Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Post »

Geniu - masz prawo być głodna, nie od razu Rzym zbudowano :D
Nie możesz katować organizmu. Ja Ci napisałam, że masz zjeść warzywa gotowane a nie kalafior, który najmniej "trzyma". Mix warzyw - a więc i marchewka i brokół i kalafior i fasolka i ...
(bez ziemniaków, kukurydzy - które są w grupie węglowodanów i bedziemy je jeśc w innym zestawie).
Należało ich zjeść dużo - im więcej, tym lepiej, bo przy lepszym samopoczuciu lepiej się chudnie z uśmiechem na twarzy a nie ze łzami :D

Żebyś nie była wściekle głodna wieczorem, rozplanuj pory posiłków wg własnego rytmu dnia, uwzględniając 5 posiłków z przerwami 3 godzinnymi. Ostatni posiłek 3 - 3,5 godziny przed snem, np.
9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00. Możesz przesunąć wszystki posiłki o godzinę w dół, to zależy, o której idziesz spać.

Zasada tej diety jest prosta:
obiad i kolacja - jemy albo proteiny (mięso, ryby, jaja) albo węglowodany (soczewica, groch, groszek, bób, jasiek, kasze, ryż, makarony, ziemniaki) z dużą ilością gotowanych warzyw (można, a nawet należy dodawać kiszonki), jeżeli chcemy zjeść surowe warzywa nie moga one przekroczyć 1/3 wszystkich warzyw - wszystko polane min. 2 łyżeczkami oliwy bądź oleju sałatkowego.

II śniadanie - do wyboru: 2 białka, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 1 owoc (lub garść jagodowych)
Podwieczorek - do wyboru: kalafior - 2 garści , albo! kurczak - 1 pierś , albo zielona fasolka, albo 2 białka.

Zrób na obiad np. 2 papryki faszerowane posiekanym filetem z indyka (kurczaka) wymieszanym z przesmażoną na oliwie cebulką, pieczarkami, troszkę papryki, pomidorkiem i co tam jeszcze sobie życzysz (pietruszka, szczypior inne warzywa wg pomysłu), albo możesz zamiast mięsa dać ryż bądź makaron) i upieczone w piekarniku. Smacznego.
Unikać gotowych przypraw, sól, pieprz, papryka i inne wg własnej kompozycji).
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciecierzyca i soczewica nawet w Lidlu,każdym sklepie wegetariańskim typu Green....no i wszystkich sklepach typu Tesco,Bomi,Real itp w tych sklepach też dostaniesz kolendrę i seler naciowy.Czytałam ,że ciecierzyca i soczewica są bardzo zdrowe.

-- Wt 03 sty 2012 11:59 --

Alu coraz bardziej podoba mi się Twoja propozycja diety,zaraz przestudiuję ją dokładnie.O jak dobrze,że mam dzisiaj w pracy luz/tzn.wdrażanie w nowym roku do pracy/.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

e-genia pisze:Wygląda smakowicie , ale dużo składników i dla jednej osoby to chyba się nie opłaci .
Ciecierzycy , soczewicy to nawet nie widziałam na oczy , gdzie tego szukać ?
Nigdy nie korzystam z takich przepisów bo za dużo w nich składników przypraw .
Geniu, soczewica czerwona i zielona jest dostępna w każdym sklepie, ciecierzyca w puszkach raczej też, a i sucha można czasem trafić. Wszystko to strączkowe dawno zapomniane w naszych kuchniach a bardzo zdrowe. Kiedyś to była podstawa kuchni.
Ja się już przekonałam do tych warzyw i często je robię, w mojej kuchni znajdziesz przepisy. Wcale też nie musisz gotować tylko dla siebie, zwłaszcza jeśli mężowi się przytyło po rzuceniu palenia.
Zupy na bazie soczewicy są bardzo smaczne, zdrowe i sycące, a lekkie!

A na przegryzkę wieczorną polecam właśnie uprażona ciecierzyce, smakuje jak słone orzeszki :tan

Kokolidek ma absolutną racje, że dietę trzeba indywidualnie dostosować, bo każdy organizm inny.
Ale podstawowe zasady sa wspólne jednak.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
x-k-k

Post »

Ja 3 posiłki zabieram do pracy: II śniadanie, obiad i podwieczorek.
Nie stanowi dla mnie problemu zjedzenie na obiad np. 1/4 udźca z indyka upieczonego w piekarniku albo na patelni bez tłuszczu z dużą ilością warzyw nawet na zimno. Warzywa wstawiam rano i gotuję na parze 10 - 15 min (w tym czasie piję kawę). Indyka piekę sobie na 2-3 dni, a później tylko komponuję, albo na kolację robię na nim gęstą jarzynową.
Ludzie dziela się na tych, którzy żyją żeby jeść i na tych, którzy jedzą, żeby żyć.
Dla mnie jedzenie nie jest najważniejsze, najważniejsze jest to, że żyję i jestem z tego zadowolona, czego i Wam życzę ;:196
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18

Post »

Kupiłam baterie do wagi i przeżyłam szok......pewnie mnie zaraz wyrzucicie z klubu..... :cry: sądziłam,że ważę ok.72 kg......ale najlepiej czuję się przy ok.64-62........ do zgubienie dużo mi nie zostało.....mój pooperacyjny kręgosłup będzie miał lżej....

