Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Ale piękne kwiaty lata ...... azalie u mnie mają sporo pąków ale rh trochę przemarzły zobaczę jak będą rosły w ogródku pod świerkami tu trochę zacisznie ..
Swoich wiosennych kwiatów nie widziałam cały tydzień , dzisiaj wracam do swego ogrodu i nowo zakupionych kwiatów ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
x-d-a

Post »

Moniko, ja już się doczekałam, bo pierwsze azalie u mnie kwitną na całego - mam bardzo wczesne odmiany i tym sposobem rozciągam sobie ten wspaniały festiwal rododendronowy na kilka miesięcy! Podobnie zresztą jak magnolie - gwiaździsta już kwitnie, a wielkokwiatowe mocno się zbierają do kwitnienia - niektóre pączki już pękają :P
Co nie znaczy, że nie będę podziwiać przepięknych Rh w Twoim leśnym ogrodzie!
Miło słyszeć, że są jeszcze dzieci, które chcą się uczyć francuskiego, bo ostatnio trochę ten język stracił na popularności na rzecz innych języków romańskich - włoskiego i hiszpańskiego. Uczę francuskiego od wielu lat i z niepokojem obserwowałam niechęć młodzieży do tego języka...Ostatnio tendencja troszeczkę się odwraca...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MONISIU piękne wspomnienia minionego lata ,ale niedługo znowu tak będzie pięknie w Twoim leśnym krolestwie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Obrazek

Obrazek

Dzięki za fotki w zamian przysyłam Ci chyba znany widok.Mój zięć Krzysztof większość roku tam spędza.Teraz przebywa w Toskanii.
Edward :wit
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojej...jakie piękniaste dorodne hosty...
Aż mi dech zaparło!!!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękne krokusy o dwubarwnych naprzemiennie płatkach (poprzednia str. ostatnie zdjęcie). To chyba odmiana 'Vanguard'? I ślicznie rozrośnięta kokorycz!
Palczychy posadzone, bo już puściły kły poza ziemią :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Monisiu, ależ pięknie wkomponowałaś swój ogród w otaczajacy Cię las. To jest dopiero mistrzostwo. ;:138
Takie naturalne przejście z ogrodu do lasu i z lasu do ogrodu :shock: jestem jak zwykle pod wielkim podziwem.
Kokoryczka u Ciebie pieknie urosła a ponieważ u mnie odwrotne warunki jak u Ciebie, wszędzie wapienna glina
to taka sama kokoryczka nie przeżyła więcej niz dwa miesiące w moim ogródku ;:224 z innymi kwasnolubnymi
bawię się tylko w donicach :P
Miłego weekendu ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Monia68 pisze: teraz słów kilka na temat przylaszczek. Te, które mam, o mały włos nie załatwiłam dolomitem... Dwa sezony się regenerowały, bo okazuje się, że preferują kwaśne podłoże. Na szczęście odżyły i cieszą niebieściutkimi kwiatkami!!
Monika a ja cały czas zastanawiałam się dlaczego moje przylaszczki ledwie zipią :roll:
Byłam na 100% przekonana ,że one kochają wapno i przez dwa sezony pasłam je dolomitem i nawozami z wapnem ;:223
Ponieważ u mnie ziemia sama w sobie jest kwaśna , chyba już dam im spokój z podsypywaniem czymkolwiek na zmianę pH....po prostu poczekam jak natura wszystko sama unormuje bo ja mogę im tylko zaszkodzić nadmiarem chemii :?
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Kupiłam sobie przylaszczkę jeszcze jedną , moje rosną przy azaliach i może tak się utrzymają ..ziemia wilgotna a tylko muszę ich porządnie zabezpieczyć abym czasem ją sama nie zniszczyła gdy ich już nie będzie widać ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

