HYBRIDS (Echinopsis, Trichocereus, Chamaecereus ...)
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: HYBRIDS (Echinopsis, Trichocereus, Chamaecereus ...)
Nie ważne skoro fota jest na forum, a adres URL grafiki jest jakby ktoś miał zastrzeżenia do autorstwa. Link działa poprawnie, a nic nie stoi na przeszkodzie by poświęcić te 1-2min na zarejestrowanie się - warto ze względu na spora ilość zdjęć i czasem można podpytać ludzi a' propos hybryd.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co do zamieszczania na forum obcych zdjęć to regulamin w tej kwestii jest jednoznaczny:
§ 2.1. Użytkownik zobowiązany jest do:
k) nie zamieszczania w postach materiałów nie swojego autorstwa (zdjęcia, grafiki, artykuły), lub przyczyniających się w inny sposób do łamania Prawa Autorskiego;
Natomiast jak patrzę na foty hybryd Trichocereus to bardzo rzadko trafia się zdjęcie roślinki z więcej niż jednym otwartym kwiatem. Nawet gdy roślina wytworzy dużo pąków to pewnie ma później problem z ich wykarmieniem. Pewnie spora część ich odpada. Tak echinopsy i lobiwki robią, gdy wytworzą zbyt dużo pąków niż są w stanie wykarmić.
§ 2.1. Użytkownik zobowiązany jest do:
k) nie zamieszczania w postach materiałów nie swojego autorstwa (zdjęcia, grafiki, artykuły), lub przyczyniających się w inny sposób do łamania Prawa Autorskiego;
Natomiast jak patrzę na foty hybryd Trichocereus to bardzo rzadko trafia się zdjęcie roślinki z więcej niż jednym otwartym kwiatem. Nawet gdy roślina wytworzy dużo pąków to pewnie ma później problem z ich wykarmieniem. Pewnie spora część ich odpada. Tak echinopsy i lobiwki robią, gdy wytworzą zbyt dużo pąków niż są w stanie wykarmić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Adres url grafiki, nawet po zalogowaniu, prowadzi do samej grafiki, nie strony z grafiką na której gdzie można znaleźć info o autorze.
Z tym też można polemizować, dużo pąków wypuszczają tylko duże rośliny, które mogą je wykarmić. Widziałem zdjęcia roślin z kilkunastoma otwartymi kwiatami (choć fakt, część z nich była na odnóżkach).
EDIT. Zdjęcie z davesgarden:
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/112053/
Każdy z kwiatów miał ok. 20cm średnicy.
Z tym też można polemizować, dużo pąków wypuszczają tylko duże rośliny, które mogą je wykarmić. Widziałem zdjęcia roślin z kilkunastoma otwartymi kwiatami (choć fakt, część z nich była na odnóżkach).
EDIT. Zdjęcie z davesgarden:
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/112053/
Każdy z kwiatów miał ok. 20cm średnicy.
- Artur89
Ja w tym roku spróbuje z tym nawozem do pomidorów. Kupiłem w Chrudimiu jakiś kultywar T. grandiflorus i na nim przetestuje tą 'receptę na kwiaty'. Jeśli wyniki będa zadowalające to spróbuje na bardziej wartościowej hybrydzie.
Dobra skończmy temat foty i linków, zaraz przerobie i bedzie grało.
Dobra skończmy temat foty i linków, zaraz przerobie i bedzie grało.
- echinopsis
- 200p
- Od: 2 mar 2011, o 21:30
Witam
Znowu się zrobiło ciepło w tym temacie
Co do rozmiarów roślin u Karla 2x2 to dość małe rośliny
Jeśli chodzi o tricho. troche większe
Co do kwitnienia Trichocereus wszystko zależy od kondycji roślin i warunków w jakich je uprawiamy.Stosuje nawóz do pomidorów na echinopsis od 3 lat i kwitną co roku a na trichocereusach nie widzę efektów.W tym roku testuje Baldrian extrakt .Spryskuje nim rośliny podobno zwiększa intensywność kwitnienia
Głównym składnikiem tego preparatu jest extrakt z kwiatów rośliny <valriany>tej samej rośliny z której robią krople na serce.Zobaczymy jaki będzie efekt.
Pozdwawiam
Znowu się zrobiło ciepło w tym temacie

Co do rozmiarów roślin u Karla 2x2 to dość małe rośliny

Jeśli chodzi o tricho. troche większe

Co do kwitnienia Trichocereus wszystko zależy od kondycji roślin i warunków w jakich je uprawiamy.Stosuje nawóz do pomidorów na echinopsis od 3 lat i kwitną co roku a na trichocereusach nie widzę efektów.W tym roku testuje Baldrian extrakt .Spryskuje nim rośliny podobno zwiększa intensywność kwitnienia
Pozdwawiam

- Artur89
A jak często podajesz im ten nawóz?
- echinopsis
- 200p
Cześć
Co trzecie podlewanie.
Pozdr.
Co trzecie podlewanie.
Pozdr.
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/112053/phantom pisze:http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/112053/
Ale śliczności
Zobaczcie wszyscy jakie PIĘKNOŚCI!
Naprawdę warto zobaczyć.

