Mam ten sam problem. Podłączam więc się pod to pytanie. Jak to jest z osiągiem ich wielkości i czystością gatunku.vanyavala pisze:Mam pytanie czy ktokolwiek z osób w tym wątku wysiał kupnie nasiona? (jeśli tak to gdzie zostały zakupione?) Czy są one wogole ogolnodostępne w sklepach? Chciałbym w przyszłym roku mieć w ogrodzie ten okaz i może rywalizować z obecnymi tutaj jeśli chodzi o rozmiar:P. Może ktoś był by chętny na wymianę nasion? Ja jak na razie miałem doczynenia w taki czy inny sposób tylko z dyniami mieszczącymi sie w dłoniach a bardzo bym chciał to wielkie cudo. Pozdrawiam
Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta
Widziałem nasiona Atlantic Giant w kilku miejscach i kilku firm. Ja kupiłem w Tesco nasiona jakiegoś czeskiego producenta. Za 9 zł miało być ich 4 sztuki - było 6 (prawdopodobnie pomyłka podczas pakowania). Z tych 6 wzeszło 4. Z czterech sadzonek trzy wydały owoce, jedna od początku jest słaba i wszystkie zawiązane owoce jak dotąd odrzuca.
Z tych trzech owocujących jedna dynia rośnie bardzo dobrze - myślę, że będzie miała ponad 100 kg. Dwie pozostałe na razie giganta nie przypominają. Dodam, że rosną w nie do końca sprzyjających warunkach, bo jest to trawnik przekopany na wiosnę (i mocno rozdrobniony) plus kompost plus trochę świeżego nawozu kurzego (to chyba też nie do końca dobrze).
No i susza i upały. Podlewam je, ale jak było chłodniej i bardzo mokro rosły lepiej.
Dodam że ta z perspektywą na > 100 kg rośnie na agrowłókninie, a trzy pozostałe nie.
Z tych trzech owocujących jedna dynia rośnie bardzo dobrze - myślę, że będzie miała ponad 100 kg. Dwie pozostałe na razie giganta nie przypominają. Dodam, że rosną w nie do końca sprzyjających warunkach, bo jest to trawnik przekopany na wiosnę (i mocno rozdrobniony) plus kompost plus trochę świeżego nawozu kurzego (to chyba też nie do końca dobrze).
No i susza i upały. Podlewam je, ale jak było chłodniej i bardzo mokro rosły lepiej.
Dodam że ta z perspektywą na > 100 kg rośnie na agrowłókninie, a trzy pozostałe nie.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Dajcie jakieś zdjęcia, a nie tylko KG i KG 

Żeby nie wyszło, że to jak rozmowy wędkarzy, którzy łowią tylko szczupaki powyżej 20 kg, jutro swoją dokładnie zmierzę i sfotografuję. Dzisiaj idę lać wodę...
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BobejGS
- Kontakt:
Mnie ciekawi czy taka dynia byłaby dobra jako zapylacz a nie koniecznie by uzyskać z niego giganta chyba żeby się udało i będe się starał. W tym roku brat dał mi paczkę nasion za to że mu dałem trzy sadzonki. Właśnie sprawdziłem (Dynia olbrzymia atlantic giant firmy Roltico opakowanie 3g nasion 17 rozmiar od 1.5-2cm) z tym że paczka była otwarta i nie wiem na 100% czy tam są te nasiona:D Choć brat mowił że dostał je od kumpla co siał te giganty u siebie. Jakby ktoś miał styczność z takimi samymi nasionami to byłbym wdzięczny za info czy faktycznie to są one bo wagi nie mam by zważyć czy mają 3g. Przy moich nasionach z zeszłorocznej dyni wyglądają jak ich środki:D Te moje mają 3cm
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba zainwestuję w takie nasionka w przyszłym sezonie
)

- BobejGS
- Kontakt:
Też mam podobne zdanie na temat takich nasion ale wolałem dopytać. Ogólnie siałem z nasion z własnej zeszłorocznej dyni i jestem zadowolony ci co dostali moje nasiona też wiec jest ok. A co do twojej to jakbyś nic nie robił to by taka nie urosła:DDaro65 pisze:Najpewniejsze nasiona są na polskiej stronie poświęconej rekordowym dyniom. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę słowo dynia po angielsku. Oczywiście nie kosztują po 2,50 zł za 50 sztuk ale warto bo szkoda czasu i pracy na niepewne dziadostwo. Poniżej dyńka, dynieczka z nasion z dolnej półki na tej stronie. Bez żadnych ceregieli, specjalnych przygotowań urosła sobie do 105 kg.
Pozdrowienia
Darek
- BobejGS
- Kontakt:
Piękny okaz:DDaro65 pisze:Oczywiście, że robiłem cośPrzekopałem jesienią jakieś 3 metry kw. trawnika z nawozem gołębim i podlewałem regularnie sfermentowanym tym samym. Chyba 2 zabiegi na mączniaka plus subiektywny wybór jednego owocka do uprawy i to wszystko.
Pozdrowienia
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiedzieć czemu uśmiecham się zawsze, gdy pomyślę sobie o Was kulających te dynie po ogródku. 

- BobejGS
- Kontakt:
Mocny koc i 4os w zeszłym roku było ok z dyńką 142kg ale w tym roku juz 3 mają powyżej 100 więc będzie niezła zabawa:D
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Ale dynie!
Naprawdę trzeba widlaka, coby toto przetransportować.Podziwiam.
- BobejGS
- Kontakt:
Oj jak ja to uwielbiam!! Jaka dla mnie radocha taszczyć takiego giganta:D Zero wysiłku sama radość:Dcyganka77 pisze:Ale dynie!
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Wow:) GRATULUJE właścicielom ich okazów:) kurczę już nie mogę się doczekać tego cuda u mnie w ogrodzie. Mam pytanie czy jedna roślina = jedna dynia? Rozumiem że to decyduje o wielkości dyni. Jeszcze nie mam nie wiadomo czy w ogóle będę (znając siebie mogę śmiało powiedzieć ze już ją prawie mam hah) a już pytania jak hodować zadaje, kosmita. Czy ktokolwiek hodował ten typ rośliny na zboczu, wzniesieniu? Muszę wygooglować jaki jest rekord bo mnie ciekawość zżera. Pozdrawiam wszystkich maniaków:)
Przemierzyłem swoją i wyszło, że w 40-45 dniu od zawiązania owocu ma ok. 67 kg.

Trzeba kliknąć w prostokąt, podgląd niestety nie chce się wyświetlać.

Trzeba kliknąć w prostokąt, podgląd niestety nie chce się wyświetlać.
Pozdrawiam
Adam
Adam