Storczyki renatas
- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki renatas
Renatko witaj wśród zakręconych.Posiadasz sporą kolekcję,teraz liczącą już ponad 40 szt.Prym wiedzie Phalaenopsis mannii.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- renatas
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Darku
"Puściłam go wolno", tzn.wyjęłam mu podpórki i teraz wygląda to bardziej naturalnie. Chyba lepiej?

Postanowiłam,że botanikom nie będę wkładać podpórek, w naturze też ich nie mają.
A zauroczona naturalnie spadającymi pędami hybrydek między innymi u Alicji-auspex i Petry też wypróbuję to na nowych pędach.
...no,masz rację -mannii to moja perełka,bo to mój pierwszy kwitnący botanikPrym wiedzie Phalaenopsis mannii.

"Puściłam go wolno", tzn.wyjęłam mu podpórki i teraz wygląda to bardziej naturalnie. Chyba lepiej?

Postanowiłam,że botanikom nie będę wkładać podpórek, w naturze też ich nie mają.
A zauroczona naturalnie spadającymi pędami hybrydek między innymi u Alicji-auspex i Petry też wypróbuję to na nowych pędach.
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Renato
dla manni, mój też rośnie bez podpórki, swoich botaników nawet nie próbuję podpinać do patyczków, wyjątek stanowił tetraspis ale to dlatego ze jego pędy były bardzo długie i kiepsko się mieścił na parapecie. Teraz jak stoi na szafie to na je razem związane a z patyczka i tak zrezygnowałam.

- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Renatko, piękne są te delikatne kwiatuszki

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Renatko też wolę bez podpórek są wtedy takie naturalne i mogę postawić na półce wyżej wtedy widok jeszcze ładniejszy
Twoje kwitnienie wspaniale się prezentuje 

- renatas
Celinko, jak miło, że zajrzałaś ,bo ja właśnie do Ciebie mam pytanie-do ekspertki od reanimacji w kamykach (która nawiasem mówiąc przynosi u mnie coraz lepsze efekty
-dziękuję.)
Pytanie nie tylko do Celinki oczywiście -czekam też na podpowiedzi innych forumowiczów!
We wrześniu ubiegłego roku kupiłam phalaenopsis miniaturkę, która zresztą bardzo urosła i teraz 1 jej pęd ma nawet 60cm i kwitnie bez przerwy od tamtego czasu.Jej podłoże od początku mi się nie podobało,bo było jakieś takie zbyt drobne, ale chciałam je wymienić dopiero jak przekwitnie...ale roślina zaczęła marnieć, zajrzałam jednak w podłoże i okazało się ,że już prawie nie ma korzeni
...no więc do kamyków
A roślinka nadal uparcie kwitła,pomimo braku korzeni a jej liście i kwiaty były b.ładne.
Niedawno listki zaczęły marnieć
...kwitnie nadal uparcie, wyjęłam z kamyków i tak to wygląda:

Co z nią zrobić,obciąć pędy kwiatowe, żeby roślina miała więcej siły na produkowanie korzeni, czy zostawić tak?
Czy sobie poradzi z pędami kwiatowymi?

Pytanie nie tylko do Celinki oczywiście -czekam też na podpowiedzi innych forumowiczów!
We wrześniu ubiegłego roku kupiłam phalaenopsis miniaturkę, która zresztą bardzo urosła i teraz 1 jej pęd ma nawet 60cm i kwitnie bez przerwy od tamtego czasu.Jej podłoże od początku mi się nie podobało,bo było jakieś takie zbyt drobne, ale chciałam je wymienić dopiero jak przekwitnie...ale roślina zaczęła marnieć, zajrzałam jednak w podłoże i okazało się ,że już prawie nie ma korzeni

Niedawno listki zaczęły marnieć

Co z nią zrobić,obciąć pędy kwiatowe, żeby roślina miała więcej siły na produkowanie korzeni, czy zostawić tak?
Czy sobie poradzi z pędami kwiatowymi?
Pozdrawiam, Renata
Reniu
dla phal. piegusa i phal. mannii
Jeśli chodzi o Twojego reanimka to ja osobiście bym ścięła pędy przynajmniej ja swojemu jednemu tak zrobiłam wzmocnił korzonki i wydał pęd kwitnie u mnie już drugi raz. U Ciebie widać, że korzonki ruszyły wiec powinno być dobrze.
Poczekaj jednak na resztę opinii

Jeśli chodzi o Twojego reanimka to ja osobiście bym ścięła pędy przynajmniej ja swojemu jednemu tak zrobiłam wzmocnił korzonki i wydał pęd kwitnie u mnie już drugi raz. U Ciebie widać, że korzonki ruszyły wiec powinno być dobrze.
Poczekaj jednak na resztę opinii

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
W sumie ciężko powiedzieć... Jeśli rzeczywiście jest bardzo słaby, to lepiej obciąć te pędy i wstawić do wazonu, a roślina jakoś się będzie powoli zabierać... Obcinanie powinno byc ostatecznością, ale twój storczyk wygląda marnie, zużywa dużo soków na te pędy, to możesz mu trochę ulżyć.
- renatas
Julitko , Dusiu, Dorotko -dziękuję Wam dziewczyny za radę
Ścięłam pędy
w sumie w wazonie też się ładnie prezentują, a roślina się wzmocni...mam nadzieję!

Ścięłam pędy

Pozdrawiam, Renata
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Manni zachwyca... ;)
Dobrze, że Obcięłaś pędziki. Teraz storczyk "złapie oddech" i ruszy z korzonkami i listkami
Dobrze, że Obcięłaś pędziki. Teraz storczyk "złapie oddech" i ruszy z korzonkami i listkami

Renatko dobrze, że obcięłaś pęd, teraz storczyk odpocznie i się wzmocni. Ścinając pęd swojemu też było żal, ale za to teraz pięknie kwitnie i cieszy moje oczy swoim wyglądem za jakiś czas z Twoim też tak będzie 

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Renatko, jak się ma storczyk, któremu obcięłaś pędy, mam nadzieję, że lepiej
.

- renatas
Justynko, Julitko, Lucynko
dzięki dziewczyny za troskę, reanimacja trwa, pacjent chyba to przetrzyma
...a ja się tak zapatrzyłam na zdjęcia z wystawy w Sosnowcu ,na te cudowne relacje foto i na nowości koleżanek ze śląska,że zapomniałam kompletnie o swoim wątku.Och, kiedy u nas będzie wystawa?...
A moje falki kwitną ... ale jak tu o nich mówić bez zdjęć? - fotki są ale jeszcze nie obrobione, może jutro się uda.
A na dobranoc jedna z moich kwitnących hybrydek, wskoczyła do koszyka w czasie zakupu mopa ...i mop zrobił się 20 zł droższy

Dobranoc

...a ja się tak zapatrzyłam na zdjęcia z wystawy w Sosnowcu ,na te cudowne relacje foto i na nowości koleżanek ze śląska,że zapomniałam kompletnie o swoim wątku.Och, kiedy u nas będzie wystawa?...
A moje falki kwitną ... ale jak tu o nich mówić bez zdjęć? - fotki są ale jeszcze nie obrobione, może jutro się uda.
A na dobranoc jedna z moich kwitnących hybrydek, wskoczyła do koszyka w czasie zakupu mopa ...i mop zrobił się 20 zł droższy

Dobranoc

Pozdrawiam, Renata
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
No to musiał być bardzo drogi mop
Storczyk oczywiście śliczny