Moncia ale tu piękny lasek ogrodowy
super zestawienia kolorystyczne
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Piękna wiosna w Twoim lesie Moniczko ;:138 Śliczne fotki leśnego ogrodu ;:138
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Monia68 pisze:Zytuś, jak samopoczucie? ;:196 ;:167
U mnie się ochłodziło i od dwóch dni potwornie wieje...
Moniś - Dziękuję za pamięć...Witaj u nas też wieje.
Moja przygraniczna wioska przechodzi rewolucję, bo wodociąg budują a ja biegam i ratuję każdą żywą istotę liściastą... wszystkie liliowce wykopałam i stoją w workach aby korzenie im nie wyschły.
Zioła przeniosłam już w inne miejsce. Oj czeka mnie dużo pracy bo to dopiero główna nitka wodociągowa. Jak będziemy podłączać się do tej głównej nitki to kilka iglaków i dwie jabłonki stracę, za to z dumą będę mogła stwierdzić że jestem europejczykiem...ho,ho...
Dokupiłam trochę róż i hosty. Zamówiłam u Iguni wszystkie nowości żurawkowe.
A córcia w maju chce mnie zabrać na wycieczkę do Włoch...chciałabym bardzo, ale czy nogi wytrzymają pokonać tyle kilometrów....- po południu bolą niesamowicie.
Zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

A córcia w maju chce mnie zabrać na wycieczkę do Włoch...chciałabym bardzo, ale czy nogi wytrzymają pokonać tyle kilometrów....- po południu bolą niesamowicie.
Zyto, ale chyba nie musicie iść całą drogę na piechotę :;230 :;230 :;230
Cynthia pisze:
Monia68 pisze: teraz słów kilka na temat przylaszczek. Te, które mam, o mały włos nie załatwiłam dolomitem... Dwa sezony się regenerowały, bo okazuje się, że preferują kwaśne podłoże. Na szczęście odżyły i cieszą niebieściutkimi kwiatkami!!
Monika a ja cały czas zastanawiałam się dlaczego moje przylaszczki ledwie zipią :roll:
Byłam na 100% przekonana ,że one kochają wapno i przez dwa sezony pasłam je dolomitem i nawozami z wapnem ;:223
Ponieważ u mnie ziemia sama w sobie jest kwaśna , chyba już dam im spokój z podsypywaniem czymkolwiek na zmianę pH....po prostu poczekam jak natura wszystko sama unormuje bo ja mogę im tylko zaszkodzić nadmiarem chemii :?
Miłego dnia :wit
U siebie sadzę przylaszczki w ziemię zmieszaną ze skorupkami jajek (Ca) i bardzo ładnie mi rosną. Mam co prawda te najpopularniejsze. Ale też zauważyłam, że dużo (dużo, tzn kilka :wink: ) niebieskich siewek mam pod Rh, tujami i świerkami (czyli kwaśne podłoże).
Ale po tym co napisałyście, już sama nie wiem jak z nimi postępować :|
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Moniś ;:196 byłam i podziwiałam,zdjęcia super :uszy i biegnę dalej ;:65
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe słowa ;:167 Piszę szybciutko, bo z powodu wichury co chwilę wyłączają prąd :twisted: Kilka godzin popracowałam w ogrodzie, zmarzłam potwornie, ale jestem zadowolona, bo sporo zrobiłam.
Informacja z wiarygodnego źródła, bo od czeskiego kolekcjonera roślin skalnych: hepatica nobilis- stanowisko półcieniste (godz. 10- 16 w cieniu) lub pod koronami drzew i krzewów; podłoże- 1 część ziemi kompostowej z darni, 2 części kwaśnego torfu lub ściółki spod drzew iglastych.

Zytuś, jedź koniecznie!! Jeśli jeszcze nie masz, zaopatrz się w specjalne podkolanówki. Wiem tylko tyle, że kosztują ok. 200 zł- Mama bardzo dużo podróżuje i nie narzeka. Jutro dowiem się o szczegóły i zadzwonię do Ciebie ;:196

Jacku, krokus, o którym piszesz to Yalta. Na drugim zdjęciu Vanguard- gdy są mniej rozwinięte, lepiej widać kolor.
Obrazek Obrazek
Jutro zajrzę do Waszych ogrodów, bo zasypiam na siedząco :lol: :wit ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”