No to je przesadzę, bo nie chcę żeby zmarniały. Ale nie wiem czy dać im troszkę większe doniczki niż te sklepowe?
Roślinki Kasi
Re: Roślinki Kasi
Dziękuję
No to je przesadzę, bo nie chcę żeby zmarniały. Ale nie wiem czy dać im troszkę większe doniczki niż te sklepowe?
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daj troszku większe. Najlepiej, gdy z każdej strony doniczka będzie większa o 1cm. Przeważnie sklepowe doniczki to 12cm, więc 13cm lub 14cm to będzie w sam raz dla nich.
Bardzo mi się podoba ten, gęsty skrzydłokwiat

Bardzo mi się podoba ten, gęsty skrzydłokwiat
- Wiktoria_W

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obie rośliny cudne: i skrzydłokwiat, i bluszcz
. Ja raczej nie przesadzam od razu, ale nie jestem fachowcem
.
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Śliczne roślinki kupiłaś Kasiu. Szczególnie bluszczyk pięknie wygląda.
Ja nie przesadzam od razu nowych roślinek. Czekam przynajmniej miesiąc, żeby się zaaklimatyzowały w nowym miejscu.
Czasami przesadzenie jest dla roślinek kolejnym szokiem, zaraz po zmianie miejsca. Ja wolę im tego oszczędzac.
Zdarzało sie, że niektóre kwiatki czekały nawet kilka miesięcy na przesadzenie i nic im się nie stało.
Ja nie przesadzam od razu nowych roślinek. Czekam przynajmniej miesiąc, żeby się zaaklimatyzowały w nowym miejscu.
Czasami przesadzenie jest dla roślinek kolejnym szokiem, zaraz po zmianie miejsca. Ja wolę im tego oszczędzac.
Zdarzało sie, że niektóre kwiatki czekały nawet kilka miesięcy na przesadzenie i nic im się nie stało.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Hmm...Dziękuję za porady. Chyba faktycznie poczekam z przesadzaniem moich nowych zdobyczy. Niech się u mnie ładnie zadomowią. Nie zdążyłam ich jeszcze przesadzić, bo nie było ładnych doniczek co by mi odpowiadały 
- justus27

Dziewczyny a nie Boicie się, że jakieś robale Przyniesiecie z ziemią ze sklepu? Ja bym się bała...Poza tym wolę, jeden szok roślince zafundować i przesadzić zaraz po zakupie, a potem niech sobie rośnie w spokoju. A nie, że po miesiącu, roślinka już przyzwyczajona do nowych warunków, to znów szok przeżywa, bo właściciel funduje jej nowe podłoże i nowy "domek".
Oczywiście każdy z nas ma różne doświadczenia z roślinami i rozumiem odmienne, Wasze zdanie
Oczywiście każdy z nas ma różne doświadczenia z roślinami i rozumiem odmienne, Wasze zdanie
Robali to mi się nie zdarzyło jeszcze przynieść z kwiatkiem. Kiedyś w kupionej ziemi tylko miałam mrówki czarne
A z tym przesadzaniem od razu po kupieniu to sama nie wiem i mam mieszane uczucia. Szczerze mówiąc to ja tylko kilka razy kupiłam gotowego kwiatka :
- dracenę, której do dziś nie przesadziłam, a korzenie już jej wyłażą przez tę kupną doniczkę od spodu. Rośnie ładnie i boję się ruszać.
- paprotkę miałam z biedronki i po przesadzeniu mi padła (ale chyba ją wtedy zalałam
)
- kalanchoe, które dostałam od koleżanki przesadziłam dopiero po pół roku i jak na razie dobrze się trzyma i cały czas kwitnie
- kawę i z nią mam problem, bo kupiłam w takim małym kubeczku, gdzie było kilkadziesiąt sadzonek - jak porozsadzałam na trzy doniczki to w dwóch mi marnieje i walczę o ich życie
Boję się ruszać moich nowości
Co robić? 
A z tym przesadzaniem od razu po kupieniu to sama nie wiem i mam mieszane uczucia. Szczerze mówiąc to ja tylko kilka razy kupiłam gotowego kwiatka :
- dracenę, której do dziś nie przesadziłam, a korzenie już jej wyłażą przez tę kupną doniczkę od spodu. Rośnie ładnie i boję się ruszać.
- paprotkę miałam z biedronki i po przesadzeniu mi padła (ale chyba ją wtedy zalałam
- kalanchoe, które dostałam od koleżanki przesadziłam dopiero po pół roku i jak na razie dobrze się trzyma i cały czas kwitnie
- kawę i z nią mam problem, bo kupiłam w takim małym kubeczku, gdzie było kilkadziesiąt sadzonek - jak porozsadzałam na trzy doniczki to w dwóch mi marnieje i walczę o ich życie
Boję się ruszać moich nowości

- justus27

Po tym wpisie, to może jednak Poczekaj z tym przesadzaniem...
Ze mnie się śmieją, że sadzę kwiatka do ziemi bez korzeni...a po tygodniu potrafię, go wyrwać z tej ziemi i sprawdzić, czy już ma korzonki
Ale potem już nie ruszam tego delikwenta conajmniej przez miesiąc, żeby się przyjął
Ze mnie się śmieją, że sadzę kwiatka do ziemi bez korzeni...a po tygodniu potrafię, go wyrwać z tej ziemi i sprawdzić, czy już ma korzonki
Ale potem już nie ruszam tego delikwenta conajmniej przez miesiąc, żeby się przyjął
Nie ruszam ich, zobaczę jak mi się będą sprawować. Wczoraj jeden kwiatek skrzydłokwiata mi się złamał i listki wokół niego zżółkły i sklapły, ale reszta wydaje się być ok. Zobaczymy.
- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fioleczki piekne,
tez dla hibka
Dorota
Dorota
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Kasiu aż boję się pomyśleć, jakie ogromne kwiaty będzie miał Twój hibiskus
Widok fiołkowych maleństw zawsze mnie rozczula. Im dłużej na nie czekam, tym większa radość 
- sleepywink
- 100p

- Od: 24 mar 2011, o 16:14