BOŻENA
Doszły i do mnie. Porównanie do chyba wszystkim znanej monety 1zł:
EP 'Beautiful Dreamer'

EP 'Maria Piazza'

EP 'Raoul Wallenberg'

EP 'Sleeping Beauty'

EP 'Jury'

TH RL 2036 (RL1237/5/99[candicans Gröner x 'Gräsers Freude'] x 'Flying Saucer')

TH RL 1892 (RL 1019/6/98['Pluto' x vatteri rotorange (Preine)] x 'Flying Saucer')

TH RL 2033 (RL 966/4/97['Schigra' x EP-H. 'Ayacucho'] x 'Cantora')

TH RL 2031 (EP ['Ayacucho' x 'Hagen'] x Tr. 'Cantora orange')

TH RL 2015 (RL 1433/G1/01 ['Cantora gelb' x 'Cantora rotorange'] x 'Flying Saucer')

TH RL 2015 (to nie pomyłka, drugi klon od tych samych rodziców)

TH TS - WH1 ('Pisac' x 'Yellow California')

TH RL 3504 ([EP-H. 'Burgund' 250 rot x TR-H. 1519/2/01 ('Gr. Schönste' x 'Sonnenglut')] x Tr-H. TS-G-28 orangerot )

Sorry za jakość zdjęć, robione na szybko w dość pochmurny dzień. Jak już kiedyś napisałem z ww. zostawię sobie 5-6 sztuk, reszty pozbędę się choćby na największym krajowym portalu aukcyjnym.
EP 'Beautiful Dreamer'

EP 'Maria Piazza'

EP 'Raoul Wallenberg'

EP 'Sleeping Beauty'

EP 'Jury'

TH RL 2036 (RL1237/5/99[candicans Gröner x 'Gräsers Freude'] x 'Flying Saucer')

TH RL 1892 (RL 1019/6/98['Pluto' x vatteri rotorange (Preine)] x 'Flying Saucer')

TH RL 2033 (RL 966/4/97['Schigra' x EP-H. 'Ayacucho'] x 'Cantora')

TH RL 2031 (EP ['Ayacucho' x 'Hagen'] x Tr. 'Cantora orange')

TH RL 2015 (RL 1433/G1/01 ['Cantora gelb' x 'Cantora rotorange'] x 'Flying Saucer')

TH RL 2015 (to nie pomyłka, drugi klon od tych samych rodziców)

TH TS - WH1 ('Pisac' x 'Yellow California')

TH RL 3504 ([EP-H. 'Burgund' 250 rot x TR-H. 1519/2/01 ('Gr. Schönste' x 'Sonnenglut')] x Tr-H. TS-G-28 orangerot )

Sorry za jakość zdjęć, robione na szybko w dość pochmurny dzień. Jak już kiedyś napisałem z ww. zostawię sobie 5-6 sztuk, reszty pozbędę się choćby na największym krajowym portalu aukcyjnym.
- echinopsis
- 200p
Fajne hybrydy
sprawdz czy nie mają wełnowca
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Po pobieżnym przejrzeniu wełnowca nie stwierdzono ;)
- echinopsis
- 200p
Do mnie przyjechay
ale pozbyłem się ich 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Taka kwestia. Wśród hybryd widzę czyste hybrydy (cokolwiek to znaczy) oznaczone tylko nazwą w apostrofach oraz hybrydy hybryd. Czy są jakieś różnice między tymi roślinami? Czy któreś są bardziej cenne od innych?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tomek, możesz to bardziej zrozumiale objaśnić ?blabla pisze: Wśród hybryd widzę czyste hybrydy
Dla mnie hybryda to jest to jednoznaczne a " czyste hybrydy " ?

BOŻENA
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Wprawdzie Tomkiem nie jestem, ale wyjaśnię ;).Bo-enka pisze:Tomek, możesz to bardziej zrozumiale objaśnić ?blabla pisze: Wśród hybryd widzę czyste hybrydy
Dla mnie hybryda to jest to jednoznaczne a " czyste hybrydy " ?
Chodziło o to chyba, że 'czyste hybrydy' to hybrydy określę to 'pierwszego rzutu' - pierwsza roślina-krzyżówka, matka.
Tomku, te z nawiasami to chyba nienazwane, zamiast tego jest rodowód. I chyba niczym się nie różnią.
Pozdrawiam, Aleksander