Mój ogródek - Zibi-41

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogródek - Zibi-41

Post »

Witam :wit :wit :wit Lilia to dla mnie królowa kwiatów , a orientalna szczególnie . Jest ona też podstawą krzyżówek , ale niektórzy o tym nie pamiętają. Nawet w handlu orientalna lub orienpet jest zawsze droższy od azjatki. Jeśli chodzi o dalie , to myślę że możemy wrócić do tematu wczesną wiosną , gdy będę wiedział jak mi przezimowały. Jest tylko jeden problem , nie oznaczyłem karp , więc nie bardzo wiem która jest z jakiej odmiany :oops: :oops: :oops: Z tej metody wychodzą mi często ciekawe kompozycje kolorów. Mam je podzielone tylko na te bordowe i osobno pozostałe.
Zaraz zajrzę do Ciebie :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :) pozwolisz ,że będę Cię odwiedzała żeby podziwiać Twój piękny ogród i czerpać wiedzę z Twoich ogrodniczych doświadczeń.Ja dopiero zaczęłam swoją uprawę kwiatów i handel nimi .Właściwie to za sprawą Krystyny i pana Jana od cebulowych z naszego forum.Nie mając takiego doświadczenia jak Wy mogę jedynie zadawać pytania :oops: jak na razie a na doświadczenie to muszę jeszcze parę lat popracować i uczyć się na swoich i Waszych błędach.Mam pytanie ,zostało mi jeszcze kilka cebul lili i czy mogłabym je jeszcze teraz wysadzić w nieogrzewanym tunelu i czy one potem zakwitną szybciej od tych w polu.I jeszcze te nasiona margerytek to kupiłeś w tym sklepie co podałeś link bo wiem że one też dobrze się sprzedają .
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Dzięki za odwiedziny. :wit
Orientalne i orienpety uwielbiam. Myślałam o założeniu sklepu z cebulami, ale jakoś ciężko mi idzie. :D W naszych sklepach spotykam ciągle te same odmiany, a jest ich przecież tysiące. I są takie piękne. ;:63
Co do dalii, to poczekamy do wiosny i zobaczymy jak przezimują, czy przesypujesz je np torfem lub piaskiem, żeby nie wysychały?
Straszna szkoda, że nie wiesz która to dalia. Chociaż z tym oznaczaniem każdej karpy to jest niezła zabawa. Wierzę, że można się zniechęcić. :D
Odpowiem Dorotce, jeżeli pozwolisz!
Moim zdaniem spokojnie możesz posadzić. Ja też jeszcze czekam na ostatnią dostawę. Myślę, że jak wiosną dostaną słonka w tunelu, to na pewno będą szybciej kwitły.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko , Margaretki kupiłem od Krysi (Krycha) za naszego forum , a nasiona margaretki holenderskiej dopiero próbuję uzyskać :roll: Kupiłem kilkanaście sadzonek od koleżanki , ale za późno , nie zdążyły zawiązać nasion. Próbuję je przezimować i w przyszłym roku od nowa , jak nie to będę sprowadzał gotowe sadzonki. Rozanka ma rację , lilie można sadzić do skutku , a zawsze lepiej jesienią niż wiosną bo szybciej kiełkują. W handlu jest kilka podstawowych gatunków lilii , a często spotykam się z tym że sprzedający wciska mi orienpeta jako sorbonę , albo rialto jako casablankę , co świadczy o tym że większość odbiorców nie wie co sprzedaje. Duże oddalenie od giełdy jest utrudnieniem ale też atutem. Może warto podpatrzeć zachód i spróbować kooperować z innymi plantatorami by realizować duże zamówienia :?: Lub prowadzić sprzedaż bezpośrednią , czyli rozwozić towar do klienta :?: Każde rozwiązanie jest dobre jeśli prowadzi się interes solidnie i uczciwie. Plantacja roślin cebulowych nakręca się sama , po pierwszym startowym nakładzie finansowym naturalna ekspansja roślin znacząco wspiera rozwój. Co do błędów , popełniamy je wszyscy , dobrze jest jeśli potrafimy się z nich uczyć. Holandia zbudowała swoją pozycję na kwiatach , a warunki klimatyczne i glebowe u nas są lepsze . Powodzenia :uszy

RozankoSklep z cebulami to moim zdaniem doskonały pomysł , ale też ogromne trudności. Tysiące odmian , gatunki , grupy , a niektóre prawie nie do odróżnienia. Trzeba doskonałej systematyki by dojść z tym do ładu , a klienci i tak mogą narzekać bo kupią u Ciebie cebulę lilii która w innym sklepie wygląda całkiem inaczej. Lilie to wdzięczne i piękne kwiaty , ja wolę gdy cebule produkuje ktoś inny a ja je tylko sadzę :uszy

