Tuje- żywotniki - rozmnażanie od podstaw

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
qba753i
50p
50p
Od: 26 lip 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje - rozmnażanie od podstaw

Post »

Możesz mi wysłać na e-maila zdjęcie twojego inspektu ? legolas1965@interia.pl
qba753i
50p
50p

Post »

I mam pytanie, bo za jakieś 2 miesiące zamierzam rozmnożyć thuje. Powsadzam gałązki do doniczkopalety ale ze tego bedzie sporo bo jeszcze bukszpan jałowiec itp. to mam kilka pytań. Paletki będą leżały w cieniu ale potrzeba zakryć je jakąś folią chroniącą przed deszczem? Bo jak przyjdzie ulewa silny wiatr to może mi je poprzewracać poniszczyć. I jak przyjdzie zima to co mam z nimi zrobić czy skonstruować jakiś daszek, czy po prostu przysypać je liśćmi i gałązkami, słomą?
qba753i
50p
50p

Post »

czekam na odpowiedź
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

qba753i pisze:czekam na odpowiedź
Wszystko śpi lub ma robotę w ogrodzie ;:306

A tak poważnie to zaraz bo wykonaniu sadzonkowania zabezpieczasz materiał przed bezpośrednim działaniem słońca najlepiej cieniówką która kupisz w sklepie ogrodniczym.
Co do innych zabezpieczeń musisz je tak ulokować aby woda je nie przelała z opadów, wiatr nie porwał - całość przemyśleć. Nie znam Twoich warunków otoczenia, to ciężko coś napisać.
Najlepszym wyjściem było by skonstruowanie inspektu lub tunelu foliowego, wtedy tylko podwiesić cieniówkę, pilnować zraszacza wody i zabezpieczyć wolne przestrzenie trocinami/liściami/słomą przed mrozami itp...

Ja osobiście nigdy nie zabezpieczałem iglaków w tunelu foliowym, ściśle ustawiałem doniczki i wiosną jest wszystko ok a bywało nawet -25C w tunelu :)
maaniek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2013, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ukorzenianie tui

Post »

witam, jakies 2 dni temu obciete gałązki tui zanurzylem w ukorzeniaczu AQUA AB do sadzonek zdrewnialych i mam teraz pytanie czy bedzie coś z tego?
z góry Dzięki za odpowiedz :) jak cos to sorki, ale jestem nowy :)
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Re: Ukorzenianie tui

Post »

Powiedzcie mi kiedy fachowo rozmnarza się żywotniki i jałowce z sadzonek? Jak przetrzymywać sadzonki? Zrobiłem ostatnio sobie mnożarkę umieścić sadzonki tam czy lepiej na w doniczce?
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50

Post »

Witam, jakie macie efekty po zeszłorocznym sadzonkowaniu?
qba753i
50p
50p

Post »

Czekamy na wasze zdjęcie... też jestem ciekawy
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

Moje przesadziłem już do P9 i dobrze rosną.
qba753i
50p
50p

Post »

Mam do cb pytanie czy sadzonkowanie bukszpanu to teżtaka sama mieszanka ziemi jak thuji? czylipiasek torf odkwaszony + perlit? piasek około 30% a perlit 15-20
?? I jaka mieszanka ziemi do siewu nasion drzewek lesnych w inspekcie?
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

Co do ziemi w inspekcje to też przede wszystkim musi być lekka i przepuszczalna. Bukszpan bardzo łatwo się ukorzenia nawet w samej wodzie ale jeśli chodzi o ukorzenianie w ziemi to oczywiście to co podałeś jest dobrym rozwiązaniem dla tej rośliny.
qba753i
50p
50p

Post »

A ja nie mam się czym chwalić bo zawaliłem sprawę. Było przez kilka dni b.gorąco bo 35-40 stopni i upaliło trochę. :(
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

A gdzie trzymałeś? Jeśli na dworze to dwór jest dobrym rozwiązaniem dla kilku sadzonek. A jak sadzisz więcej to najlepiej zrobić inspekt albo postawić tunel. Ja właśnie zrezygnowałem w tym roku z sadzonkowania w inspekcje i od przyszłego roku będę rozmnażał już w tunelu (dopiero w przyszłym roku bo w tym mam pomidory i chciałem już dokończyć uprawę). Przede wszystkim zamontuję system rozpryskiwaczy (zamgławiaczy) bo to jest najważniejsze aby w tunelu było bardzo wilgotno szczególnie w pierwszych tygodniach po sadzonkowaniu. Jeśli chodzi o same sadzonki to przez pierwsze 4 - 5 tygodni powinny być przykryte agrowłókniną (nawet gdy są takie gorączki), a multiplaty powinny być postawione na multiplatach odwróconych do góry nogami aby nie stała woda i nie zaczęła wchodzić pleśń (oczywiście nie muszą to być multiplaty jak i do sadzonkowania tak i do tego aby woda nie stała). Prócz tego powinniśmy zainwestować w siatkę cieniującą i jakąś farbę do pomalowania folii albo wapno tyle, że z zewnątrz to deszcz może po czasie zmyć, a nam chodzi raczej o trwały efekt. Jeśli chodzi o profesjonalne szkółki materiału szkółkarskiego tgz. młodzieży to właśnie się go produkuje w takich warunkach, przy czym pierwsze sadzonkowanie w takiej szkółce rozpoczyna się już w czerwcu od sadzonkowania roślin liściastych. Oczywiście nie ma co się sugerować tymi terminami tyle, że taki materiał jest już po 2 mies. praktycznie już ukorzeniony i można go wysadzić w sierpniu lub początek września do don. P9, w których docelowo będą zimować w tunelu obsypane po bokach korą lub piaskiem a wtedy zmniejszy się prawdopodobieństwo, że taka sadzonka zmarznie. Muszę powiedzieć, że sadzonkowania nie dowiesz się praktycznie nigdzie, każdy broni własnej tajemnicy jak zostało to rozmnożone i muszę także powiedzieć, że wcale się im nie dziwie ponieważ sam przez wiele lat zdobywałem tą wiedzę zwykle z własnych doświadczeń i mogę stwierdzić, że nie jest to proces łatwy i nie musi udać się za pierwszym razem. Ja nie chroniąc tych tajemnic staram się ujawnić aby zaoszczędzić czasu tym, którzy już się prawie poddali aby znów przywrócić im nadzieje. Tego i tobie życzę abyś się nie poddawał. Ale się rozpisałem! ;)
qba753i
50p
50p

Post »

Dawidzie :p źle się chyba wyraziłem. Bo mi upaliło ale siewki drzewek leśnych a nie sadzonki i miałem je na otwartym polu i zapomniałem podlać/ A mam pytanie. Jaką mieszankę ziemi i w jakich warstwach dać do inspektu, bo wiosną wysieję je w inspekcie.
qba753i
50p
50p

Post »

Mam do was pytanie. Na czym postawić te paletodoniczki ? Na drewnianych pletach(lub deskach?) Może jakiejś folii? Czy na gołej ziemi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”