Mój wiejski ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój wiejski ogród.

Post »

Elizo, na niedobór niezapominajek cierpiałam przez kilka pierwszych lat istnienia mojego ogrodu i wysiewałam je długo bez powodzenia, dopóki sąsiadka nie obdarowała mnie kilkoma prawie suchymi krzaczkami i kazała potrząsać w dowolnych miejscach. Rosną teraz wszędzie i nigdy ich nie wyrywam, niech się niebieszczą bez końca!!!
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

jakos ostatnio pisalam tam komus ze jak bym spotkala gdzies dziko rosnace niezapominajki, to od razu znalazlabym sie tam z łopata i juz by ich tam nie bylo tylko w moim ogrodzie :;230, jakos będę musiala je usiedlic u siebie, nie poddam sie tak latwo :tan
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie tu już były niezapominajki po poprzedniej właścicielce, ale one są rzeczywiście nie do zdarcia - wyłażą wszędzie, jak już przyjdzie pora i jest ich coraz więcej. Przeczytałam, że niezapominajki rosnące w malinach chronią je przed chorobami, czy tez robalami, już nie pamiętam. Więc wyrywałam suche, przekwitłe krzaczki i wrzucałam je pomiędzy maliny - zobaczymy na wiosnę, czy coś zasiałam :)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MaGorzatka pisze:U mnie tu już były niezapominajki po poprzedniej właścicielce, ale one są rzeczywiście nie do zdarcia - wyłażą wszędzie, jak już przyjdzie pora i jest ich coraz więcej.
Moja "teściowa" ma swoją teorię na pochodzenie ich nazwy: raz wpuszczone do ogrodu nie dadzą o sobie zapomnieć. :roll: Wyrywała je przez wiele lat bezskutecznie. Ja tej wiosny i lata starałam się je usuwać bardzo skrupulatnie, jaszcze zanim zdążyły zakwitnąć, wybierałam każdą sztukę. Ale nie wiem, czy mój poświęcony czas coś pomógł, być może z poprzednich lat w ziemi wciąż jest cała masa nasion, czekajacych na swoją kolej. ;:223 A pozbywam sie ich z taka determinacją, ponieważ na nich bez wyjątku pojawiają się pierwsze ogniska mączniaka, który później atakuje u mnie inne podatne rośliny. No i sieją się wszędzie...
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Gosiu to przyjdź tez do mnie z taka galązeczka i zasiej :tan moze wkoncu przyjmia sie u mnie :D
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotosik nie przyjmuje moich zdjęć :( Obrazek

Próba prawie powiodła się, piwonia z ogrodu wrocławskiego :twisted:
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ok, kochana... zapisuję sobie twój wątek do zakładki ulubionych :D
Bardzo, bardzo mi sie podoba twój ogród. Styl angielski i rustykalny bardzo mi odpowiadają. Niestety mam kiepską ziemię i mało słońca w ogrodzie, więc trudno osiągnąć mi takie efekty jak u ciebie.

Masz cudowne rabaty, morze kolorowych kwiatów. Podobają mi sie gatunki, które wybrałaś. Sielsko u ciebie i pięknie. Piesek, koty i bajeczne kurki przepięknie wyglądają w takim otoczeniu. Domek też widzę prześliczny :D
MaGorzatka

Post »

ibizaa pisze:Gosiu to przyjdź też do mnie z taka galązeczka i zasiej :tan moze wkoncu przyjmia sie u mnie :D
Elizo, chciałabym, ale nóżki nie dadzą rady aż do Olkusza!
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukam jakiegoś klucza, by nie mieszać wiosny z jesienią, ale to niełatwe. No to na różowoObrazek Obrazek

Z tyłu trochę kret narozrabiał, ale chciałam pokazać jedno z moich ulubionych połączeń kolorystycznych, różowego z niebieskim czy fioletowym. I obowiązkowy złocień różowy pełny, którego kwiatki na przemian płowieją i rumienią się :) Obrazek

