Storczyki renatas

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki renatas

Post »

Piegusek śliczny... ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Renatko witaj wśród zakręconych.Posiadasz sporą kolekcję,teraz liczącą już ponad 40 szt.Prym wiedzie Phalaenopsis mannii.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Witaj Darku
Prym wiedzie Phalaenopsis mannii.
...no,masz rację -mannii to moja perełka,bo to mój pierwszy kwitnący botanik :wink:
"Puściłam go wolno", tzn.wyjęłam mu podpórki i teraz wygląda to bardziej naturalnie. Chyba lepiej?
Obrazek Obrazek
Postanowiłam,że botanikom nie będę wkładać podpórek, w naturze też ich nie mają.
A zauroczona naturalnie spadającymi pędami hybrydek między innymi u Alicji-auspex i Petry też wypróbuję to na nowych pędach.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Renato ;:138 dla manni, mój też rośnie bez podpórki, swoich botaników nawet nie próbuję podpinać do patyczków, wyjątek stanowił tetraspis ale to dlatego ze jego pędy były bardzo długie i kiepsko się mieścił na parapecie. Teraz jak stoi na szafie to na je razem związane a z patyczka i tak zrezygnowałam.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Renatko, piękne są te delikatne kwiatuszki ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Renatko też wolę bez podpórek są wtedy takie naturalne i mogę postawić na półce wyżej wtedy widok jeszcze ładniejszy :) Twoje kwitnienie wspaniale się prezentuje :tan
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, jak miło, że zajrzałaś ,bo ja właśnie do Ciebie mam pytanie-do ekspertki od reanimacji w kamykach (która nawiasem mówiąc przynosi u mnie coraz lepsze efekty ;:196 -dziękuję.)
Pytanie nie tylko do Celinki oczywiście -czekam też na podpowiedzi innych forumowiczów!

We wrześniu ubiegłego roku kupiłam phalaenopsis miniaturkę, która zresztą bardzo urosła i teraz 1 jej pęd ma nawet 60cm i kwitnie bez przerwy od tamtego czasu.Jej podłoże od początku mi się nie podobało,bo było jakieś takie zbyt drobne, ale chciałam je wymienić dopiero jak przekwitnie...ale roślina zaczęła marnieć, zajrzałam jednak w podłoże i okazało się ,że już prawie nie ma korzeni :(...no więc do kamyków ;:65 A roślinka nadal uparcie kwitła,pomimo braku korzeni a jej liście i kwiaty były b.ładne. Obrazek
Niedawno listki zaczęły marnieć :(...kwitnie nadal uparcie, wyjęłam z kamyków i tak to wygląda: Obrazek Obrazek

Co z nią zrobić,obciąć pędy kwiatowe, żeby roślina miała więcej siły na produkowanie korzeni, czy zostawić tak?
Czy sobie poradzi z pędami kwiatowymi?
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Reniu ;:138 ;:138 dla phal. piegusa i phal. mannii
Jeśli chodzi o Twojego reanimka to ja osobiście bym ścięła pędy przynajmniej ja swojemu jednemu tak zrobiłam wzmocnił korzonki i wydał pęd kwitnie u mnie już drugi raz. U Ciebie widać, że korzonki ruszyły wiec powinno być dobrze.
Poczekaj jednak na resztę opinii :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

W sumie ciężko powiedzieć... Jeśli rzeczywiście jest bardzo słaby, to lepiej obciąć te pędy i wstawić do wazonu, a roślina jakoś się będzie powoli zabierać... Obcinanie powinno byc ostatecznością, ale twój storczyk wygląda marnie, zużywa dużo soków na te pędy, to możesz mu trochę ulżyć.
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julitko , Dusiu, Dorotko -dziękuję Wam dziewczyny za radę ;:196

Ścięłam pędy :( w sumie w wazonie też się ładnie prezentują, a roślina się wzmocni...mam nadzieję!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Manni zachwyca... ;)
Dobrze, że Obcięłaś pędziki. Teraz storczyk "złapie oddech" i ruszy z korzonkami i listkami ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Renatko dobrze, że obcięłaś pęd, teraz storczyk odpocznie i się wzmocni. Ścinając pęd swojemu też było żal, ale za to teraz pięknie kwitnie i cieszy moje oczy swoim wyglądem za jakiś czas z Twoim też tak będzie ;:108
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Renatko, jak się ma storczyk, któremu obcięłaś pędy, mam nadzieję, że lepiej ;:108 .
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, Julitko, Lucynko :wit dzięki dziewczyny za troskę, reanimacja trwa, pacjent chyba to przetrzyma :lol:

...a ja się tak zapatrzyłam na zdjęcia z wystawy w Sosnowcu ,na te cudowne relacje foto i na nowości koleżanek ze śląska,że zapomniałam kompletnie o swoim wątku.Och, kiedy u nas będzie wystawa?...

A moje falki kwitną ... ale jak tu o nich mówić bez zdjęć? - fotki są ale jeszcze nie obrobione, może jutro się uda.

A na dobranoc jedna z moich kwitnących hybrydek, wskoczyła do koszyka w czasie zakupu mopa ...i mop zrobił się 20 zł droższy :wink: Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

No to musiał być bardzo drogi mop :;230 Storczyk oczywiście śliczny ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”