Mój ogródek - KarolinaL

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Dzisiaj wreszcie wybrałam się do ogrodu z aparatem, chociaż słoneczko pokazało się dopiero wieczorem. Byłam też dziś w sklepie ogrodniczym... Wróciłam z TYLKO trzema roślinami :wink: Oto moje nowe nabytki - krwawnik, ostrogowiec czerwony i cymbalaria (śliczna nazwa, nie? :) ):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Strasznie lubię naparstnice! Te dostałam od koleżanki.

Pierwsze kwiatki maciejki i lawendy:

Obrazek Obrazek

I sympatyczne różyczki zmieniające kolor. Jak zwykle nie znam odmiany, bo to rodzice kupili.

Obrazek Obrazek

Smagliczka i nagietki wysiały mi się same z zeszłego roku. Miło z ich strony :)

Obrazek

Tylko nie patrzcie na tło :oops: Niestety nie wszystko zależy ode mnie, mogę próbować je tylko zamaskować.
Obrazek

To jest moje ulubione miejsce w ogrodzie. Rosną tam rozmaite ziółka, astry, dzielżan, ostróżki, piwonie, róże, nawłoć, miskant, liliowiec... wszystko jak zwykle stłoczone, bo oczywiście wczesną wiosną mi się wydawało, że jest dużo miejsca :oops: :wink: Ale kocham tą dżunglę!

Obrazek

A tu nasz kącik wypoczynkowy
Obrazek

To na razie tyle :D
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Podoba mi się kompozycja na przedostatnim, taka naturalistyczna :)

I też mam problemy z tłem :?
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A to właśnie naturalistyczne miejsce już od wczoraj zdążyło się zmienić. Zbudowałam sobie coś w rodzaju grobli między mikroskalniaczkiem, a ziołami. Na razie tylko cymbalaria przyzwyczaja się tam do nowego miejsca, ale bądź co bądź jest to całe ćwierć metra kwadratowego miejsca na roślinki :wink: :)

Obrazek

Przesadziłam też kocimiętkę. Chyba mam jakiś gust jarmarczny, bo lubię jak jest po prostu kolorowiasto. Teraz mi sie podoba, bo jest żółto-czerwono-fioletowo-różowo-zielono :D Obok też zaczynają kwitnąć błękitne chabry, a jak jeszcze kiedyś zakwitnie pomarańczowa tunbergia, to już będzie w ogóle tęczowo. Tylko że wtedy już łubin przekwitnie :?
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiatuszki kwiatuszkami- są piękne - ale jak tak sobie jeszcze raz obejrzałam poziomki, to ślinka mi cieknie.Mniam..... Nie przejmuj się buszem ja też go uwielbiam, bo tam mogę się zgubić i nikt nie wie co ja tam robię.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aż takiego buszu żeby się zgubić to u mnie nie ma, ale i tak daje duże pole dla wyobraźni.
Stanowczo zaniedbałam w fotografowaniu nasz przedogródek (czy ja w ogóle wklejałam tu zdjęcia z przedogródka?). Chyba dlatego, że przedogródkiem zajmują się głównie moi rodzice, ja wolę pracować w ogrodzie z tyłu domu z dala od ulicy. Tak więc wszystko tu jest zasługą moich rodziców (no prawie... :wink: ).

Ten krzaczek jest akurat mój...
Obrazek

A te drewniane skrzynki zrobił mój Tata własnoręcznie. Cis w tle został posadzony również przez Tatę jakieś 18 lat temu, czyli jest pełnoletni :D
Obrazek

I ulubiona jodła koreańska Taty
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zwykle - cudnie.Szególnie zachwyciło mnie zdjęcie młodziutkich kwiatków lawendy, Są wzruszające swoją delikatnością.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mnie też te kwiatki zachwycają, nie mogę się napatrzeć na ich kolor. Ach, zresztą wszystko o tej porze roku mnie zachwyca! (oprócz mszyc :evil: )

Jak już kraść rodzinie zasługi ogrodnicze, to zajrzę jeszcze do ogródka mojej cioci za tym niskim zielonym płotkiem. Ona to ma rękę do kwiatów! Rośliny słońcolubne hoduje w cieniu i rosną! Ta pnąca róża ogląda słońce może godzinę dziennie.
Obrazek Obrazek

Wracamy do mnie. W doniczce z daliami wyrosło mi jeszcze w zeszłym roku takie oto drzewko. Może ktoś wie co to jest? Ja obstawiam morela lub topola, a co Wy powiecie? Mam wielki szacunek dla drzew i ponieważ przetrwało zimę nie mam serca wyrzucić.
Obrazek

