Moje bagno :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje bagno :)

Post »

podpatrzyłam brzozę z różą i tak zrobię u siebie :wit
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Aga Krzewy wyrosły już ładnie, ogród dużo by zyskał na dojrzałości gdybym nie posadziła drzew. Niestety drzewa wciąż są za małe. Kantalpa rośnie jak trzeba, sosna i świerki średnio, magnolie stoją w miejscu. Mam nadzieję że się "rozbujają". Mam tylko jedno duże drzewo, brzozę. Dobre i to. :wink:
Aancyk bardzo dziękuję w imieniu rozchodników i traw. Uwielbiam trawy i hortensje, bukietowe oczywiście. Rozchodniki o dziwo rosną, choć na bagnie teoretycznie nie powinny.
Lulka Twoja labradorka nie ma szans -królem złodziei jest mój kundel. :wink: Blaty w kuchni lśnią, jak nie to rano i tak mamy "porządek". Wszystkie hovki to złodzieje ale mój jest dodatkowo wszystkożerny :;230 . Najgłupszą minę ma jak coś skubnie i udaje że to nie on ;:224 Nie może przełknąć i przygryza fąfle. Wygląda przekomicznie. :;230
Margo2 Mam niedużo takich plam :wink: . Jestem kolekcjonerem niestety, chciałabym mieć wszystko. Większość roślin posadziłam za blisko -mam potwierdzenie teorii ewolucji na żywo. Jak mawiał Sid: przetrwają najsilniejsi.
Agata, Zapraszam w weekend, byle nie przed 8 rano :;230 Przejdź się na spacer z dziećmi, córka pozna moje Diabły Tasmańskie.
Małgosiu, Wstawię na pewno. Dziękuję. Choć na zbliżeniach ogród wychodzi lepiej. :wink: .
Sangwinaria Róża niestety bardzo ucierpiała w tym roku. Myślałam ze zmarzła, wycięłam jej wiosną 1/3 pędów. Niestety tydzień temu zobaczyłam zmiany chorobowe przy podstawie pędów - zrobiły się czarne, kora odchodzi do drewna. W niektórych miejscach są duże zgrubienia. Pod nóż poszły wszystkie pędy oprócz 3 tegorocznych. Nie wiem czy róża przeżyje zimę. :cry: Trudno, wsadzę nową. Róże szybko rosną.
x-d-a

Post »

Elu, piękny ogród, piękne fotki, mnóstwo wspaniałych roślin ;:63
Nie wiem, która mi się podobała najbardziej - moje ukochane lilie, trawy, otoczenie kaskadki :?:
Jestem u Ciebie pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz - spacer po TAKIM ogrodzie to wielka przyjemność!
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Małgosiu, to zdjęcie specjalnie dla Ciebie :D
Obrazek

Paskudny dzień dzisiaj. Widok takich gości jest zawsze pożądany.
Obrazek

Zupełnie nie rozumiem dlaczego pewne rzeczy widać dopiero na zdjęciach. Oto wspaniała kompozycja mojej ulubionej dalii i pokrzywy.
Obrazek

To najlepiej zainwestowane 10 złotych w tym roku. Kupione na wianek margerytki kwitną nieprzerwanie do maja. To białe na różach to nie mącznak, to Topsin.
Obrazek
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zupełnie nie wiem, od którego zdjęcia zacząć, chyba od początku - wspaniała ta trawa, pamiętam jeszcze zdjęcie rozplenicy, które wstawiłaś wiosną - umiesz się nimi zajmować :); piękne zdjęcie motyli (na moim rozchodniku nie siadają jeszcze), a dalie i margerytki tworzą ładne kompozycje (żeby zobaczyć pokrzywę musiałam długo się przyglądać ;)). Już się umówiłam z Mamą, że w przyszłym roku kupię dalie i będą zimować u niej w piwnicy :P .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Elu,co to za piękna kępa trawy, bo one ostatnio coś za mną chodzą?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja nie mogę, co zajrzę to się uśmieję :;230
Mnie też te trawki bardzo się podobają są już tak fajnie rozrośnięte ;:108 Moje to jeszcze kruszyny, chociaż i tak je bardzo lubię.
Macie pojęcie, że kupiłam motyli krzew jakiś czas temu i nie widziałam na nim ani jednego motyla :;230 Krążą gdzieś koło niego i to wszystko, zazwyczaj siadają na innych roślinkach
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Przyszłam z rewizytą i od razu zachwyciłam się różą na brzozie, żal tylko, że w tym roku tak ucierpiała. Nie wiem, co mam robić. W tym roku wymyśliłam sobie, że obok okazałej wierzby posadzę pnącą Lykkefund i powojnik. Tyle, że u Ciebie niski poziom wód gruntowych, a u mnie odwrotnie. Zastanawiam się, czy nie będą miały zbyt sucho? Dziwię się, że na bagnie rośnie brzoza, myślałam, że ona lubi piaski, a na podmokłym olchy. Człowiek cały czas się czegoś uczy, nie tylko o płazach :wink:
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Ogródek zachwycający!Czarnulek niesamowity ;:138 sama mam rudego Cocker spaniela i też mam z nim ubaw po pachy. :;230 .Chętnie będę zaglądać bo bardzo miło się przegląda Twój wątek.Pozdrawiam Agata.
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Francesca, Lulka Na Waszych roślinach nie ma motyli ,bo wszystkie są u mnie. :wink: W słoneczną niedzielę naliczyłyśmy z córka ok 40 na samych rozchodnikach. Budleje też mam (o ten motyli krzew chodzi?), ale rozchodniki są chyba pyszniejsze. Dalie to wdzięczne kwiaty, łatwo zapełnić nimi pustkę na młodych rabatach. Mój M. narzeka że wyglądają jak pokrzywy jak nie kwitną, jak kwitną to są ok. :;230 Kończy mi się miejsce gdzie mogę je upchnąć, nie mam pomysłu na przyszły rok.
Małgosiu, to rozplenica, niestety nie wiem jaka odmiana. Dostałam kawałek od sąsiadki.
OlibabkoNo wybacz mi już ten mój wpis pedagogiczny :;230 Róża pięknie rosła przez lata, w tym roku jej się dostało. Prawdopodobnie moja wina, musiałam nie umyć sekatora. W zeszłym roku kupiłam różę Lykkefund, puściłam maleństwo na dąb. Strasznie ma ciemno, zobaczymy czy coś z niej będzie. Brzozy bardzo osuszają teren wokół korzeni, większość roślin ma za sucho. Róże mogą się udać nawet na suchszej glebie, mają głęboko korzenie. Spróbuj, najwyżej przesadzisz.
Masz oczywiście rację że brzozy nie za bardzo lubią bagienka ale są bardzo tolerancyjne. Brodawkowate mają podobne wymagania jak sosny, nie rosną na glebach bardzo podmokłych. Brzoza omszona lubi gleby żyzne i wilgotne i taka u mnie rośnie. Posadziłam także 3 brodawkowate i na razie przyrosty są imponujące. Mam nadzieję że nie uszkodzą drenażu.
Agata Dziękuję i zapraszam ;:196 Jeśli Twój Cocer spaniel to sunia to zapraszam z nią :wink: . Jak pies to niestety, Czarnuch czuje się panem tego terytorium :;230
x_o-a

