Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

vanyavala pisze:Mam pytanie czy ktokolwiek z osób w tym wątku wysiał kupnie nasiona? (jeśli tak to gdzie zostały zakupione?) Czy są one wogole ogolnodostępne w sklepach? Chciałbym w przyszłym roku mieć w ogrodzie ten okaz i może rywalizować z obecnymi tutaj jeśli chodzi o rozmiar:P. Może ktoś był by chętny na wymianę nasion? Ja jak na razie miałem doczynenia w taki czy inny sposób tylko z dyniami mieszczącymi sie w dłoniach a bardzo bym chciał to wielkie cudo. Pozdrawiam
Mam ten sam problem. Podłączam więc się pod to pytanie. Jak to jest z osiągiem ich wielkości i czystością gatunku.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widziałem nasiona Atlantic Giant w kilku miejscach i kilku firm. Ja kupiłem w Tesco nasiona jakiegoś czeskiego producenta. Za 9 zł miało być ich 4 sztuki - było 6 (prawdopodobnie pomyłka podczas pakowania). Z tych 6 wzeszło 4. Z czterech sadzonek trzy wydały owoce, jedna od początku jest słaba i wszystkie zawiązane owoce jak dotąd odrzuca.

Z tych trzech owocujących jedna dynia rośnie bardzo dobrze - myślę, że będzie miała ponad 100 kg. Dwie pozostałe na razie giganta nie przypominają. Dodam, że rosną w nie do końca sprzyjających warunkach, bo jest to trawnik przekopany na wiosnę (i mocno rozdrobniony) plus kompost plus trochę świeżego nawozu kurzego (to chyba też nie do końca dobrze).

No i susza i upały. Podlewam je, ale jak było chłodniej i bardzo mokro rosły lepiej.

Dodam że ta z perspektywą na > 100 kg rośnie na agrowłókninie, a trzy pozostałe nie.
Pozdrawiam
Adam
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Dajcie jakieś zdjęcia, a nie tylko KG i KG :)
ABan
500p
500p

Post »

Żeby nie wyszło, że to jak rozmowy wędkarzy, którzy łowią tylko szczupaki powyżej 20 kg, jutro swoją dokładnie zmierzę i sfotografuję. Dzisiaj idę lać wodę...
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mnie ciekawi czy taka dynia byłaby dobra jako zapylacz a nie koniecznie by uzyskać z niego giganta chyba żeby się udało i będe się starał. W tym roku brat dał mi paczkę nasion za to że mu dałem trzy sadzonki. Właśnie sprawdziłem (Dynia olbrzymia atlantic giant firmy Roltico opakowanie 3g nasion 17 rozmiar od 1.5-2cm) z tym że paczka była otwarta i nie wiem na 100% czy tam są te nasiona:D Choć brat mowił że dostał je od kumpla co siał te giganty u siebie. Jakby ktoś miał styczność z takimi samymi nasionami to byłbym wdzięczny za info czy faktycznie to są one bo wagi nie mam by zważyć czy mają 3g. Przy moich nasionach z zeszłorocznej dyni wyglądają jak ich środki:D Te moje mają 3cm
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Chyba zainwestuję w takie nasionka w przyszłym sezonie :))
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Daro65 pisze:Najpewniejsze nasiona są na polskiej stronie poświęconej rekordowym dyniom. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę słowo dynia po angielsku. Oczywiście nie kosztują po 2,50 zł za 50 sztuk ale warto bo szkoda czasu i pracy na niepewne dziadostwo. Poniżej dyńka, dynieczka z nasion z dolnej półki na tej stronie. Bez żadnych ceregieli, specjalnych przygotowań urosła sobie do 105 kg.

Obrazek

Pozdrowienia
Darek
Też mam podobne zdanie na temat takich nasion ale wolałem dopytać. Ogólnie siałem z nasion z własnej zeszłorocznej dyni i jestem zadowolony ci co dostali moje nasiona też wiec jest ok. A co do twojej to jakbyś nic nie robił to by taka nie urosła:D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Daro65 pisze:Oczywiście, że robiłem coś :wink: Przekopałem jesienią jakieś 3 metry kw. trawnika z nawozem gołębim i podlewałem regularnie sfermentowanym tym samym. Chyba 2 zabiegi na mączniaka plus subiektywny wybór jednego owocka do uprawy i to wszystko.

Pozdrowienia
Piękny okaz:D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Moja zeszłoroczna 142kg Obrazek Tu już na Halloween. Obrazek Tegoroczna:D
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Nie wiedzieć czemu uśmiecham się zawsze, gdy pomyślę sobie o Was kulających te dynie po ogródku. :lol:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mocny koc i 4os w zeszłym roku było ok z dyńką 142kg ale w tym roku juz 3 mają powyżej 100 więc będzie niezła zabawa:D
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Ale dynie!
Naprawdę trzeba widlaka, coby toto przetransportować.Podziwiam.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

cyganka77 pisze:Ale dynie!
Naprawdę trzeba widlaka, coby toto przetransportować.Podziwiam.
Oj jak ja to uwielbiam!! Jaka dla mnie radocha taszczyć takiego giganta:D Zero wysiłku sama radość:D
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Wow:) GRATULUJE właścicielom ich okazów:) kurczę już nie mogę się doczekać tego cuda u mnie w ogrodzie. Mam pytanie czy jedna roślina = jedna dynia? Rozumiem że to decyduje o wielkości dyni. Jeszcze nie mam nie wiadomo czy w ogóle będę (znając siebie mogę śmiało powiedzieć ze już ją prawie mam hah) a już pytania jak hodować zadaje, kosmita. Czy ktokolwiek hodował ten typ rośliny na zboczu, wzniesieniu? Muszę wygooglować jaki jest rekord bo mnie ciekawość zżera. Pozdrawiam wszystkich maniaków:)
ABan
500p
500p

Post »

Przemierzyłem swoją i wyszło, że w 40-45 dniu od zawiązania owocu ma ok. 67 kg.

Obrazek

Trzeba kliknąć w prostokąt, podgląd niestety nie chce się wyświetlać.
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”