Na koniec moja pomocnica/przeszkadzajka kontempluje czerwiec w ogrodzie
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ten twój krzaczek to pęcherznica czerwonolistna, ma lekko pachnące kwiaty, jesienią owoce. Mam ją w moim ogrodzie oraz jej siostrę żółtolistną. Razem tworzą piękny kolorystycznie widok i wzajemnie się zapylają.Ale czasami lubi wymarzać, lecz dobrze odbija z korzeni. Dorasta do 1,5 m wysokości i lubi wilgotną niezbyt zbitą glebę. Co najważniejsze, nie trzeba się nią zajmować oprócz wycięcia wiosną suchych pędów. Dobrze rośnie w półcieniu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O, dzięki, że pęcherznica to wiedziałam, ale o owocach nie. A półcień to dobra wiadomość, bo zapomniałam przy zakupie spytać gdzie to lubi rosnąć i dla eksperymentu (a może to intuicja :) ) posadziłam ją w półcieniu właśnie. Dzięki! :D
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uważaj Karolinko na tą cymbalarię bo bardzo sie rozrasta.Świetnie nadaje się na róznego rodzaju murki.Mam takiego samego rododendrona jak Ty.Chodzi mi o ten różowo -biały.Nazywa sie Hachr.Charmant-tak mam napisane na metce.Jest przesliczny.
Piękne masz kwiatki :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Sliczna jest ta twoja psinka podrap ją ode mnie za uszkiem. Długo przyglądałam się twojemu drzewku i stawiwiałabym raczej na morelę bo ona ma takie czerwonawe nasady ogonków liściowych - może ktoś dla hecy wcisnął pestkę do ziemi - ale może to być zupełnie coś innego. Może kiedy już podrośnie trochę łatwiej będzie je rozpoznać.
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Witaj Karolina :D :D :D

Jestem pod ogromnym wrażeniem Twego ogrodu. Masz tam całą masę przecudnych roślin, których nie będę wymieniał z nazwy, bo w większości i tak nie znam nazw a poza tym wszystkie zasługują na wielkie uznanie. Poza tym jest on bardzo naturalny, co jest wielką zaletą. U Ciebie ta naturalność, bije z każdego zakątka. Bardzo Ci gratuluję ;:63 ;:63 ;:63 i serdecznie Ci dziękuję za możliwość obcowania z pięknem, które stworzyłaś. Jest to piękne doznanie.

Pozdrawiam gorąco :D :P :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Wam kochani za odwiedziny, miłe słowa i porady! :D

Anulko, w pobliżu cymbalarii zdążyłam już posadzić dwie inne roslinki zadarniające (gdzie ja mam rozum? ;:24 ), najwyżej będę je później dzielić i przesadzać. Ale to chyba siedzi w genach, mój Tata robi to samo tylko na większą skalę - ja sadzę byliny co 10 cm, a on w przedogródku drzewa i krzewy co metr :wink:

Grażynko, morela jest bardzo prawdopodobna, jedna już u nas rośnie, możliwe, że ktoś zjadł owocyk, a pestkę wyrzucił byle gdzie. A topolę chciałabym mieć, białą albo włoską, a najlepiej obie :)

Grzesiu, bardzo mi miło słyszeć (a właściwie czytać) tak miłe słowa, dziękuję! Próbuję na niewielkiej przestrzeni stworzyć jakby miniaturę tego, co chciałabym mieć, a przy tym pomysłów i dobrych chęci mam znacznie więcej niż miejsca i doświadczenia. Dziękuję za docenienie moich wysiłków! ;:1
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czy w tych drewnianych pojemnikach przy chodniku to są begonie ? Tak ładnie rosną. Słyszałam że kiedy się je najpierw podpędzi a potem posadzi głębiej to lepiej rosną bo dodatkowo się ukorzeniają nie tylko z bulwki czerpiąc siły do rośnięcia. ćzy tak robią twoi rodzice?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szczerze mówiąc nie bardzo się orientuję co moi rodzice robią z begoniami, ale o ile wiem to po prostu je posadzili do ziemii, to wszystko. I tu mam pytanie - czy bulwy begonii można przechowywać przez zimę tak jak dalie? W poprzednich latach chyba nie mieliśmy begonii, więc nie bardzo wiem jak się potem z nimi obchodzić, a moi rodzice (przy całym ich zamilowaniu do zieleni) pewnie by je wyrzucili i kupili za rok nowe. Tacy z nas ogrodnicy :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”