Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

Podepnę się do wypowiedzi Space99 znajomy ma winorośl dwie odmiany i nijak nie dojrzewają bo okres wegetacyjny dla nich za krótki ,drugi wyciął trzy potężne winorośle z tego samego powodu .Ja osobiście bym tego nie robił tylko stworzył /albo przynajmniej starał się stworzyć warunki dogodne do dojrzewania ,tym bardziej że to nie małe patyki rosnące w ziemi a już dorodne okazy. :D
Co do odmiany Swenson Red pomimo jej wady genetycznej musi być prowadzona wysoko-polecam !Bardzo dobra i słodka odmiana .W mroźne zimy może ciut przemarzać.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Space99 pisze: uprawa w tunelu ma przede wszystkim na celu szybsze dojrzewanie bardzo późnych odmian które w gruncie nie mają szans dojrzeć. .
Marcin z tym zdaniem się nie zgodzę.Szybsze dojrzewanie odmian póżnych to tylko jedna z wielu zalet tego typu uprawy.Ja swoje winorośla(deserówki)posadziłem w tunelu przede wszystkim z tego względu że taki sposób uprawy daje niezawodne plony. Podejrzewam że wiesz ile niebezpieczeństw niesie uprawa w gruncie.Wiosenne przymrozki, opady w trakcie kwitnienia i dojrzewania(słabe zapylenie,pękanie owoców),gradobicia,ataki ptaków,większa presja chorób bardzo ograniczają planowanie w gruncie. Osoby które wielkoowocowe deserówki mają posadzone w gruncie w ubiegłym sezonie ze względu na deszczową aurę praktycznie nie miały co zjeść.Jest jeszcze jedna bardzo ważna zaleta uprawy winorośli pod osłonami a mianowicie znaczne rozciągnięcie okresu zbiorów owoców.Odmiany wczesne w tunelu zaczynają dojrzewanie już pod koniec czerwca kiedy o owocach z gruntu można sobie pomarzyć a te sklepowe są w tym okresie drogie. W przypadku odmian późnych owocowanie może trwać aż póżnej jesieni.Jeśli chodzi o kwestię okrywania pod osłonami to sprawa jest dyskusyjna.Przeglądnąłem trochę literatury na ten temat i niektórzy np.R.Myśliwiec zalecają okrywanie krzewów winorośli także pod osłonami.Ja jak do tej pory okrywałem swoje krzewy i nie wiem jak poradziłyby sobie bez okrywania.W przyszłym roku spróbuję nie okrywać krzewów odmian znoszących temperatury poniżej -20 stopni .Z okrywania odmian delikatniejszych ze względu na ryzyko przemarznięcia na razie nie zrezygnuję . Pozdrawiam Andrzej.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ciekawa jestem jakie formy stosujecie w tunelach, czy Guyoty, czy coś w rodzaju kurtyny, czy krzewy sadzicie od boków folii i czy puszczacie pod sam dach, ogólnie czy jest duże zagęszczenie.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

