Kolejny <storczykomaniak> cz.2
Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2
Marku, to fioletowe Phal. wygląda jakby się przytulało do listka,
żółte ma bardzo ciekawe wybarwienie.
żółte ma bardzo ciekawe wybarwienie.
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Patrycjo bardzo dziękuję i polecam te roślinki choć krótko kwitną i są bardzo delikatne to mają w sobie coś co bardzo przyciąga.... .
migotka0211
- witam w wątku i bardzo dziękuję w imieniu pleione
Alusiu 61-amarantowy doritis pierwszy raz kwitnie u mnie i już puszcza drugi pęd . Cieszy mnie to i zarazem martwi bo roślina zaczyna żółknąć , co prawda na najstarszych liściach ale jest to niepokojące bo wiem z doświadczenia że storczyk w obronie przed śmiercią potrafi zebrać się na kwitnienie aby wydać jeszcze owoc w postaci torebki nasiennej. Oby to nie było to... .
Żółta woskowa nieoznaczona hybryda phalaenopsis mnie też się podoba mimo że nie ma tak pokaźnych kwiatów jak np kwitnący obecnie phalaenopsis Shanghai.
....dzisiaj może jeszcze"przynudzę" o pleione .
Jovanka wspominała iż kolory kwiatów tego gatunku są tak różne że można by się pokusić i powiedzieć że w każdym tygodniu może kwitnąć inny i tutaj może dla porównania dużo mniejsze w swoich kwiatkach i jaśniejsze w barwie (liliowe) pleione limprichti
dla porównania pleione tongarino i limprichti
[/url
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a773a888a25f14be.html]
i warżki ;
-pleione tongarino
]
-pleione limprichti

migotka0211
- witam w wątku i bardzo dziękuję w imieniu pleione
Alusiu 61-amarantowy doritis pierwszy raz kwitnie u mnie i już puszcza drugi pęd . Cieszy mnie to i zarazem martwi bo roślina zaczyna żółknąć , co prawda na najstarszych liściach ale jest to niepokojące bo wiem z doświadczenia że storczyk w obronie przed śmiercią potrafi zebrać się na kwitnienie aby wydać jeszcze owoc w postaci torebki nasiennej. Oby to nie było to... .
Żółta woskowa nieoznaczona hybryda phalaenopsis mnie też się podoba mimo że nie ma tak pokaźnych kwiatów jak np kwitnący obecnie phalaenopsis Shanghai.
....dzisiaj może jeszcze"przynudzę" o pleione .
Jovanka wspominała iż kolory kwiatów tego gatunku są tak różne że można by się pokusić i powiedzieć że w każdym tygodniu może kwitnąć inny i tutaj może dla porównania dużo mniejsze w swoich kwiatkach i jaśniejsze w barwie (liliowe) pleione limprichti
dla porównania pleione tongarino i limprichti

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a773a888a25f14be.html]

i warżki ;
-pleione tongarino
]

-pleione limprichti

Marku, nie ma jeszcze powodu do paniki.
Lepiej jak liście żółkną te najstarsze niż te najmłodsze. Wiem że też muszę od czasu do czasu któreś
oderwać bo robią się brzydkie i wiotkie. Ale to chyba naturalna regeneracja rośliny. Mam niektóre Phal. że mają
ciągle tylko trzy liście. Jak wypóści nowy o ten ostatni usycha. Dlatego obserwuj bacznie żebyś
mógł od razu reagować.
Oba peione piękne.
Róż jest i tak moim ulubionym kolorem.
Lepiej jak liście żółkną te najstarsze niż te najmłodsze. Wiem że też muszę od czasu do czasu któreś
oderwać bo robią się brzydkie i wiotkie. Ale to chyba naturalna regeneracja rośliny. Mam niektóre Phal. że mają
ciągle tylko trzy liście. Jak wypóści nowy o ten ostatni usycha. Dlatego obserwuj bacznie żebyś
mógł od razu reagować.
Oba peione piękne.
Róż jest i tak moim ulubionym kolorem.

