Pod gruszą...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod gruszą...

Post »

Hej dziewczyny, zamilkłam na dwa dni, bo na wsi byliśmy :)

Prace budowlane powolutku idą do przodu, powolutku, bo dopiero zdjęli deski w jednym pokoju i zbili tynki. Na zewnątrz bez zmian, czyli lekki chaos. Wiem, że dopóki budowlańcy nie znikną z naszego podwórka, tworzenie czegoś jest nierealne. Przed domem jest spora rabata, na której nawet wyrosło parę roślin posadzonych przez poprzednich właścicieli i z której pousuwałam przynajmniej największe chwasty, ale sadzenie tam czegokolwiek, na razie jest bezsensowne. Będziemy wymieniać okna, więc robotnicy i tak wszystko zdepczą...
Dwa tygodnie temu wyglądało to tak. Teraz i piwonie i ostróżka i irysy są wieksze
Obrazek
Kiedyś chciałabym tam posadzić hortensję, z przodu floks szydlasty i jakieś bylinki. No i oczywiście tulipany, ale to dopiero po remoncie... :?
Przy domu rośnie wiciokrzew, nie mam pojęcia jaki, przekonamy się jak zakwitnie i dwie róże. Musiałam je sporo poprzycinać, bo przemarzły mocno, ale obydwie odbiły więc trzeba czekać aż zakwitną :)
A to mały bukszpan sprzed domu :)
Obrazek

Ewciu, konie to cudowne stworzenia, ale rzeczywiście duży obowiązek. Nasze stoją w pensjonacie, ale i tak musimy poświęcać im mnóstwo czasu. Teraz, kiedy jeździmy w weekendy na wieś, do czarnych nie jeździmy, więc mają wolne :wink: Jeśli masz przepis na gruszkową naleweczkę, to czekamy ;:65

Halinko :wit , hamak to moje marzenie, więc na pewno zawiśnie przy gruszy :)

Jagusiu, Ewka wspomina o nalewce, może wycyganimy od niej przepis :wink:

Klaryso kochana, dzięki za miłe słowa. Konie to nasza duma, mam nadzieję, że za jakiś czas będę mogła powiedzieć to o naszym siedlisku, które na razie bardziej przypomina pobojowisko ;)
Jestem bardzo ciekawa jak smakują nasze gruszki. To nastepna niespodziank, która nas czeka :)

Agatko,na razie mój ogródek właśnie w fazie marzeń zostanie, bo co tu robić jak wokół budowa... ale jak zamykam oczy, widzę ławkę pod grusza i ścieżkę i funkie i żurawki i jakoś tak mi się cieplej na sercu robi. Cierpliość muszę ćwiczyć, choć to takie trudne... :?
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pomyśl sobie, że masz już sporo roślinek, które będą cieszyć oczka :). Jak na razie, wszystko wygląda bardzo ładnie!!! :heja
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Witam.
Naleweczka, dobra myśl :tan . Dawajcie kobiety przepis u mnie są 2 grusze, śliwy, winogrona,8 wiśni ,czereśnie, jabłoni około 8,maliny więc dobre przepisy się przydadzą.Na zimę w sam raz na rozgrzewkę :tan ;:224 .
Joasiu widzę u ciebie kilka kwiatów które mam u siebie ale niestety nie znam się na nich i nie wiem jak się nazywają :oops: takie wąskie czerwonawe jak się nazywają?
Pozdrawiam.
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Agatko, Ty wiesz jak człowieka pocieszyć ;:167

Jowitko, jeśli wąskie i czerwone, to pewnie piwonie.
Obrazek
Teraz już są mniej czerwone i maja pączki. Jak będę na działce, to zdjęcia zrobię :)
Lucy2na

Post »

;:108 ;:108 ;:108 Tak tak to piwonie... piękne bardzo je lubię wszystkie i one m,nie chyba też bo mi nie zmarzły.... jako nieliczne....
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

No pewnie że tak. Ewcia dawaj przepis.... robimy, potem będziemy degustować i sprawdzać czyja lepsza ;:136
Zrobimy sobie imprę "... pod gruszą..." :;230

Asiu :)
Mnie się "fryz" urodził - na wsi - zapraszam do mojego wątku - zobaczysz rasowca :;230 :;230 :;230
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Lucynko, ja tez lubię piwonie, nawet nie wiem, jakiego te są koloru, znowu będzie niespodzianka ;)

Ewcia, na przepis czekamy ;:65

Jagusiu, byłam-zobaczyłam, piękny ten źrebaczek, do schrupania :)

A to jeszcze raz moje :)

Janneke
Obrazek
Elza
Obrazek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Ale cudne klacze ;:224
Lucy2na

Post »

A zdjęcie całości?
a najlepiej w galopie.....
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Witajcie kobitki :) Przepis na nelewkę gruszkową, sprawdzony. Zamiast miodu można dać cukier w takiej ilości, żeby owoce były całe przykryte. Konsumpcja za rok :;230

1 kg dojrzałych gruszek
kilka goździków ( 5-7)
pół laski wailii ( ja czasem daję 1 cukier wailiowy)
płaska łyżeczka cynamonu ( lub kawałek kory cynamonu)
szklanka miodu
1 litr wódki 40%
0,5 litra spirytusu

Gruszki pokroić w kostkę ( razem ze skórką) i razem z przyprawami wrzucić do gąsiorka ( bez miodu). Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na ok. pół roku. Po tym czasie zlać, a owoce zalać miodem. Jak powstanie syrop ( ok. 2 tygodnie) owoce wygnieść przez płótno i wyciśnięty sok wraz z syropem wlać do nalewki spirytusowej. Rozlać do butelek. Przechowywać ok pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.

;:136
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Ewciu ;:196
Już zapisałam sobie w przepisach i za rok pijemy :D

Asiu :D
tutaj jest wątek do chwalenia się żywiną. Leć i wstaw fotki swoich fryzów to im szczęki opadną [mnie się jeszcze nie podniosła... :;230 ]
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=770

Lucynka :D
Były już w galopie, na wcześniejszych stronach.... Chociaż nić nie stoi na przeszkodzie żeby Joasia wstawiła więcej. Ja mogę się patrzeć godzinami na te piękności :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te czarne kwiatuszki i takie dostojne. A te kolorowe i różniaste roślinki jeszcze posadzisz i będzie pięknie tylko muszą wynieść się budowlańcy. ;:138
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Lucynko, w galopie było jedno, ale zaraz coś poszukam i wrzucę do wątku, który podała Jagusia. Nie chcę tematów kwiatowych zaśmiecać, bo mnie pogonią :)

Ewcia, przepis super, na pewno wykorzystam, niech tylko nasza grusza zacznie owocować, a później ;:136

Jagusiu, już włażę na wątek i moje czarnuszki wklejam, dziękuję ;:196

Maju, to prawda, najpierw koniec remontu. Oczywiście jadę z Mamą do Chorzowa i na pewno nie wrócę z pustymi rękami :) Chcę sobie kupić clematisa...albo dwa :wink:
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

O dziewczyny ja też piszę się na tą nalewkę ;:138 .

No i też przyłączam się do prośby o zdjęcie w galopie :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Lucy2na

Post »

nie no to ja bym się z takiego forum wypisała ( i założyła własne) to jest twój wątek i możesz tu pokazywać co chcesz kto nie chce nie musi oglądać
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”