andrew54 pisze:Odmiany wczesne w tunelu zaczynają dojrzewanie już pod koniec czerwca ...
Oj , chyba o dobry miesiąc przelicytowałeś Andrzej :wink: . Fajnie by było spożywać winogronka w czerwcu , ale tak dobrze to nie ma ... Przy dobrych warunkach pierwsze jagody moge podszczypywać w końcu lipca , a w 2010r w zasadzie zbiory - poł. sierpnia . Tunel nieogrzewany , Kujawy . A z pozostałymi wnioskami zgadzam sie w pełni 8-) . Suzana , w tunelu w zasadzie miałem mieć formy Guyot ( część na podwójnym pniu )... Ale z czasem to różnie powychodziło , jest troche i tak , i jest sznur skośny i jakieś wielopienne porozprowadzane na boki formy ... Wiosną , po przycięciu , wygląda to troche tak jakby nie wyglądało :wink:. Poskręcane , powyginane , krzyżujące się łozy ... W zasadzie to mało sie tym przejmuje , bo w końcu i tak sie wszystko sprowadza do pozostawienia 8-12 płodnych latorośli na metrze bieżącym szpaleru . A krzewy sadzone w rzędzie od 0,75-1,2 .Odległość między rzędami ok 1,8m. Wysokość slupkow ok.1,9m , troche malo dla niektórych odmian , ale pozostawiam zwisające końce łozy . Przycinać pasierby trzeba dość często , bo szybko robi sie dżungla , ale to też zależy od odmiany - bo Arkadia solidnie obciążona rośnie umiarkowanie , a pasierbów wytwarza niemal wcale , lub takie malo "agresywne " :wink: . To wzorowa odmiana do tunelu , wprost zupełne przeciwieństwo np. Kodrianki .. Ta owocuje mało chętnie , ale masą zielną i siłą wzrostu zadziwia , i mączniaka prawdziwego bardzo lubi , zwlaszcza jesienią . W tym roku spróbóje jeszcze wydłużyć ramiona ( osłabić to powinno sile wzrostu ) , część przytnę w czas kwitnienia , część oberwę liście w obszarze kwiatostanów , z kilka razy "przedmucham" opryskiwaczem turbinowym ... Jeśli niewiele to pomoże , trudno - pożegnam sie z Kodrianką bez żalu . Tym bardziej ,że sporo odmian w tym roku zaplonuje już w pełni , a niektóre zapowiedzialy sie bardzo obiecująco 8-)
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Frant ja ze swojego doświadczenia nie mogę jak na razie potwierdzić dojrzewania owoców pod koniec czerwca bo większość moich nasadzeń to młode krzewy i dopiero w tym roku spodziewam się jakiegoś konkretniejszego plonu.W swojej wypowiedzi opierałem się na opinii R.Piątka który uprawą pod osłonami zajmuje się już ponad trzydzieści lat.Twierdzi on że w odpowiednich warunkach(ciepła wiosna) dojrzewanie tych najwcześniejszych odmian w tym terminie jest możliwe.Zresztą zobacz sam pod tytułem "Sprzedać odmianę" http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=520 . Ostatnio w szkółkach pojawiły się odmiany ultra wczesne jak Ruta czy Super Ekstra .Być może takie właśnie odmiany miał na myśli R.P.Mam nadzieję że kiedyś uda mi się potwierdzić ten termin dojrzewania :D

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ew=odmiana
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ew=odmiana
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

suzana pisze:Ciekawa jestem jakie formy stosujecie w tunelach, czy Guyoty, czy coś w rodzaju kurtyny, czy krzewy sadzicie od boków folii i czy puszczacie pod sam dach, ogólnie czy jest duże zagęszczenie.
Ja swoje krzewy prowadzę w formie jednoramiennego Guyota.Z uwagi na wysokość tunelu obniżyłem pień do wysokości 40 cm.
Od boków tunelu krzewy rosną w odległości 50cm.Rozstaw krzewów to 1m w rzędach i 120cm między rzędami.Jeśli chodzi o zagęszczanie to Zuzanno kto jak kto ale Ty chyba najlepiej powinnaś wiedzieć jak sobie z tym radzić bo z uprawa winorośli z tego co się orientuję nie jest Ci obca czego dowodem jest Twoja aktywność w internecie w tym temacie :P :wink: Pozdrawiam Andrzej!!!
x-suzana

Post »

Tak, Guyot to wyobrażam jak sobie rośnie ale naszła mnie taka myśl, że może jakieś przestrzenne rzeczy coś na kształt pergoli w tunelu.Tak więc nie miałam na myśli nic podchwytliwego :oops: :D
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