- marwes
Alusiu 61 - mam taką cichą nadzieję że to normalne zjawisko ale wolę chuchać i dmuchać .
Właśnie o tym wspominałem(te żółknące liście ,co prawda najstarsze).

Ja osobiście nie przepadam za tym kolorkiem (różowy) ale to kruche pleione ubrane w różową szatę prezentuje się nieźle.
a na dodatek moje hoobbi zaczęło się właśnie od tego storczyka który jest też różowy i obecnie kwitnie.

Właśnie o tym wspominałem(te żółknące liście ,co prawda najstarsze).

Ja osobiście nie przepadam za tym kolorkiem (różowy) ale to kruche pleione ubrane w różową szatę prezentuje się nieźle.

Piękne kwitnienia
. Różowe to dla odmiany moje ulubione kolory wśród storczyków. Muszę przyznać, że dzięki Twojej prezentacji mam ogromną ochotę skusić się na Pleione. Nie wiem czy w tym sezonie można jeszcze kupić kłącza, które zakwitną czy rośliny weszły już w okres intensywnego wzrostu...
Woskowiec piękny a Doritis...Dał mi nadzieję na moje, równie piękne kwitnienie (zakupiłam roslinę po kwitnieniu z przyciętym pędem
). Pięknie u Ciebie i słonecznie
.

Woskowiec piękny a Doritis...Dał mi nadzieję na moje, równie piękne kwitnienie (zakupiłam roslinę po kwitnieniu z przyciętym pędem

- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pleione i ich warżki.
Piękne fotki pięknych kwiatów.
Można się zapatrzeć i...zadumać.
Piękne fotki pięknych kwiatów.
Można się zapatrzeć i...zadumać.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Marku, ja też jeszcze się pozachwycam Pleione.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- marwes
Aniu (ajania) bardzo dziękuję za ogrom pochwał . Wszystkie przekarzę kwitnący storczykom
. na pewno będą jeszcze bardziej dumnie zadzierać pąki, a co do kolorku każdy ma jakiś swój ulubiony i ja tego nie neguję bo ja sam mam parę ulubionych, zresztą kwiatom w każdym kolorze do twarzy.
Piszesz
Najlepszą porą według mnie na zakup jest koniec lutego do końca marca gdzie na bulwach widać już pączki kwiatowe.
Aniu życzę oby Twój doritis zakwitł jak najszybciej , on ma dopiero kolorek.
Henryku , bardzo dziękuje.
Ja robiłem to codziennie przez kilkanaście minut gapiłem się i gapiłem
ale niestety jak to w życiu wszystko co piękne przemija....
Justynko ależ proszę bardzo podziwiaj choć to już tylko wspomnienie. Teraz muszę się sprężyć i dobrze je karmić aby rosły w nowe bulwy
....może już dosyć pisaniny i pokażę jakieś zdjęcie -hybryda phalaenopsis Shanghai Stripe

Piszesz
Ja z moim niewielkim doświadczeniem bo właśnie moja przygoda z tą grupą storczyków trwa 3 rok raczej odradzał bym teraz zakupu bulw chyba że kupowała byś storczyka już rosnącego w podłożu. O tej porze bulwy tego storczyka mają już bardzo rozwiniety system korzeniowy który z natury jest bardzo delikatny i łamliwy a na dodatek bardzo szybko przesycha. Zauwarzyłem że raz utracone korzenie z jakiegoś powodu już raczej nie wyrastają na nowej tworzącej się bulwie ( bo chyba wiesz że stara po kwitnięciu wypuszcza zazwyczaj 2 nowe bulwki ipowoli zamiera).Nie wiem czy w tym sezonie można jeszcze kupić kłącza, które zakwitną czy rośliny weszły już w okres intensywnego wzrostu...
Najlepszą porą według mnie na zakup jest koniec lutego do końca marca gdzie na bulwach widać już pączki kwiatowe.
Aniu życzę oby Twój doritis zakwitł jak najszybciej , on ma dopiero kolorek.
Henryku , bardzo dziękuje.
Ja robiłem to codziennie przez kilkanaście minut gapiłem się i gapiłem

