Goździk Szabo (Dianthus chabaud)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Goździk Szabo - dianthus chabaud

Post »

Kochani, pomóżcie. Rozsadzałam dziś przezimowane goździki. Chciałam je podzielić, żeby powsadzać do kilku doniczek. Przy tym zabiegu rozerwałam korzeń. To trochę dziwne, bo ten niby korzeń był jak patyk, z którego wyrastały wszystkie odnóżki. No i ten patyk właśnie złamałam, tak, że wzdłuż rozerwania widoczna była biała miazga, taka jak w gałązkach. Nie wiem, czy wiecie, o co mi chodzi....

Czy to normalne czy też uszkodziłam roślinę?

aha, sadzonki pobrane wczesną wiosną się nie ukorzeniły :evil: Ale za to te siane ładnie rosną ;:3
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Ponieważ nikt nie odpowiada, ponawiam pytanie i przy okazji trochę updatu - jedna część rozerwanej z korzenia rośliny na razie ma się dobrze, druga jakby uwiędła. Pewnie nic z niej nie będzie ale jeszcze nie wyrzucam.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdecydowanie uszkodziłaś roślinę, czy to przeżyje nie jestem w stanie powiedzieć. Z mojego całego mnóstwa dorosłych roślin nie przezimowały ostatecznie żadne. Za to dość ładnie przezimowały sadzonki, które mimo iż już były uszczykiwane zaczynają tworzyć pąki. Tak wygląda jedna z partii, nieco zaniedbane, bo jak gdzieś już pisałem przesadziłem z wysiewami i sadzonkami i nie daję rady wszystkiego ogarnąć :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Pytałam kilka tygodni temu siewki były jeszcze małe może teraz ktoś coś powie , czy to goździki kamienne ? Obrazek
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Tomaszu, dzięki za odpowiedź. To rozsadzana, przezimowana roślina nadal żyje, ale co to za życie? :;230 Wąsy wątłe, wyliniałe, nie zanosi się na to, by miała kwitnąć. To już prędzej kwiatków się doczekam kwiatów w własnych sadzonek. Zrobiłam jej postrzyżyny, może się rozkrzewi... te obcięte końcówki ukorzenia się w wodzie czy w ziemi?
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

Jak już obcięłaś ją to raczej dobrze jej powinno zrobić. Włóż ją do doniczki jakiejś większej i do świerzej przepuszczalnej ziemi, najlepiej jakby już mogła stać na dworze. Moje zeszłoroczne sadzonki już mają pąki, chociaż nie wszystkie wyglądają tak jakbym tego oczekiwał. Muszę się nimi zająć.
Sadzonki robiłem wsadzając od razu do wielodoniczki wypełnionej ziemią, a raczej mieszanką ziemi do sadzonkowania z piaskiem. Niczym nie przykrywałem i podlewałem delikatnie. W grudniu były już ukorzenione. Teraz powinno pójśc łatwiej. Powodzenia.

-- 13 maja 2013, o 07:24 --

Viola, na pewno nie jest to Chabaud, może zapytaj w goździkach ogrodowych, albo załóż temat w identyfikacjach.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

OK, przezimowany goździk, ten który uszkodziłam przy rozsadzaniu został wyrzucony - marniał z dnia na dzień, oczywiście nie ma mowy o jakimkolwiek kwitnieniu. Goździki siane w marcu są marne, w ogóle nie zakwitły. Nie wiem, czy jest sens je zimować w mieszkaniu (nie mam ogródka), doświadczenia z poprzedniej zimy pokazują, ze nie warto. Chyba, że dadzą radę w doniczkach na balkonie...
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Viola K pisze:Pytałam kilka tygodni temu siewki były jeszcze małe może teraz ktoś coś powie , czy to goździki kamienne ? Obrazek

Tak to są goździki kamienne inaczej brodate, powiedz mi czy one Ci zakwitły w 2013 roku?? bo goździka kamiennego prawidłowo powinno siać się jakoś w lipcu i kwitnie w roku następnym, dlatego zastanawia mnie czy wysianie go w domu np. z początkiem roku czy jakoś w marcu jest w stanie zakwitnąć tego samego roku.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

"ibizaa"Nie , nie zakwitły w 2013 roku , myślę ,że teraz będą kwitły! mam tego bardzo dużo. :) [/quote]

Tak to są goździki kamienne inaczej brodate, powiedz mi czy one Ci zakwitły w 2013 roku?? bo goździka kamiennego prawidłowo powinno siać się jakoś w lipcu i kwitnie w roku następnym, dlatego zastanawia mnie czy wysianie go w domu np. z początkiem roku czy jakoś w marcu jest w stanie zakwitnąć tego samego roku.[/quote]
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No to w takim razie, w tym roku już na pewno zakwitną... w takim razie nie ma sensu siać go teraz - szkoda bo w zeszłym roku zapomniałam sobie je wysiać :twisted:
doska_
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2012, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tamtym roku wysiałam goździki brodate na początku lutego i w sierpniu mi zakwitły, więc to chyba zależy od nasion....
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Gozdzik brodaty jest jedna z najłatwiejszych roslin. Raz wprowadzone do ogrodu sam sie rozsiewa. Wprowadzić go jest tez bardzo łatwo, wystarczy naścinać bukiet z przekwitających goździków i rzucić go na grządkę przeznaczona dla niego, potem w sierpniu odchwaścić poprzerywać i gotowe, za rok w czerwcu będą kwitły.
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

doska_ pisze:W tamtym roku wysiałam goździki brodate na początku lutego i w sierpniu mi zakwitły, więc to chyba zależy od nasion....
Ooo no to może jest jeszcze nadzieja ze w tym roku i u mnie zakwitną, ja posiałam pare dni temu na parapetach z nasionek które zebrałam latem a których zapomniałam od razu posiać w gruncie ;:223 więc skoro mówisz ze Ty wysiewałaś w lutym i zakwitły Ci w sierpniu to może i moje zakwitną, pewnie się troszkę powyciągają siewki na parapetach ale to nic, głębiej się je posadzi do ziemi :tan
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Goździki posiałam, szukałam ciemnych, niestety były tylko mieszanki. Mam nadzieję, że będą jakieś fajne kolory.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Nie spotkałam goździków Szabo w kolorach po za czerwonym. Co roku w sierpniu bardzo atrakcyjne kolory rozmnażam przez sadzonkowanie.Bardzo dobrze zimują. Przykrywam jedliną. Ciemno czerwone gożdziki Szabo ma w swojej ofercie Vinimor. Natomiast Legutko miał w ubiegłym roku takie ze smugami bardzo atrakcyjne. Dużo ich sadzonkowałam. ale nie wiem jak przezimują. Mogą byc delikatniejsze jak jednokolorowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”