Co do odmiany Swenson Red pomimo jej wady genetycznej musi być prowadzona wysoko-polecam !Bardzo dobra i słodka odmiana .W mroźne zimy może ciut przemarzać.
Marcin z tym zdaniem się nie zgodzę.Szybsze dojrzewanie odmian póżnych to tylko jedna z wielu zalet tego typu uprawy.Ja swoje winorośla(deserówki)posadziłem w tunelu przede wszystkim z tego względu że taki sposób uprawy daje niezawodne plony. Podejrzewam że wiesz ile niebezpieczeństw niesie uprawa w gruncie.Wiosenne przymrozki, opady w trakcie kwitnienia i dojrzewania(słabe zapylenie,pękanie owoców),gradobicia,ataki ptaków,większa presja chorób bardzo ograniczają planowanie w gruncie. Osoby które wielkoowocowe deserówki mają posadzone w gruncie w ubiegłym sezonie ze względu na deszczową aurę praktycznie nie miały co zjeść.Jest jeszcze jedna bardzo ważna zaleta uprawy winorośli pod osłonami a mianowicie znaczne rozciągnięcie okresu zbiorów owoców.Odmiany wczesne w tunelu zaczynają dojrzewanie już pod koniec czerwca kiedy o owocach z gruntu można sobie pomarzyć a te sklepowe są w tym okresie drogie. W przypadku odmian późnych owocowanie może trwać aż póżnej jesieni.Jeśli chodzi o kwestię okrywania pod osłonami to sprawa jest dyskusyjna.Przeglądnąłem trochę literatury na ten temat i niektórzy np.R.Myśliwiec zalecają okrywanie krzewów winorośli także pod osłonami.Ja jak do tej pory okrywałem swoje krzewy i nie wiem jak poradziłyby sobie bez okrywania.W przyszłym roku spróbuję nie okrywać krzewów odmian znoszących temperatury poniżej -20 stopni .Z okrywania odmian delikatniejszych ze względu na ryzyko przemarznięcia na razie nie zrezygnuję . Pozdrawiam Andrzej.Space99 pisze: uprawa w tunelu ma przede wszystkim na celu szybsze dojrzewanie bardzo późnych odmian które w gruncie nie mają szans dojrzeć. .
Oj , chyba o dobry miesiąc przelicytowałeś Andrzejandrew54 pisze:Odmiany wczesne w tunelu zaczynają dojrzewanie już pod koniec czerwca ...
Ja swoje krzewy prowadzę w formie jednoramiennego Guyota.Z uwagi na wysokość tunelu obniżyłem pień do wysokości 40 cm.suzana pisze:Ciekawa jestem jakie formy stosujecie w tunelach, czy Guyoty, czy coś w rodzaju kurtyny, czy krzewy sadzicie od boków folii i czy puszczacie pod sam dach, ogólnie czy jest duże zagęszczenie.
No tak , w zasadzie to wiosna kalendarzowo kończy się pod koniec czerwca , coś ok.22. Zatem wg. autorów możemy sie spodziewać plonu WIOSNĄ , przy dobrych warunkach !! To niebywałe , wręcz przełomowe oświadczenie ... Wypowiedziane w 2005 roku , i jak mam nadzieje , przez niewielu poważnie potraktowaneandrew54 pisze:W swojej wypowiedzi opierałem się na opinii R.Piątka który uprawą pod osłonami zajmuje się już ponad trzydzieści lat.Twierdzi on że w odpowiednich warunkach(ciepła wiosna) dojrzewanie tych najwcześniejszych odmian w tym terminie jest możliwe.
Tak tylko że na razie właściwie nic nie wiadomo kiedy te odmiany dojrzewają w Polsce.Podejrzewam że opisy R.Piątka na jego stronie też zostały zaczerpnięte z tych właśnie stron bo są dokładnie takie same.Jeśli wierzyć Rosjanom czy Ukraińcom to wspomniane odmiany są wcześniejsze o około 20 dni od Arkadii.Skoro więc Arkadia dojrzewa u mnie w tunelu na początku sierpnia to teoretycznie te odmiany powinny dojrzeć gdzieś koło 10 lipca.Tak więc gdybyśmy natrafili na wczesną ciepłą wiosnę to myślę że dojrzewanie pod koniec czerwca,na początku lipca jest możliwe.frant pisze: Dojrzewanie : 1 sierpnia , Zaporoże na Ukrainie . Super Ekstra dojrzała tam 26 lipca , więc podobnie ...