Aż musiałam poszukać w kalendarzu...
oberżynę siałam 12 lutego, pierwsze wschody pojawiły się 19 lutego i sukcesywnie wychodziły z ziemi ( sporo czasu im to zajęło ), przepikowałam 6 marca w fazie wzrostu liścia właściwego. W ciągu tego czasu liście właściwe ładnie się rozrosły i jak widać ruszają kolejne liście. W tym tygodniu zamierzam lekko zasilić oberżynę - jest bardzo wymagająca.
Jeżeli masz już ładnie wykształcone liścienie i pojawia się para liści właściwych jest to odpowiednia pora na przepikowanie do większych doniczek. Doniczka powinna mieć ok 8 - 10 cm średnicy. Po okresie 3 tygodni od przepikowania ( rośliny się zaaklimatyzowały i kontynuują wzrost ) zacznij zasilać.
Spójrz na poprzednią stronę - wstawiłam tam zdjęcie moich maluchów tuż przed pikowaniem, są tam też najważniejsze informacje o uprawie ( książkowe

), ale w praktyce wszystko się potwierdza. Już drugi rok ( odpukać

) będę uprawiała oberżynę. Zeszły rok był trochę spóźniony bo siałam oberżynę razem z pomidorami i termin wyprowadzenia moich podopiecznych zdecydowanie się opóźnił, ale zbiory miałam do samych przymrozków.