Ogórki w tunelach,szklarniowe - problemy,choroby
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek szklarniowy
sadzę ogórki na słomie twardej czyli pszennej lub żytniej
w tym roku jest problem ze zdobyciem słomy twardej
czy ktoś sadził ogórki na słomie jęczmiennej lub owsianej
czy ma sens sadzenie na takiej słomie-ona w sumie krócej trzyma ciepło
w tym roku jest problem ze zdobyciem słomy twardej
czy ktoś sadził ogórki na słomie jęczmiennej lub owsianej
czy ma sens sadzenie na takiej słomie-ona w sumie krócej trzyma ciepło
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek szklarniowy
Jeśli chcesz sadzić ogórki bardzo wcześnie to warto dać jakąś słomę,ja ją tylko doprowadzałem do temperatury 22 -25 stopni i sadziłem ogórki i wtedy trzeba pilnować aby za bardzo się nie zagrzała,w kwietniu przy sprzyjającej pogodzie może nawet lepiej bez słomy , bo mniej pracy i gleba już dość ciepła.W przyszłym roku planuję ogórki prosto do gleby ,bo też nie mam słomy.Dobrze aby słoma nie zawierała herbicydów.A oto w tej chwili ogórek Śremianin. 

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: Ogórki w tunelach - kilka pytań
Jak tam sprawuje się ogórek ?
Sliwa 007 jak plonował ten ogórek morenge ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 cze 2010, o 20:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jack+, trudno mi to określić gdyż ogórka mam dopiero pierwszy rok, aktualnie plonuje trochę słabiej, ale krzaki są w dobrym stanie, mączniak pod kontrolą mszyce i przędziorek też, więc liczę na to że zrobi się trochę cieplej i plon będzie większy.
Najważniejsze , że mączniak i reszta pod kontrolą.
A tak na marginesie ile zawiązków w węźle ma ten ogórek ?
A tak na marginesie ile zawiązków w węźle ma ten ogórek ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 cze 2010, o 20:16
Z zawiązkami nie jest ciekawie bo przeważnie mają po jednym w węźle, czasmi jest po dwa. Słyszałem że to trochę mało. Może to wynika ze złego nawożenia ale chyba ta odmiana tak ma i już. Pocieszające jest to że wszystkie się zawiązują bez względu na pogodę i fazę rozwoju.
Warunki do wzrostu ogórek ma złe, za duża różnica temperatur między dniem a nocą. Dobrze , że ten ogórek w tych warunkach owocuje i nie ma co się przejmować mniejszą liczbą owoców. Z doświadczenia wiem , że odmiany z wieloma zawiązkami w węźle mają słabszy system korzeniowy i w gorszych warunkach pogodowych czy błędach uprawowych gubią większość z nich. Dlatego pytam o to bo nie miałem tej odmiany.
Czy uprawiał ktoś z Was odmianę ogórka KYBRIA ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2011, o 20:38
Uprawa ogórka
Witam jestem tu nowym użytkownikiem i mam kilka pytań odnoście uprawy ogórka małosolnego w tunelach foliowych 7x30x3.50 :
-jaki typ uprawy jest lepszy : torfie czy w matach z wełny mineralnej ? czy jest różnica plenności ogórka ???
-jaka odmiana ogórka najlepiej nadaje się do sadzenia w torfie a która w wełnie?
-kiedy wysiewać te ogórki aby zbiory były w maju??
-w której uprawie jest większy nakład pracy ?
-czy ktoś z użytkowników uprawiał/uprawia takie ogórki w wełnie ??
a dodam jeszcze że tunele są ogrzewane nadmuchowo ,z systemem nawadniania kropelkowego,,kapilary" .
Dzięki wielkie za odpowiedzi...
-jaki typ uprawy jest lepszy : torfie czy w matach z wełny mineralnej ? czy jest różnica plenności ogórka ???
-jaka odmiana ogórka najlepiej nadaje się do sadzenia w torfie a która w wełnie?
-kiedy wysiewać te ogórki aby zbiory były w maju??
-w której uprawie jest większy nakład pracy ?
-czy ktoś z użytkowników uprawiał/uprawia takie ogórki w wełnie ??
a dodam jeszcze że tunele są ogrzewane nadmuchowo ,z systemem nawadniania kropelkowego,,kapilary" .
Dzięki wielkie za odpowiedzi...
Jaki średnio plon uzyskujecie z tunelu 30x7 ?
Wszystko zależy od długości plonowania. Ja uprawiam odmiany grubobrodawkowe, bez ogrzewania.
Jeżeli sadzę po nich coś na jesień to plon jest mniejszy. Uzależnione jest to od koniunktury na rynku i stanu zdrowotnego roślin.
Jeżeli sadzę po nich coś na jesień to plon jest mniejszy. Uzależnione jest to od koniunktury na rynku i stanu zdrowotnego roślin.
To zapytam inaczej:
Czy w okresie ok. 2 mies. (powiedzmy 15.05 - 15.07) przy dobrej zdrowotności roślin, można uzyskać plon rzędu ok. 4-5 t. ?
Czy w okresie ok. 2 mies. (powiedzmy 15.05 - 15.07) przy dobrej zdrowotności roślin, można uzyskać plon rzędu ok. 4-5 t. ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2011, o 20:38
luluś można otrzymać plon 4-5 ton ogórka ale po zapewnianiu idealnych warunków jakie ogórek potrzebuje (czyli temperatura , wilgotność no i oczywiście odpowiednia pielęgnacja uprawy) W tym roku robię mały test jeden tunel na wełnie mineralnej a drugi tradycyjnie do torfu i zobacze który wyjdzie lepiej (ale jestem 100%pewny ze wełna mineralna wyjdzie lepiej)...
Witam wszystkich, mam takie pytanie: kiedy siać nasiona ogórka aby można było je sadzić pod tunelami około 15 kwietnia?