-- 14 lis 2011, o 23:12 --
Rozanka pisze:Dzięki za odwiedziny. :wit

Co do dalii, to poczekamy do wiosny i zobaczymy jak przezimują, czy przesypujesz je np torfem lub piaskiem, żeby nie wysychały?
Straszna szkoda, że nie wiesz która to dalia. Chociaż z tym oznaczaniem każdej karpy to jest niezła zabawa. Wierzę, że można się zniechęcić. :D
W tym roku próbuje inaczej :wink: Ułożyłem karpy na drewnianych podestach i opryskałem solidnie na grzyby i szkodniki , będę te opryski powtarzał tak średnio co miesiąc i zobaczymy co z tego wyjdzie :roll:
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Zibi, też wolę je chyba tylko sadzić i podziwiać. Mam słabą ziemię klasy 6 czyli piach, a ponad to zalesioną. Uprawa na mojej działce zatem nie wchodzi w rachubę. Musiałabym coś kupić albo wydzierżawić, a to są już koszta nie do przeskoczenia przy małej uprawie. Z brak wiedzy u sprzedających jest powalający. Właśnie odebrałam paczkę z liliami candidum i zastanawiam sie co z nimi zrobić. Nadają się tylko na kompostownik. Już widzę, że jedna z cebul jest inna-różowa. :roll: Nie wiem gdzie były przechowywane, ale zdążyły wyrosną. Dobrze, że nie zakwitły w tej foliowej torebce. :evil: Masakra.
Niestety nie mogę sobie pozwolić na takie wietrzenie dalii. Mam malutką kotłownię, w której trzymam wszystkie karpy i datury sąsiadów. Wszystko stoi na głowie. :D Ale oprysk na pewno im nie zaszkodzi. Dzięki.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to z tymi cebulami Masz spory problem :roll: :roll: :roll: Są do uratowania , ale to trudne. Trzeba by je posadzić w doniczkach i przechować w temperaturze 1-2 st. , wtedy ich wegetacja się zatrzyma i może przetrwają , ale szanse są znikome. Trzeba by utrzymywać wilgotność i temperaturę. Możesz też pozwolić im na wzrost w jakimś jasnym pomieszczeniu a na wiosnę przesadzić do gruntu. W kolejnym sezonie nie zakwitną ale powinny dotrwać do kolejnej zimy i następnego sezonu. Trudno mi coś doradzać i raczej trochę teoretyzuję , bo jeszcze nigdy nie miałem podobnej sytuacji :roll: :roll: :roll: Cebule w ziemi potrafią naprawdę sporo wytrzymać , a w najgorszym razie będziesz miała masę cebulek przybyszowych :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Chciałam jeszcze spytać czy stosować jakąś odległość między dużymi cebulami no bo siewki to sieję normalnie jak groch i na wiosnę wyrosły i zakwitły ,ale nie wiem czy te duże nie posadziłam za gęsto.O tej kooperacji z innymi plantatorami z zagranicy też myślałam, ale wpierw muszę w to wszystko wejść z własnym produktem.W oddalonym ode mnie o 100 km Zamościu kobieta sprowadza kwiaty z Holandii parę razy w miesiącu i okoliczne kwiaciarki jadą tam specjalnie w ustalone dni prosto po świeżutkie kwiaty .Kobieta sprzedaje wszystko za jednym zamachem :) a jest jeszcze giełda w Rzeszowie ,ale na giełdzie to wiadomo jak to jest ze świeżością tych kwiatów :(
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W uprawie stosowałem rozstaw 30 cm w rzędach też co 30 cm , ale teraz muszę liczyć się ze skromnym areałem (niecałe 300 m :oops: ) i sadzę o wiele gęściej. W wątku zaraz odezwały by się głosy dezaprobaty , niestety , teraz musi im wystarczyć 20 cm. Dodatkowa w tym roku na próbę posadziłem razem żonkile z liliami , na przemian dwa żonkile jedna lilia. Ich okresy wegetacji niewiele się pokrywają , więc może się uda :roll: Jak zauważyłem , gęste sadzenie ma też dodatkową zaletę. Lilie uciekają w górę i po ścięciu pozostaje jeszcze kawałek łodygi który buduje cebulę. W profesjonalnej uprawie chyba bym tego nie polecał , ale u mnie się sprawdza :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi, one wyrosły w tych torebkach, a potem zaschły. Dostałam takie wysuszone siano. Zrobiłam reklamację i czekam na rezultat.
Też sadzę gęsto, żeby były wyższe i dla lepszego "bukietowego" efektu.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mogę zapytać :roll: Gdzie Kupowałaś :?: Tak ku przestrodze :roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ku przestrodze to acm-agro. Myślę, że były źle przechowywane, miały zbyt ciepło. :wit
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już wkrótce wiosna , więc trzeba uzupełnić zapasy. Na początek parę mieczyków :
Obrazek
Czas szukać dalej :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Ładne zamówienie poleciało czekam na fotkę dostarczonych mieczyków :)
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak więc zaczynamy sezon sadzenia :heja :heja :heja

Obrazek

Trochę nagietków , pomidorków , sałaty wysokiej i żywych jajek :tan :tan :tan
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Euzebiuszu już siałeś sałatę i pomidorki?? bo ja pojecia nie mam kiedy swoje wysiać, czyli to już czas??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”