Post »

:) Ogród masz wspaniały, ciekawa jestem czy robiłaś sama tą mapkę? Projekt ogrodu? Jeśli tak, to w jakim programie? Moja córka niedługo zacznie planować swój ogród, może to nie takie trudne :oops: . Ty nie korzystałaś z profesjonalisty? A może jesteś architektem krajobrazu?
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Marysiu, mapka została zrobiona przez M. w Coreldraw. Nie jestem architektem krajobrazu niestety, ale zaprojektowałam ogród sama. Poprosiłam M. o podobną mapkę jak na 1 stronie tylko dużą i wydrukowaną na papierze milimetrowym na której rysowałam kształty rabat -rzutnia pozioma, z góry. Potem każdą rabatę rozrysowałam w "rzucie pionowym" z perspektywy patrzącego. Nie mam talentu plastycznego aby narysować rośliny, wiec skupiłam się na kształcie: kulka, wykrzyknik, stożek, jajo itd z zachowaniem rozmiarów. Obłożyłam się czasopismami , bardzo pomocny jest Katalog roślin polecanych przez Związek Szkółkarzy Polskich. Są tam oprócz zdjęć rysunki sylwetek roślin w porównaniu do człowieka. Nanosiłam rzuty roślin na papier milimetrowy.Wsadziłam rośliny, potem jeszcze 1000 razy coś przesadziłam i 3 x zakładaliśmy trawnik :wink: jest to co widać :;230 .
x_o-a

Post »

Podziwiam ;:180 , trochę mnie przystopowało
potem jeszcze 1000 razy coś przesadziłam
:;230 . Pocieszające jest to, że we wszystkich ogrodach są ciągle zmiany. Nie tylko z powodu mody, czy zmieniających się gustów, ale i niestety wypadających egzemplarzy, które trzeba pilnie zastąpić. Córka ma podobnej wielkości działkę i chyba podobne bagno :wink:, bo wody gruntowe tuż , tuż. Tyle, że u niej pusty plac :roll: Wiele pracy przed nimi.
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Trawy, trawki i turzyce. Czy nie sa piękne? ;:167
Rudbekie Goldsturm w towarzystwie wydmurzycy piaskowej i rozplenicy i miskanta
Obrazek
Miskan NN, do niedawna nazywany Silberfederem, teraz wiem że to nie on. Nie wiem tylko kto? :;230
Obrazek
Ta kępa miskanta zostanie zastąpiona przez miskanta Malepartus, z czerwonymi kwiatostanami. Rozplenica też zostanie mocno ograniczona.
Obrazek
Małe jest piękne: Turzyca buchannana w towarzystwie turzycy palmowej. Trzmielina oskrzydlona płonie nie zostawiając złudzeń co do pory roku.
Obrazek
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Marysiu, ja chciałam Cię zachęcić nie przystopowac. :;230 Rysować każdy może, jeden lepiej jeden gorzej. Ja raczej z tych gorszych, tylko rysunek techniczny mnie nie przerasta :;230 Bierzesz cyrkiel, mierzysz w mm i rysujesz kółko - swierk serbski. W rzucie pionowym to ładny, smukły trójkąciko- wykrzyknik. Obok Jałowiec pośredni 'Mint Julep- większe kółko w poziomie i odręczne cztery trójkąty połączone podstawą w pionie itd. Pod stopami w poziomie kółko i pionie mały wycinek dużego koła - i już są płożace jałowce lub tuje.... Jak nie będzie pasować to sie przesadzi....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”