarzeja,zapach delikatny jak dobre mydlo.Powtarza kwitnienie,nie czysci sie sama.Co jest jeszcze ciekawe,jest sportem od rozy pnacej,co jest rzadkoscia,zazwyczaj jest odwrotnie.Jest to roza,ktora zabralabym na bezludna wyspe.

.
Sorry,zapomnialam,kupilam ja w lecie,już z pakami,u Schultheis`a,nie wiem jak zimuje,podawana jest strefa 5.Uprawiam ja jak wszystkie w donicy i chyba dla niej jest to najlepsze rozwiazanie,bo na rabatach ginie(o tym pisaly babki na D forach).A na balkonie...........letni wieczor,czerwone wino,swiece,wygodny fotel i jej biale latarenki swiecace w ciemnosci.