Witam Wracając do stapelii to kwiatek jakby zamknął się i nie ma zamiaru odpadać. Pojawiają się jeszcze dwa pąki. Są jeszcze bardzo małe, ale chyba zakwitną.
elakrztuk pisze:Witam W biedronce u nas kupiłam kaktusa, wyhodowanego w Holandii. Podobno nazywa się cactus santa claus
Witam !
Również posiadam takiego kaktusa z biedronki, tylko zastanawiam się czy go przesadzić, czy lepiej zaczekać do wiosny. W październiku przesadziłem opuncje i zaczęła mi wypuszczać nowe człony...
Witam Ja jak tylko ma małą doniczkę, staram się przesadzać. Teraz też tak zrobiłam. Po przesadzeniu, od razu przeniosłam go do piwnicy. Zostawiłam go w piwnicy, z innymi kaktusami do marca.
Witam Dziękuję za radę, moje pupile nie stoją w piwnicy, gdzie są ziemniaki i owoce. Mają mały lufcik na słońce i gdy zaświeci widno mają. Są poustawiane w paczkach pustych z owoców przyniesionych z biedronki. Co roku tak robię. Staram się jak najbliżej stawiać lufcika. Temperatura jest w normie, aż do marca.
Witam Dostałam rozchodnika i przeniosłam go do piwnicy. Na razie jeszcze nie jest taki dorodny. Tak się zastanawiam czy nie przenieść swoich stelii do piwnicy.
Witam Dwa dni temu kupiłam w biedronce bardzo ładne dwie eszewerie glauca Nie wiem czy zostawić je w domu na parapecie, czy przenieść w chłodne miejsce na przykład do piwnicy.
Bardzo ciekawie wygląda ta roślinka na pierwszej fotce, takie "owłosione" listki, druga też ładna, ale "uczulona na dotykanie", podobnie jak Echeveria lauii, po dotknięciu na liściach pozostaje ślad i roślina traci na wyglądzie.