andrew54 pisze:W swojej wypowiedzi opierałem się na opinii R.Piątka który uprawą pod osłonami zajmuje się już ponad trzydzieści lat.Twierdzi on że w odpowiednich warunkach(ciepła wiosna) dojrzewanie tych najwcześniejszych odmian w tym terminie jest możliwe.
No tak , w zasadzie to wiosna kalendarzowo kończy się pod koniec czerwca , coś ok.22. Zatem wg. autorów możemy sie spodziewać plonu WIOSNĄ , przy dobrych warunkach !! To niebywałe , wręcz przełomowe oświadczenie ... Wypowiedziane w 2005 roku , i jak mam nadzieje , przez niewielu poważnie potraktowane :? . W ogóle to dnia by nie starczyło , omawiać i wykazywać wszelkie podobne niedorzeczności ( np. " jagoda o dł. 20mm , i masie 20-30gram " :shock: ).Wiele informacji , zwlaszcza lista i opis odmian , jest przez upływ czasu ( 6 lat ) zweryfikowana .. Już dawno zdążyły ostygnąć i zardzewieć łopaty i toporki , ktore karczowały ( oczywiście na Wschodzie ..) odmiany - przeboje ... Niektorzy twórcy tych odmian , np. ze wspomnianego ośrodka Winogradnaja Elita , zyskali wątpliwą sławe .. delikatnie mówiąc , ekscentryka . A ich odmiany to symbol porażki oczekiwań w starciu z realiami . Ale w ciągu 6 lat pojawiło sie też wielu innych hodowców , nowych odmian jest mnóstwo .. Niektóre już były wstępnie oceniane , po doświadczeniach w uprawie , a o wielu nie wiadomo praktycznie NIC ! Dlatego chciałbym gorąco przestrzec przed treścią podobnych artykułow . Naiwność na bazie szczerego entuzjazmu jest oczywicie zrozumiała , ale lepiej go ukierunkować na przyklad na odwiedziny kolegi w okolicy , na poprobowaniu owoców , popatrzeniu jak to rośnie , raz - drugi .. Co nagle to po diable , sam myślalem że jestem ostrożny ,a w sumie teraz mam rownież mnóstwo krzewow do wykopania ( lub przeszczepienia ) . Ja dobrze rozumiem w jakich czasach żyjemy , wiadomo że ładnie sie w necie ogląda zdjęcia , czyta opisy odmian , zamawia sadzonki - bardzo to wygodne ... Ale potem zaczną sie same kłopoty , bo dobór odmiany to fundamentalna sprawa . Aha , z ostatnich opinii wychodzi ,że Super Extra jest wcześniejsza od Arkadii o 7-10dni , więc u nas w tunelu wyjdzie na pocz. sierpnia , w wyjątkowo korzystnym roku : koniec lipca . Ruta - podobnie .
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Frant oczywiście że parametry większości nowych odmian są niejednokrotnie bardzo przejaskrawione.To zabiegi marketingowe mające na celu wypromowanie i sprzedanie odmiany.Przyznam że w tej chwili nie mam argumentów aby z Toba dyskutować bo jak wcześniej wspomniałem moje nasadzenia są stosunkowo młode. Nie testuję także wszystkich pojawiających się odmian i w zasadzie mogę tylko stwierdzić że u mnie dojrzewanie owoców w tunelu w stosunku do uprawy gruntowej było przyśpieszone do około pięciu tygodni .Można dużo polemizować na temat niektórych odmian czy są godne uwagi czy nie. Dużo w tym przypadku zależy od gustu np. polecana tutaj odmiana Nadieżda AZOS została przez Ciebie w innym wątku skrytykowana za bardzo przeciętny smak. Piszesz o naiwności hmmm, być może tak jest że Ci którzy czytają takie opisy i napalają się na nowe odmiany to w pewnym sensie naiwniacy. Z drugiej strony ja bym takich naiwniaków bronił bo gdyby nie oni nadal w naszych działkach królowałaby Beta czy Aurora.Tak naprawdę to w Polsce jak na razie to tylko my miłośnicy winorośli możemy przetestować i ewentualnie zweryfikować właśnie takie nieprawdziwe dane na temat niektórych odmian.Ja w każdym razie nie zamierzam oglądać się na kolegów i czekać latami na efekty ich pracy.Jeśli chodzi o Rutę czy Super Extra mógłbyś zdradzić skąd pochodzą takie opinie?U mnie Arkadia dojrzała w tym roku o ile dobrze pamiętam w pierwszych dniach sierpnia.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Głównym źrodłem wiedzy dla mnie o nowych odmianach są opinie winoroślarzy z forum rosyjskiego http://www.vinograd7.ru i ukraińskiego http://www.vine.com.ua . Odmiana Ruta : http://www.youtube.com/watch?v=k_9Loy1h ... r_embedded . Dojrzewanie : 1 sierpnia , Zaporoże na Ukrainie . Super Ekstra dojrzała tam 26 lipca , więc podobnie ...
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

