Wandy ogródek pod dębami, część 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2
fajnie posiedzieć w cieniu brzóz i podziwiać budzącą się wiosnę 

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja Wandziu zaczęłam sezon od zbierania opadłych liści na rabatach. A jest tego od licha i zabierze mi to jeszcze niejeden wiosenny dzień.
Do przycinania poczekam jeszcze kilka dni aż bedzie już po nocnych mrozach. Oczywiście clematisy na pierwszy ogień bo one najszybciej startują i
może też róże, bo też już mają pąki, albo tym razem poczekam może na forsycje? W zeszłym roku cięłam w lutym i nic im nie było
Załapałam się i tym razem na kawkę na ławie w pieknym słoneczku?

Do przycinania poczekam jeszcze kilka dni aż bedzie już po nocnych mrozach. Oczywiście clematisy na pierwszy ogień bo one najszybciej startują i
może też róże, bo też już mają pąki, albo tym razem poczekam może na forsycje? W zeszłym roku cięłam w lutym i nic im nie było

Załapałam się i tym razem na kawkę na ławie w pieknym słoneczku?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Ja tez zaczynam od przycinania powojników, chociaż dwa clematisy cięłam już pod koniec stycznia.....
I do tego takie ogóle prace porządkowe
Poza tym, cały luty muszę opiekować się moim parapetowym przedszkolem

Poza tym, cały luty muszę opiekować się moim parapetowym przedszkolem

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agness, żartujesz chyba
Kto już plewił? Chyba w Paryżu albo w Szkocji, bo u nas jakim cudem, jak ziemia zamarznięta
Agnieszko72, co to znaczy, że dokarmiasz nornice? Czyżbyś im rzuciła do żarcia jakieś nadwyżki cebulowych? Bo to lubią najbardziej, z tego co mi wiadomo
Dodad, To rzeczywiście czeka cię porządna robota. Nie to co przycinanie malutkich powojników, tylko cięcie grubych gałęzi. Ale to chyba nie ty będziesz się do tego brać, tylko znowu teść? Pod twoim kierunkiem oczywiście
A może by ją tak w zgrabny parasol przyciąć
Kamyk, drzewko, o które pytasz, to brzózka płacząca "Youngi". Mam ją trzy lata. Dosyć wolno przyrasta. Ma piękne zwisające "włosy", które wdzięcznie kolyszą się w podmuchach wiatru. Do kupienia w centrach ogrodniczych
Jola, ja właśnie słyszałam o tym nadmanganianie mającym zapobiegać uwiądowi. Ale o czosnku nie wiem. W ajkiej postaci się go stosuje. Ząbki czosnku rozkłada się na wierzchu, czy jakoś inaczej? I ile tych ząbków pod jeden powojnik
Monia, zakątek piwny służy nam jak nazwa wskazuje do piwnych imprez towarzyskich. Rzeczywiście przyjemnie się tu posiaduje. Gdy brzózka dorośnie i się nieco zagęści, będzie jeszcze przyjemniej.
Wiesiu, liście to ja zbieram chyba przez cały marzec. Muszę je wydłubywać z poszczególnych roślin, szczególnie tych rosnacych pod dębem. Gdybym zaczęła sezon od usuwania liści, to przegapiłabym inne konieczne roboty.
Mówisz o cięciu róż. Ho, ho, u nas to jeszcze długa do tego droga. Zawsze może się jeszcze zdarzyć jakiś przymrozek i co wtedy? Musimy bardzo uważać i nie możemy się z tym śpieszyć.
Misia, ale przesadzanie choineczki to chyba nie jest pierwsza twoja robota ogródkowa. Najpierw ziemia musi dobrze rozmarznąć, żeby można było tę choinkę w ogóle ruszyć.
Aga, no te rośliny na parapecie to wiadomo, że wymagają teraz opieki, ale niedługo i ogródek kiwnie na nas palcem i zaprosi do porządków.

Agnieszko72, co to znaczy, że dokarmiasz nornice? Czyżbyś im rzuciła do żarcia jakieś nadwyżki cebulowych? Bo to lubią najbardziej, z tego co mi wiadomo

Dodad, To rzeczywiście czeka cię porządna robota. Nie to co przycinanie malutkich powojników, tylko cięcie grubych gałęzi. Ale to chyba nie ty będziesz się do tego brać, tylko znowu teść? Pod twoim kierunkiem oczywiście

Kamyk, drzewko, o które pytasz, to brzózka płacząca "Youngi". Mam ją trzy lata. Dosyć wolno przyrasta. Ma piękne zwisające "włosy", które wdzięcznie kolyszą się w podmuchach wiatru. Do kupienia w centrach ogrodniczych

Jola, ja właśnie słyszałam o tym nadmanganianie mającym zapobiegać uwiądowi. Ale o czosnku nie wiem. W ajkiej postaci się go stosuje. Ząbki czosnku rozkłada się na wierzchu, czy jakoś inaczej? I ile tych ząbków pod jeden powojnik

Monia, zakątek piwny służy nam jak nazwa wskazuje do piwnych imprez towarzyskich. Rzeczywiście przyjemnie się tu posiaduje. Gdy brzózka dorośnie i się nieco zagęści, będzie jeszcze przyjemniej.

