Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Moni ja także częściowo sprzątam jesienią, ale są takie prace, które niestety należy wykonać wiosną np przycinanie krzewów i drzewek. Trawą na szęście zajmuje się m. ale i tak pracy jest dużo w porównaniu do wolnego czasu. A pogoda nas nie rozpieszcza. Zbliża się weekend i jak zwykle będzie zimno. Nadal stoję z robotą w miejscu. Tydzień temu w sobotę ogarnęłam część ogrodu, ale i tak jeszcze zostało. Do nowych rabat nawet się jeszcze nie dobrałam i nie wiem kiedy to zrobię.
Margo dzięki za radę. Nie za bardzo zrozumiałam o co chodzi z szablonami ale mąż mi to wyjaśnił i obiecał, że coś takiego mi zrobi ( w ogóle nietechniczna jestem). Jeśli znajdę trochę czasu to się jeszcze zabiorę do tych bukszpanów bo mnie leciutko wkurzają.
Anka ;:196
Jagodo witam w moim ogrodzie. U mnie na razie prace stoją w miejscu, nawet nie mam kiedy porobić fotek. Wieczorem już wszystko idzie spać i światło nie takie jak potrzeba. Mam nadzieję, że będziemy mogły się spotkać w Nowym Dworze. Szczerze polecam zwłaszcza dla początkujących-zakładających dopiero ogród. Jest duży wybór krzewów (krzewuszki, pęcherznice, pięciorniki,derenie, irgi, rh, azalie, róże, pnącza w różnych odmianach)
Paula mamą się nie przejmuj jak skończysz pewnie będzie zachwycona. Ja się do swoich rabat jeszcze nie zbliżyłam. Jak pomyslę, że mam tyle trawy wykarczować to mi słabo i złoszczę się, że mi się zachciało rabaty powiększać. Ale chciejstwa są większe niz zdrowy rozsądek. Po drugie muszę przemysleć kształt rabat i zrobić ta za jednym razem, bo jak wycinam pokawałeczku trawę to mi cuda niewidy wychodzą. Chciałabym to zrobić dobrze, żeby ponownie nie poprawiać. Zaraz biegnę zobaczyć co u Ciebie słychać.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Justynko witaj w moim wątku i zapraszam częściej
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak pomyslę, że mam tyle trawy wykarczować to mi słabo
Skąd ja to znam :;230
Na ten kawałek co mam przekopany wczoraj już się znalazły kwiatki do posadzenia :)
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko, co do kształtowania linii dla nowej rabaty, to również chcę Ci polecić mój sposób, który z kolei zapodał mi mój brat. Rozciągam szlauf na całą długość i układam go tak, jak chciałabym aby wyglądała nowa rabata. Robię nim na ziemi koła, owale, fale, zakrętaski :lol: , aż optycznie przekonam się, że taki kształt rabaty mi odpowiada ;:224 . Na końcu biorę szpadel i w/g linii szlaufu tnę darń i już. Ten sposób pozwala, na uniknięcie ewentualnych niechcianych krzywizn :wink: , chociaż jakieś niewielkie poprawki zawsze są... :lol: Ale robota idzie w miarę szybko do przodu.
Najwięcej pracy jest oczywiście ze zdejmowaniem darni. Ja rozłożyłam to sobie na dwa dni (plecy i ręce :? ). No chyba, że ktoś Ci pomoże, to obrobicie się jednego dnia.
Swoją darń zamiast kłaść na kompost (wtedy cały byłby raczej tylko z tej darni :wink: ), ułożyłam między rzędami malin i pod samiuśkim płotem, gdzie niespecjalnie będzie widoczna, oczywiście korzeniami do góry. Rozłoży się to tam, a i zielska będzie mniej. Trawa teraz jeszcze nie ruszyła i wyrywać ją jest łatwiej niż w pełni sezonu.

