Eldo, już powracam częściowo do ziół. Cały u mnie problem, że rodzinka ostatnimi czasy zbuntowała się i nie jada mięsa. Została jeszcze w menu ryba

Muszę zatem uczyć się pichcić jakby od nowa.
No dobra powracamy na chwilę do ziół lub przypraw. Rozumiem , że w pierwszej kolejności takie przyprawy, które są dostępne i można je uprawiać także w ogrodzie :
CZARNUSZKA SIEWNA
Roślina jednoroczna, wyrastajaca do 40cm wysokości. Korzeń palowy sięgający na ok 25cm. Łodyga wzniesiona, w górnej części słabo rozgałęziona. Liście pierzasto-dzielne, umieszczone są pojedynczo na wierzchołkach roślin i ich rozgałęzieniach.Kwiaty białoniebieskie delikatnie żyłkowane. Czarnuszka kwitnie od czerwca do sierpnia.Nasiona o charakterystycznym zapachu znajdują się w zrośniętych ze sobą mieszkach.Do uprawy czarnuszki odpowiednie są wszelkie gleby ogrodnicze, żyzne o wystawie południowej, zasobne w wapń. Czarnuszka wymaga nawożenia fosforowo-potasowego, takiego jak większość roślin ogrodniczych, i niskiego poziomu nawożenia azotowego, które trzeba podzielić na dwie części (połowę przed siewem i połowę po wschodach roślin). Czarnuszkę rozmnaża się poprzez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu w ilości ok 1,5g na 1mkw na początku kwietnia w rozstawie rzędów co 40cm, na głębokość ok 0,5cm. Wschody roślin nastepują po ok 1 tygodniu. Początkowy rozwój roślin jest powolny, dlatego też w tym czasie należy bardzo starannieodchwaszczać uprawę. Częścią użytkową rośliny sa nasiona, które dojrzewają nierównomiernie. Zbioru nadziemnej części roślin dokonuje się wówczas gdy większość mieszków zaczyna brunatnieć a łodygi żółkną. Rośliny ścina się nożem lub sekatorem w dni pochmurne, bądź też rano. Ścięte roślinywiąże się ze sobą po kilka sztuk i dosusza np na strychu. Podczas dosuszania , nasiona podlegają procesowi tzw.posprzętnego dojrzewania . Po dosuszeniu, rośliny się młóci, a następnie oddziela nasiona od zanieczyszczeń.Nasiona czarnuszki zawierają znaczną ilośćoleju (do 40%) i olejek o charakterystycznym zapachu (do 1%). Termin zbioru nasion przypada na połowę września (zarówno dla celów surowcowych, jak też jako materiału siewnego). Mimo, że czarnuszka jest rośliną u nas zaaklimatyzowaną, wykazuje znaczny spadek plonu oraz słabszy charakterystyczny smak w lata chłodne i dżdżyste.
Zastosowanie w kuchni: dodatek do pieczonego pieczywa, przetworów warzywnych, aromatyzowania wina oraz pozmieleniu jako namiastka pieprzu dla osób wrażliwych (nie podrażnia błon śluzowych żołądka).
A oto nasiona czarnuszki siewnej (nie mylić z damasteńską- ozdobną)