frant pisze: Dojrzewanie : 1 sierpnia , Zaporoże na Ukrainie . Super Ekstra dojrzała tam 26 lipca , więc podobnie ...
Tak tylko że na razie właściwie nic nie wiadomo kiedy te odmiany dojrzewają w Polsce.Podejrzewam że opisy R.Piątka na jego stronie też zostały zaczerpnięte z tych właśnie stron bo są dokładnie takie same.Jeśli wierzyć Rosjanom czy Ukraińcom to wspomniane odmiany są wcześniejsze o około 20 dni od Arkadii.Skoro więc Arkadia dojrzewa u mnie w tunelu na początku sierpnia to teoretycznie te odmiany powinny dojrzeć gdzieś koło 10 lipca.Tak więc gdybyśmy natrafili na wczesną ciepłą wiosnę to myślę że dojrzewanie pod koniec czerwca,na początku lipca jest możliwe.
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

:wit Hej Wpadam do ciebie porazkolejny tylko że tym razem postanowiłem coś po sobie zostawić więc...musz eci powiedziećże jstem pod ogromnym wrazaeniem tak licznej kolejkcji winorosli...są naprawdę bardzo śliczne bardzo zadbane..noi przede wszystkim licznie owocujące... ja dopiero planuję w tym roku założyć małą winniczkę wiec bardzo licze na twoją pomoc każda opinia i sugestia się przyda wpadnij potem do mojego watku i powiedz co o moich planach sądzisz ale tak szczerze :) Hejj pamiętasz o mnie na pewno :)Bardzo licze że cos jednak znajdziesz dla mnie ze swoich cudownych odmian :) ;:94 Masz napraw e Bardzo smaczny wąteczek heh:) Jestem tutaj czestym gościem i teraz postaram się po każdej wizycie zostawić coś po sobie :) Oby tak dalej ;:108 :tan

" Zawsze Naprzód...Nigdy Wstecz" :wink:
magnoliama
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2011, o 13:10

Post »

Dlaczego moje winogrona co roku mają mało gron a owoce są male,ale słodziutkie?Czy to prawda,że nie mogą rosnąć na przewiewnym miejscu?
x-suzana

Post »

Powodem może być przemarzanie pąków kwiatowych w zimie jeżeli to delikatna odmiana, inny powód to zacienienie krzewu: pąki kwiatowe tworzą się gdy jest długie nasłonecznienie w ciągu dnia.
Winorośl trzeba ciąć, pąki kwiatowe mogą się wiązać do mniej więcej 12 oczka, póżniej już są latorośle bezpłodne.
Innym powodem może być, że to żeńska odmiana i do zapylenia potrzebuje drugiej innej.Taką odmianą jest np. Konkord Rosyjski- granatowy. W Twoim przypadku nie przypuszczam żeby to była żeńska odmiana.
Mogą rosnąć na przewiewnym miejscu, to w niczym nie przeszkadza.Oczywiście jak jest jakaś zasłona od północnych czy zachodnich zimnych wiatrów to winogrona wcześniej dojrzeją.
Ciekawe co to za odmiana.
magnoliama
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2011, o 13:10

Post »

Nie wiem co to za odmiana,kupiłam kilka lat temu we
Wrocławiu w Ogrodzie Botanicznym.Po smaku owoców smiem przypuszczać,że odmiana jest dobra,tylko ja żle się nią opiekuję.Czytam forum i widzę,że nic nie wiem.Dzięki Wam coś może się nauczę.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”