Izo, dziękuję za miłe słowa Obrazek

Tej rabatki nie planowałam. Pewnego dnia powodowana impulsem, jak zwykle w pośpiechu i niecierpliwie przekopałam trawnik wzdłuż domu, zrzuciłam rękawice, odkryłam czarną ziemię (ten moment lubię najbardziej), no i wsadziłam nowe roślinki, które są aranżowane zawsze w ten sam sposób, bo choć z tym walczę, nie potrafię inaczej :shock: Trawnika ubywa

Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po drugiej stronie ulicy pomieszkiwują konie Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Bardzo ciekawe połączenie różu z fioletem.

Konie prześliczne, takie dystyngowane.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maczki czerwone jednoroczne wysiewają się hurtowo przez całe lato, czarują tak mocno, że nigdy ich nie usuwam. Czasami pojawiają się także różowe i białe, dla mnie rarytasy

Obrazek

;:138 ;:138 maczkom w ogrodach !Obrazek
MaGorzatka

Post »

Obrazek

Irminko, czy to drzwi wejściowe do domu? Czy mogłabyś pokazać je z bliska?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, mój poniemiecki dom jako jedyny na wsi został wybudowany nie frontem do drogi, a bokiem. Utworzone zostało wewnętrzne wybrukowane podwórko, odgrodzone oborą i metalową bramą od drogi z kocimi łbami. Obok jest drewniana furtka wejściowa i ją właśnie widzisz. Jesteśmy mało widoczni dla przechodniów, sąsiadów i chociaż mieszkamy w środku starej wsi jest dosyć "kameralnie". Gosiu, gdybyś znała moje talenty komputerowe i inne techniczne , nie poprosiłabyś mnie , ot tak, o przesłanie nowego zdjęcia bramki... Ale postaram się wśród starych fotogafii znalezć właściwe ujęcie, które może fotosik przepuści i nie będzie do góry nogami :lol:

Małgosiu, mówisz i masz!! Na furtce podkowa i przylepka z emblematem konikowym. Teraz moja prośba do Ciebie, tak lubię klimat Twojego domu i otoczenia, że proszę o więcej dokumentacji .Wiem, że pewnie masz dużo pomysłów na zmiany, ale ten odchodzący świat jest tak piękny. Stare ule, płotek z makami, wiejski dom mam ciągle przed oczami i chciałabym dużo więcej takich obrazków :D Obrazek

Na pierwszym planie moje nasadzenia sprzed dwudziestu lat. Koniecznie chciałam mieć zimą zielony widok z okien kuchni i teraz mam potężne drzewa, czego naprawdę nie przewidziałam. W głębi metalowa brama, którą chciałabym zamienić na drewnianą, ale myślę o czymś tak prostym, niewyszukanym, idealnym, że chyba niczego takiego po prostu nie ma... :|

Obrazek

Od frontu, druga strona domu z kamiennym podwórkiem

Obrazek

Dwa patyki dostałam, wsadziłam do ziemi, przycinałam dowolnie i urosły dwa pnie związane chyba uczuciowo (wyraźniej widoczne na poprzednim zdjęciu). Tutaj trochę w nieładzie, przed strzyżeniem Obrazek
MaGorzatka

Post »

No i jednak nie jest tak źle z tymi komputerowymi talentami. Dziękuję! Marzę o takich własnie drzwiach wejściowych do domu, takich lub podobnych w "grubodrewnianym" stylu. Na razie mamy stare i brzydkie, obłażące z farby a w dodatku niskie, jak dla hobbitów. My z mężem do olbrzymów nie należymy, ale jak wyższy facet chce wejść, to musi uważać :)

Piękne to Twoje podwórko, uwielbiam taki klimat.
Irminko, później powrzucam do mojego wątku trochę zdjęć i opowiem o domu, to zobaczysz, jak wiele mamy wspólnego.
A teraz walczę w ogrodzie - grabię liście i wykonuję konkurencję pod nazwą "odmładzanie starego krzewu winorośli".
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”