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

:heja
x-k-k

Post »

ksiegowa pisze:Wszystkiemu winne hormony w tym wieku /na kogoś trzeba przecież zwalić/.
Raczej ich brak - organizm się broni przed nadmiernym wysiłkiem, spowodowanym brakiem estrogenu. Dlatego "walczy" z nami i za wszelką cenę próbuje wyprodukować na naszych bioderkach tłuszczyk, bo tłuszcz produkuje estrogen i wówczas nasz organizm ma "wolne" i nie musi się wysilać.
Znacie to - zachwianie równowagi, uderzenia goraca - to sygnał, że nadszedł czas walki z tłuszczykiem.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Tak właśnie a'propos uderzeń, zmian nastroju tudzież nadmiernych tłuszczyków...proponuję to jako hymn tego wątku i naszej odchudzającej się ferajny: NIE DOPINAM SIĘ :heja
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu ;:196 , dziękuję za wskazówki .

Niusia zazdroszczę , chciałabym tak ale możesz zejść do 64 a potem starać się to utrzymać .

Aniu ,Grażynko dzięki

-- Wt 03 sty 2012 12:28 --
Andzia1 pisze:Tak właśnie a'propos uderzeń, zmian nastroju tudzież nadmiernych tłuszczyków...proponuję to jako hymn tego wątku i naszej odchudzającej się ferajny: NIE DOPINAM SIĘ :heja
Aniu właśnie teraz tak mam :cry: :cry:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Jogusiu marchewka i buraczki są wskazane dla lepszej pracy jelit...o ile mamy cukier w normie...
...południe -walczę z sobą nie podjadać słodkości...pije wodę ...o rany te pierwsze dni są dla mnie zawsze
okropne...
..a na obiadek pierś kurczaka z marchewką i rodzynkami...
..na razie układam sobie jadłospis...nie mogę chodzić głodna ...
... nie wytrzymają z mną w domu :;230
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Kontakt:

Post »

e-genia pisze:Wygląda smakowicie , ale dużo składników i dla jednej osoby to chyba się nie opłaci .
Ciecierzycy , soczewicy to nawet nie widziałam na oczy , gdzie tego szukać ?
Nigdy nie korzystam z takich przepisów bo za dużo w nich składników przypraw .
Można poeksperymentować i dodać mniej składników, zrobić pół porcji. Wiem z doświadczenia, że gdy sie jest na diecie to staje sie ona monotonna i szybko ma się dość wciąż tych samych potraw. Przepis dodałam dla inspiracji. Pozdrawiam. Monika
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Moniko dzięki ;:196 na pewno to zrobię i spróbuje, a nóż moim domownikom też to zasmakuje .
Tylko najpierw muszę kupić wszystkie składniki , zaraz wypiszę na kartce .

Genia
x-k-k

Post »

nursem71 pisze: Wiem z doświadczenia, że gdy sie jest na diecie to staje sie ona monotonna i szybko ma się dość wciąż tych samych potraw. Przepis dodałam dla inspiracji. Pozdrawiam. Monika
Popieram w 100%. Dlatego proponowałam grupę wsparcia :;230 , żebyśmy chudły bawiąc się dietą.
Przyjmijmy jakiś kierunek i wymieniajmy się pomysłami. Ja gotuję to samo dla siebie i M, tylko, że on dokłada do tego chlebek, bułeczkę, ziemniaki, kluski i ew. sosik.
Ale jak mnie chwali, że zaczęłam "wymyśnie" gotować :;230 :;230
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Andzia1 pisze:Tak właśnie a'propos uderzeń, zmian nastroju tudzież nadmiernych tłuszczyków...proponuję to jako hymn tego wątku i naszej odchudzającej się ferajny: NIE DOPINAM SIĘ :heja
SUPER PIOSENKA kto jeszcze nie kliknął w link do niej [wystarczy najechać myszką na tytuł] niech to jak najszybciej zrobi :D

Jestem za: jeśli ktoś ma jakiś fajny, dietetyczny przepis i co bardzo ważne niedrogi... to ja bardzo chętnie wypróbuję.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Jaguś a co byś chciała?
Słodkie też moze być dietetyczne. ;:224 ;:224
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Niestety - w moim przypadku słodkie odpada - cukrzyca :(
Najbardziej to bym chciała coś takiego co da się zabrać do pracy na drugie śniadanie,,,,
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”