Wiesiu, liście to ja zbieram chyba przez cały marzec. Muszę je wydłubywać z poszczególnych roślin, szczególnie tych rosnacych pod dębem. Gdybym zaczęła sezon od usuwania liści, to przegapiłabym inne konieczne roboty.
Mówisz o cięciu róż. Ho, ho, u nas to jeszcze długa do tego droga. Zawsze może się jeszcze zdarzyć jakiś przymrozek i co wtedy? Musimy bardzo uważać i nie możemy się z tym śpieszyć.

Misia, ale przesadzanie choineczki to chyba nie jest pierwsza twoja robota ogródkowa. Najpierw ziemia musi dobrze rozmarznąć, żeby można było tę choinkę w ogóle ruszyć.

Aga, no te rośliny na parapecie to wiadomo, że wymagają teraz opieki, ale niedługo i ogródek kiwnie na nas palcem i zaprosi do porządków.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
wanda7 pisze:Agness, żartujesz chybaKto już plewił? Chyba w Paryżu albo w Szkocji, bo u nas jakim cudem, jak ziemia zamarznięta
![]()

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Wandziu, ja o czosnku zasłyszałam na FO w zeszłym sezonie i po parę rozpołowionych ząbków czosnku powtykałam w ziemię wokół powojnikówZąbki czosnku rozkłada się na wierzchu, czy jakoś inaczej? I ile tych ząbków pod jeden powojnik![]()

Oby mi potem clematisy czosnkiem nie pachniały

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Aga, dobra to ja też powtykam ten czosnek. Może nie pomoże, ale i nie zaszkodzi. Podpytam jeszcze dziewczyn bardziej szczegołowo. OZdobne to ja także wsadzam, ale przeciwko mszycom, głównie kolo róż - i jakby mniej tych mszyc, chociaż trochę ich jest.
Agness, ło matko, mnie jeszcze aż tak rączki nie świeżbią, żeby w lodzie grzebać. No ale wiadomo, na południu cieplej, to i szybciej wiosna przychodzi. Nie to co u nas.
Agness, ło matko, mnie jeszcze aż tak rączki nie świeżbią, żeby w lodzie grzebać. No ale wiadomo, na południu cieplej, to i szybciej wiosna przychodzi. Nie to co u nas.
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Wandziu , już drugi raz wypisuję do Ciebie i jakieś złe licho mi przeszkadza
Nowy wąteczek przespacerowałam wczoraj wieczorkiem, nie zdążyłam co prawda na piwko pod pięknego Czesława ,ale jak to mówią co się odwlecze.........Piękne foteczki i roślinki przeurocza gospodyni
Jestem oczarowana
Nie wiem czy znasz tę str. o powojnikach ....Jeśli nie to może zajrzyj
http://www.clematis.com.pl/

http://www.clematis.com.pl/
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Ja już też plewiłam w tym roku ,ale teraz niestety szaro ,buro i mroźno .
Muszę też powtykać czosnek powojnikom .Na pewno nie zaszkodzi ,a może nawet pomoże . :P
Muszę też powtykać czosnek powojnikom .Na pewno nie zaszkodzi ,a może nawet pomoże . :P
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Od zakupówA wy, moi drodzy, od czego zaczynacie swój sezon?

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Wandziu fajnie że wstawiłaś zdjęcie tego rannika , zastąpił słońce które zapomniałam juz jak wygląda 

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Ja wciskam ząbki czosnku w ziemię wokół clematisów na przemian z tabletkami nadmanganianu na roślinkę 4 tabletki i cztery ząbki oczywiście czosnku można więcej, nadmanganianu podobno nie można za dużo ba za bardzo wyjałowi ziemię.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ WANDO
Ty możesz sobie pozwolić na plewienie w cieplejsze dni bo masz ogród przy domu.
Jak zrobi się chłodniej wpadniesz do domu, gorąca herbata ciepły kaloryfer i wszystko
w porządku. Wiosną będziesz miała wszystko uprzątnięte.
Ty możesz sobie pozwolić na plewienie w cieplejsze dni bo masz ogród przy domu.
Jak zrobi się chłodniej wpadniesz do domu, gorąca herbata ciepły kaloryfer i wszystko
w porządku. Wiosną będziesz miała wszystko uprzątnięte.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Przyszła pora na pokazanie moich hostek. Kilka kupiłam w centrum ogrodniczym, kilka w necie, ale większość pochodzi z siewu. Otóż kupiłam kiedyś torebkę host mix, w które było 50 nasionek różnych odmian. I wyobraźcie sobie, że wykiełkowały WSZYSTKIE. Ale z pewnością nie było tam 50 różnych odmian. Wiele się powtarzało. Później parę padło, ale na pewno ze 40 zostało. Wcale się z takim szczęściem nie liczyłam i potem latałam jak opętana po ogrodzie, bo nie wiedziałam, gdzie je wysadzić. Trochę wsadziłam do gruntu, a kilka do donic. I rosną sobie do dzisiaj. A było to trzy lata temu. I niektóre z tych wysianych dorównały już teraz wielkością kupowanym sadzonkom.
ta rośnie w donicy...