Szczepienie kaktusów:doświadczenia ,porady

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie: nasze doświadczenia, przemyślenia - porady.

Post »

My Bartku napisaliśmy wstęp, a Sebastian rozwinięcie :).
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do selenicereusa - szczepi się na nim różne epifity: grudniki, epikaktusy (epifila), wielkanocniki, aporokaktusy itp.
bartii9512 pisze:Co do Pilosocereusa azuresa to z moich doświadczeń wynika odwrotnie :lol: mój się "rozpłynął" po kilku dniach od zaszczepienia... no ale może po prostu był jakiś felerny.
Widzisz, ja na swoim szczepiłem gymnokalicjum mihanowicza - rośnie umiarkowanie (od czasu szczepienia [sierpień] urósł jakieś 0,5cm), ale podkładka daje radę.
--------------------------------------------
Coś o szczepieniu:
1. Narzędzia:
Nóż o cienkim ostrzu - osobiście używam żyletki, ale z nią jest pewien problem, a mianowicie często się wygina, więc ciężko jest przeprowadzić idealnie proste cięcie. Dobre wyniki daje ponoć (nie sprawdzałem ;)) skalpel - ma cienkie, ale sztywne b. ostre ostrze.
Nożyczki - mogą się przydać przy oczyszczaniu miejsca cięcia z cierni.
Parę gumek - przydają się do przytrzymania zrazu na podkładce.
Woda utleniona, spirytus salicylowy - do odkażania ostrza
I oczywiście kaktusy - zraz i podkładkę ;).

2. Technika:
Najłatwiej jest chyba wykonać prostopadłe cięcie podkładki. Należy również (nie jest to w 100% konieczne) przyciąć żebra pod kątem (w przypadku kaktusa kolumnowego). Podkładka ma wyglądać mniej więcej tak:
Obrazek
Następnie przecinamy zraz na (mniej więcej) pół, przykładamy spodnią część do górnej (żeby nie wysechł). Odcinamy cieniutki plasterek z podkładki. Jeśli zraz jest mały, jego wiązki przewodzące to jaśniejszy punkt w centrum. Wiązki przewodzące podkładki to jaśniejsze kółko (ale tylko u kaktusów kolumnowych/kulistych). Przykładamy więc wiązki przewodzące zrazu (ów punkcik) do wiązek przewodzących podkładki (na krawędzi kółka). Ważnym jest, aby wiązki przecinały się przynajmniej częściowo, inaczej roślina zrośnie się, ale nie będzie rosła i w końcu zmarnieje. Dociskamy zraz do podkładki, przekręcamy lekko (aby powietrze, które ewentualnie znalazło się pomiędzy nimi uciekło). Zakładamy gumki dociskające. Zraz powinien przyjąć się w ciągu paru dni.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Darek a próbowałeś kiedyś w drugą strone czyli ukorzeniać szczepione a właściwie chodzi mi tu o astro bo słyszałem że są z nimi problemy.
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Wiesz Jacku jeszcze nie miałem okazji, ale na pewno będę miał...
Tak szczerze mówiąc to na badylach część będę szczepił, a jak podrosną to planuję ukorzeniać.
Odetnę z kawałkiem badyla i do piachu. Sądzę, że nie będzie problemów. Jednak ukorzenianie roślin zaszczepionych na innych ,,wynalazkach" może sprawiać problemy jak najbardziej.
Jak mam szczepić i później samodzielnie ukorzeniać to tylko na badylu, a jak mam docelowo szczepić i hodować szczepione to decyduję się na 3 podkładki, mianowicie Gigant Pereskiopsis, Mytrilocactus geometrizans i Trichocereus bridgesii.

Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:Darek a próbowałeś kiedyś w drugą strone czyli ukorzeniać szczepione a właściwie chodzi mi tu o astro bo słyszałem że są z nimi problemy.
Jeśli chcesz ukorzeniać szczepione to radzę szczepić na E. eyriesii - rośliny szczepione na nim nie mają problemów z ukorzenieniem się ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

nie chce szczepić ale chce zdjąć z podkładek niektóre astro , a słyszałem że czym większe tym trudniej je ukorzenić
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

To fakt, też o tym słyszałem Jacku...
Trochę bym się bał ryzykować chyba... :roll:
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:nie chce szczepić ale chce zdjąć z podkładek niektóre astro , a słyszałem że czym większe tym trudniej je ukorzenić
Wiem - to była taka luźna sugestia. Jeśli chcesz szczepione ukorzenić, spróbowałbym jakimś mocniejszym ukorzeniaczem - może się uda :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po to między innymi powstał ten temat, więc tu zapytam: jaka jest najlepsza stała podkładka pod A. asterias, a jaka pod lobivie/echinopsisy? Bo szczerze mówiąc to nie mam pojęcia ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Pod A.aserias najlepszą podkładka będzie A.ornatum. A lobiwii i echinopsów nie ma sensu szczepić, bo bardzo dobrze rosną na własnych korzeniach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź ;). Lobiwki i echinopsis myślałem szczepić na wszelki wypadek, w razie gdybym zabił resztę siewek jakimś błędem :D.
Jeszcze co do A. asterias: jaka jeszcze roślina (spoza rodzaju astrophytum) jest dobra? ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do lobivek to trichocereus byłby chyba najlepszy.
A do astro może Myrtillocactus?
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Gdybym miał szczepić na czymś innym wybrałbym Myrtillocactus geometrizans. Jeśli koniecznie chcesz szczepić lobiwie to najlepiej na trichocereusach. Najlepszy powinien być T.pasacana.
A najlepiej to uprawiać te rośliny na własnych korzeniach. Wtedy są najładniejsze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do lobiwii to myślałem zaszczepić tak ze 2 z każdego gatunku na pereskiopsisie, a po roku zdjąć i ukorzenić. Ale jak z tym będzie to jeszcze nie wiem. W każdym razie dzięki za pomoc ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dla lobiwii od zwykłego wzrostu bardziej ryzykowne będzie szczepienie a później ponowne ich ukorzenianie. Chyba, że Ci się spieszy i szybciej chcesz mieć zdolne do kwitnienia rośliny. Ale czy jest sens? Sporo lobiwek ma spore, rzepowe korzenie, które muszą się wykształcić, by roślinka zakwitła. Jeśli siewka zostanie zaszczepiona to siłą rzeczy nie wytworzy rzepy. Więc po zdjęciu podkładki może upłynąć jeszcze sporo czasu aż świeżo ukorzeniony zraz wytworzy rzepę i zakwitnie. Może to trwać nawet dłużej niż na własnych korzeniach. Zatem istotne jest również o jakich gatunkach jest mowa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”