Więc, Moniczko, zobaczysz, nie będzie tak źle :uszy . Trzymaj się ;:4 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58

Post »

Witaj Soczewko :wit

Musiałam już być w Twoim ogrodzie, dziwi mnie to,że nie zostawiłam śladu :? Chyba,że w pierwszej części to było.
Niby tak daleko od siebie nie mieszkamy ale u Ciebie zdecydowanie cieplej. Dogrzewasz czymś te roślinki. :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moni dziękuję za radę. Mam ten sam patent, rozwijam szlauf i łopata w ruch tylko muszę uważać by nie przeciąć węża bo by mi się oberwało od męża :;230.
Problem w tym, że ja w zeszłym roku zaczęłam stopniowe powiekszanie rabaty od frontu domu w zdłuż ogrodzenia. Najpierw były liliowce póżniej dwa bzy koralowe, hortensje, trawki i byliny. Robiłam tak po kawałeczku w zależności co udało mi się kupić więc dosadzałam i przesadzałam (bo się koncepcja w trakcie zmieniała) a na jesieni wpadłam na pomysł powiekszenia lewej straony tej samej rabaty. Więc teraz muszę stanowczo rzucić okiem na całość i najpierw zacząć od wyznaczenia ostatecznych ram a póżniej dopiero sadzić rośliny bo inaczej to mi wyjdzie wielka tragednia.

Kasia jeśli mieszkasz w pobliżu Młodzieszyna to faktycznie blisko zwłaszcza, że czasmi jestem w tych okolicach bo odwiedzam Alę Georginię. A cieplej wcale u mnie nie jest, mam wrażenie że wszystko stoi w miejscu.
Irysy rosną w zacisznym miejscu i chyba dlatego tak wystartowały
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Paula to nic innego Ci nie zostało jak złapać za łopatę i karczować następny kawałek trawnika :;230
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Dzisiaj to nawet opcji nie było. Wietrze i później się rozpadało. Chyba by mi głowę urwało na tym dworze. Nie mniej muszę do wtorku do skopać. Prz najmniej pas przy tujach. Powojniki już do mnie jadą ;:138
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

No to ładnie, Ty już wszystko wiesz, a ja się wymądralowałam :oops: ...ale wpadka... :wink:

A z innej strony patrząc, to nadchodzi "wiekopomna chwiła" :D , bo tworzenie takiej rabaty, to w pewnym sensie małe dzieło na lata. Potem to już tylko będziesz dosadzać jakieś malotki i patrzeć jak wszystko rośnie. No i focić... :D
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Monisiu ja dzisiaj w ten deszcz i wiatr sadziłam swoje róże.M mi odradzał że się rozchoruję ale nie było siły.Siedziały w wodzie więc nie było innej opcji,zostało jeszcze kilka szt.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ala, w taką zawieruchę?
Ja na bank byłabym chora.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Gosiu jakoś przeżyłam.Szkoda mi było ich nie posadzić ,takie ładne pączki już mają.Niech rosną.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Paula w sobotę zaczęłam stopniowo likwidować trawkę. Łączę się w bólu. Nienawidzę tego robić. A jeszcze tak dużo tego zostało :( Pochwal się jakie odmiany powojników zamówiłaś?
Moni ja wcale tak tego nie odebrałam. Dziękuje za dobre rady i jak będziesz miała jakieś jeszcze uwagi pisz bez obaw.
Chociaż czasami jak u kogoś piszę też mam takie odczucie, że się wymądrzam. Ale to wszystko z dobrego serca.
Gosia Ala przeżyła bo wczoraj była u mnie z krótką wizytą, przy okazji przywiozła mi zamówione roślinki. Sterta do posadzenia nadal rośnie, a pogody brak
Alu wczoraj przerażona tą stertą do posadzenia ubrałam się ciepło i wyszłam na ogród. Chociaż niewielka część jest już w ziemi.

Udało mi się wreszcie znaleźć baterie do aparatu i porobiłam kilka fotek. Mimo, że zimnica przeogromna kwiaty kwitną.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Wczoraj zakupiłam thuje przed dom. Miały być bukszpany na kiju ale ostatecznie thuje i przystępna cena wygrały.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”