kasikukradłam szczepkę z fikusa teściowej, który na prezent dostała, najpierw myślałam, że może z niedostatecznej ilości słońca on tak wybarwiony, ale nie, ten typ tak ma...
kalynadziękuję za odwiedziny i pochwały dla moich zielonych - zapraszam częściej
rapunzelwiem, że storczykowy urok taki specyficzny

jak nie kwitną to wygladaja ot tak sobie...Ale mnie cieszy ich każdy nowy listek, korzonek czy przyrost...
Co do dzieci i ich zamiłowania do roślin, to często przynosi ono więcej szkody niż pożytku...bo chwila mojej nieuwagi a latają ze sprskiwaczem zraszając wszystko co się da, to samo z konewką, w ten sposób żywota dokończył mój laptop

córka wylała resztę wody na klawiaturę i .....
był sobie laptop, ale taki urok dzieci
socurku cieszę się, że podobają Ci się moje bulwiaste storczyki, nawet takie niekwitnące,,,te najwieksze okazy mam dopiero od piątku, ale mam też mniejszą (w pomarańczowej doniczce) brassie orange delight od Pati(filigranowej), którą mam od września i ma się dobrze, nawet nowy przyrost wypuszcza...Szczerze, to obawiałam się,, jak ja zakupiłam bo była to tylko jedna bulwa i nie wiedziałam, czy się w ogóle zechce rozrosnąć. Zastosowałam wobec niej tryb "specjalnej troski), posadziłam w samą drobna korę, na wierzch dałam kołderkę ze sphagnum(teraz już usunęłam) umieściłam na podstawce z wilgotnym keramytem...Podlewam jak doniczka robi się lekka, poprzez zamaczanie, ale chyba zmienię na przelewanie, bo u mnie w domu raczej umiarkowana temperatura panuje, a teraz wolno podłoże przesycha..Czasem zraszam, ale tylko podłoże..Stoi na płn -wsch oknie..Natomiast te dwie ostatnie sztuki sa dość rozrośnięte, Cambria co prawda pochodzi z podziału, ale to duża sadzonka, natomiast brassia to cała roślinka, je normalnie posadziłam i podlałam(chociaż nie podlewa się zaraz po posadzeniu, ale wydało mi się, że są lekko przez podróż podsuszone). Będę je raczej podlewać jak inne doniczkowce(przynajmniej przez zime), od czasu do czasu namoczę, i co parę dni spryskam powierzchnie podłoża jak innym storczykom..Stoją u mnie w kuchni na wschodnim oknie
evadziękuję

Ten fiołek to mój fiołkowy ulubieniec, kwitnie tak od lipca, odkąd zakupiłam go w mej ulubionej kwiaciarni - B...ce