Justynko ależ proszę bardzo podziwiaj choć to już tylko wspomnienie. Teraz muszę się sprężyć i dobrze je karmić aby rosły w nowe bulwy

....może już dosyć pisaniny i pokażę jakieś zdjęcie -hybryda phalaenopsis Shanghai Stripe

- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Kontakt:
Taki wiosenny kolor 

Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- marwes
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku, jak zwykle piękny pokaz kwitnących roślinek. Jeśli zaś chodzi o Pleione to byłam całkowicie zaskoczona faktem,że ostatnio (jakieś 3 tygodnie temu) kupiłam P. formosana w moim maleńkim sklepie ogrodniczym. Były ostatnie dwie i chyba bym była chora jakbym ich nie kupiła. Cena również była przystępna - ok. 10 zł. Teraz rosną im powoli pąki bo moje P. tangerino znów zastrajkowało i idzie w liście ale przynajmniej żyje.
dla Twoich umiejętności skłonienia ich do kwitnienia.

- marwes
Małgosiu aż
od Twoich miłych słów. DZIĘKUJĘ
U mnie pleione wyjechały na wakacje tzn. do ogrodu .
Stoją w lekkim półcieniu i zaczynają się "obrzerać nawozami" aby jeszcze piękniej wyglądać w przyszłym roku.
Jeśli czegoś nie" spaprzę" to tak powinno być bo ich liczba się podwoi więc wiosną będzie piękny widok.
Małgosiu wcale się nie dziwię że bulwy p.formosana znalazły się w Twoim posiadaniu.
Ja też inaczej bym nie postąpił, ale u mnie w mieście niestety nie ma takich promocji bo i skąd skoro sprzedawcy nie wiedzą co to za rośliny.
....tak jeszcze dzisiaj prezentuje się moje pleione limprichti

.... i może coś innego do obejrzenia bo ostatnio pleione zdominowało mój wątek:
przepięknie kwitnące dużymi kwiatami i na dodatek pachnące dendrobium typu nobile

a na koniec trochę sałaty czyli masdevallie na wybiegu

U mnie pleione wyjechały na wakacje tzn. do ogrodu .
Stoją w lekkim półcieniu i zaczynają się "obrzerać nawozami" aby jeszcze piękniej wyglądać w przyszłym roku.
Jeśli czegoś nie" spaprzę" to tak powinno być bo ich liczba się podwoi więc wiosną będzie piękny widok.
Małgosiu wcale się nie dziwię że bulwy p.formosana znalazły się w Twoim posiadaniu.
Ja też inaczej bym nie postąpił, ale u mnie w mieście niestety nie ma takich promocji bo i skąd skoro sprzedawcy nie wiedzą co to za rośliny.
....tak jeszcze dzisiaj prezentuje się moje pleione limprichti

.... i może coś innego do obejrzenia bo ostatnio pleione zdominowało mój wątek:
przepięknie kwitnące dużymi kwiatami i na dodatek pachnące dendrobium typu nobile

a na koniec trochę sałaty czyli masdevallie na wybiegu

- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Kontakt:
Piszesz, że pleione stoi na dworze, i nagle sobie przypomniałam o moim cymbidium, które wczoraj zapomniałam wnieść do domu. I dziś, by tak było. Gdyby nie twój post 

Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- marwes
Aniu pleione już od tygodnia stoi na północnej stronie działki na tarasie i nie jest wnoszone do domu .
Myślę że cymbidium również nie musisz wnosić przy obecnych temperaturach nocnych gdy temperatura nie spada poniżej zera.
Myślę że cymbidium również nie musisz wnosić przy obecnych temperaturach nocnych gdy temperatura nie spada poniżej zera.
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje Pleione, Marku, właśnie zaczęło swój pokaz i podobnie jak Ty jestem nim zauroczona. Potem też pójdzie na wakacje ale póki co chcę nim nacieszyć oczęta