Witaj Alicjo, podoba mi sie ta twoja długa rabata za lawendą
Bardzo ciekawa jestem jej widoku kiedy wszystkie róże zakwitną, ale pewnie na takie widowisko trzeba będzie czekać do czerwca
Widzę, że twoja lawenda długa, ja teraz po kwitnieniu przycięłam, ale zastanawiam się czy nie z krótko Strasznie mi się wykładała jak kwitła więc ciachnęłam.
Rabata cudna! Też próbuję sklecic taką rabatę żóto-pomarańczowo-białą. Alicjo, chciałabym Teasing Georgię posadzić koło Westerlanda. Jak ona się wzrostowo ma do niego? Z katalogu Austina mi wynika, że śmiało można by ją posadzić za Westerlandem, ale jak ona rośnie w naszych warunkach? Ja po tej zimie Westerlanda mogłam śmiało zostawić bez przycinania, nic mu te mrozy nie zrobiły. Nie chciałabym, żeby zagłuszył Georgię!
Dorotko Ja też chciałabym to zobaczyć ale w tym roku to będzie trudne.Chociaż maluchy zaczynają ładnie kwitnąć.Wszystko to wiosenne nasadzenia.Trzeba jednak poczekać na te wyższe one potrzebują więcej czasu.Za lawendę zabieram się juro.Dzisiaj pierwszy dzień bez deszczu prawie po miesiącu codziennego lania.Najpierw powycinałam przekwitłe byliny i pędy przekwitłych róż.Jutro dalszy ciąg cięcia i może uda mi się coś wyplewić,jest strasznie mokro.Czekam aż trochę ziemia podeschnie.Lawendzie nic nie będzie ładnie się zagęści.
Dagmarko Westerlandy mam już dobre kilka lat i to są wielkie krzaczory.Jesienią przesadzone a już mają ponad 1 m wysokości.Dorosną Ci do 2 m i są bardzo szerokie.Natomiast Teasing Georgia dorasta do 1 m.Więc nie będą do siebie pasowały wzrostem.Kolor jak najbardziej,ale i tak nie będzie to efektowne jak jedna będzie wielka, druga mała.Westerland bardzo ładnie wygląda przy żółtej róży.Długo nie mogłam go nigdzie dopasować.W końcu jeden wylądował przy Graham Thomas a drugi przy Golden Celebration.Ale to róże wysokie i teraz jest dobrze.Dobieraj róże raczej 1,5 m.Ile tych róż planujesz posadzić.Z białych możesz dobrać coś z parkowych lub historycznych.
Moja rabata jest bardzo szeroka, mogę sadzić róże w 3 rzędach, a i byliny się jeszcze zmieszczą. Też myslę o żółtych kolorkach przyWesterlandzie. Posadziłam już przed nim Tchaikowskiego- niestety nie zgrały się w tym roku z porą kwitnienia. Obok dodam kiedyś Teasing Georgię i Bernstein Rose!
dziękuję za "instrukcję" Alu -kurcze 200 róż!!!!!!.....-ja chyba nawet tyle miejsca nie mam
Moje parkowe NN(całe 4 szt) rosną jak szalone i trochę miejsca pochłaniają
Dagmaro tylko miej na uwadze wysokość tych róż.Wiem że niektóre źródła podają że Georgia jest większa jak napisałam .Ale zerknij do Rosarium i tam podają że dorasta tylko do 1 m.Natomiast Tchaikovski jest jeszcze niższy 40-60 cm.Ale z różami to nigdy nie wiadomo.Moja Heritage posadzona w ub. roku puściła taki pęd że dogoniła Abrahamka.
Madziu ja mam spory ogród ale i tak już kończy mi się miejsce.Przecież nie samymi różami ogród żyje.
Ja się zachłystuję na razie wieloma roślinkami, róże oczywiście muszą być, są i pewnie zawsze będą w moim ogródku, bo co tu dużo mówić...Ameryki nie odkryłam....są piękne, niektóre zabawne, a niektóre wyniosłe, powabne i eleganckie. Poza tym w moim ogródku jest ziemia, która bardzo im służy-jak by ktoś chciał trochę gliny, ale nie bardzo zbitej, to służę pomocą
piękne róże ...Nostalgia superowa. Ja lubię takie dwukolorowe;:114 -do swoich niektórych kwiatów też muszę podsypywać, bo nie wszystkie lubią glinastą ziemię, ale ogólnie zadowolona jestem. Coś w niej musi być, bo moje psy ją podjadają jak kopię dołki dla roślinek
Alu, wspaniałe różane księżniczki! ja jeszcze czekam na rozkwitnięcie Nostalgie, ale jeśli bedzie tak piękna jak Twoja, to oszaleję z nadmiaru szczęścia Flora Danica - jaka intensywna barwa!
Madziu coś w tym jest ,bo mój pies też jadł ziemię ale tylko jak była dobra,mojego piasku nie zjadał.Najlepiej smakował mu biohumus .
Agnieszko czy to będą pierwsze kwiatki Nostalgii.Pewnie była posadzona wiosną.Bo posadzona jesienią pierwsze kwitnienie miałaby za sobą.Moja już się ładnie rozrosła widać to zdjęciu.Będzie sporo kwiatków.Miała przerwę ale dawała pojedyncze kwiatki.Ja też nie mogłam się doczekać pierwszych kwiatów Nostalgii.Flora właśnie ma takie kwiaty,mam ich 9 szt posadzone razem.Z tego 3 szt starsze a 6 szt nowych z jesieni.Nie mogły się zegrać w pierwszym kwitnieniu,każda prawie kwitła osobno.Może teraz im się uda zakwitnąć razem.
Posadziłam Nostalgię wiosną, ale pierwsze kwitnienie już było, teraz kwitnie znów Koty złamały jeden z pędów, więc wrzuciłam go pod butelkę w nadziei, że się ukorzeni. Mój Westerland się chyba zmęczył, bo od początku rośnie w pozycji leżącej i kwitnie w parterze, w dodatku dopiero teraz. Po zimie ścięłam go do poziomu ziemi
Alu, moja Nostalgie była kupiona zaledwie kilka tygodni temu... wydaje mi się, że zanosi się na pąki, dlatego też napisałam, że czekam aż zakwitnie. To wyjatkowo piękna róża - Twoja jest ujmująca. Flora ma niesamowitą barwę, a jeszcze przy tyle sztukach posadzonych razem, efekt kwitnienia musi być cudny
pozdrawiam Cię
Ewa Moje Westerlandy przesadzałam jesienią ,i to wielkie krzaczory mają ok 10 lat.Ścięłam już przy przesadzaniu.Dodatkowo jeszcze wiosną po okopczykowaniu były ścięte bo przemarzły do poziomu kopczyka.Trochę kwitły ale dopiero teraz wypuszczają długie pędy,tak do 1,5 m.Myślę że i Twoje "pójdą" do góry .To dobra i żywotna róża.Moje były przesadzane chyba ze cztery razy.Na drugi rok po posadzeniu miały już normalny wzrost i kwitły obficie.
Agnieszko No czekam właśnie na kwitnie Flory,w tej chwili zanosi się na drugie kwitnienie.Ma sporo młodych pędów z pąkami kwiatowymi,żeby tylko razem wszystkie zakwitły.