Ślimacze wzgórze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ślimacze wzgórze

Post »

Witaj Lusiu, moja prawie sąsiadko! :D
Mieszkasz w pięknej okolicy, a zdjęcia robisz po prostu rewelacyjne. Byłam zachwycona korą Twoich drzew, głogiem, suchymi kwiatostanami, ba, nawet kret mi się spodobał. Będę zaglądać! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Kalmia dziękuję za odwiedziny, mój ogród ma dokładnie pięć lat. I tyle w nim jest jeszcze do zrobienia.
Sure,dziękuję za miłe słowa. Serdecznie zapraszam.
Wczoraj z mężem podjęliśmy męską decyzję. Wycinamy modrzewie ( trzy sztuki).Posadziliśmy je za blisko świerków. W ubiegłym roku zaatakował je ochojnik. Modrzewie są szybko rosnące więc już są całkiem spore i trudno je opryskać a co będzie w następnych latach. :cry: Popełniliśmy błąd ale nie ma innego wyjścia. Pierwszy modrzew w chwili sadzenia miał dwa metry i tyle było radości gdy się przyjął. Nadal jest najwyższym drzewem na działce mimo,że w zeszłym roku trochę go przycięliśmy. Szkoda mi go bardzo ale nie ma innego wyjścia. :cry:
Po lewej stronie modrzew do wycięcia.
Obrazek

Podwiązany modrzew po wiosennej wichurze.
Obrazek

Młode przyrosty świerkowe, jeszcze nie widać nibyszyszek.
Obrazek

Młode jerzyki na modrzewiu.
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Lusiu!
Twoja języczka jest wyjątkowo fotogeniczna :lol:
OstatnIe zdjęcie ptaszków - R E W E L A C J A !!!
A w kwestii kreta - ja od 2-3 lat stosuję na tego jegomoście gnojówkę z piołuna. Mam wrażenie, że to je trochę poskramia.
Nie mówiąc o tym, że jest gratisowa i ekologiczna - jeśli nie pomoże - to na pewno nie zaszkodzi :;230
Stachu 1956

Post »

witam. Też miałem swego czasu problem z modrzewiami .Zrobiłem w ten sposób że przyciąłem je na wysokośc 1,5 m i wszystkie boczne gałęzie obciąłem zostawiając ok 10 cm kikuty przy pniu na całej wysokości pnia .
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Ambo spróbuję zrobić taką gnojówkę. Coś muszę zrobić.Dzięki za radę.
Witam Stachu, czy takie okaleczenie modrzewia usunie problem z ochojnikiem? Obejrzałam Twoją działkę, u Ciebie pasuje strzyżony modrzew u mnie wyglądałby nienaturalnie. A Twoja działka jest wypieszczona, piękna. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Lusia, nie wiem czy takie radykalne ciecie modrzewia on to dobrze zniesie? Szkoda że jest taki podatny na ochojniki i trudno
z nimi walczyć na dużym drzewie. U mnie nie ma ochojników ale migdaławiec złapał jakąś gomozę i też nikt nie będzie się
wspinał na 10 m by go czymś popryskać. Musi sam sobie poradzić.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ja mam u siebie stare usychające topole i problem z pozwoleniem na wycinkę. Będę to teraz załatwiać, ale czy mi się uda? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Lucy2na

Post »

Jakie wspaniałe zdjęcie jaskółek :uszy
no po prostu powaliło mnie na kolana
EH! Wiosno moja ukochana , gdzieś Ty ?
Ja tu usycham z tęsknoty a ty nie przychodzisz...... wredoto
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ogród przepiękny, lubię takie klimaty ;:7
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
atena1950
200p
200p
Od: 1 paź 2010, o 19:14

Post »

Witam Lusiu, ja też złapałam dwa krety poczekałam na m a on je wyniósł do lasu i puścił jak wróciły to urządziły mi taką Szwajcarie że przy mojej działce wysiada, zdjęcia cudowne, masz talent a jeżyki za.....ste pozdrawiam Basia
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Przyszłam z rewizytą i to co napisałam w moim wątku jest jak najbardziej aktualne.
Masz tyle pięknych zakamarków, że tylko dodać w nich trochę ciepłych akcentów kwiatowych i ogród gotów, najlepiej w takiej niezmienionej głównej tonacji.
Zazdroszczę Ci takiego terenu, nie będziesz się tam czuła jak na odkrytej patelni.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Luśka, to chyba nie jerzyki, a jaskółki dymówki. Jerzyki mają krótkie nóżki, palce skierowane do przodu i są inaczej upierzone. Sama fotka jest doskonała! Może te ptaszyny bronią modrzewia? :wink: Za moją parcelą rośnie zroślak modrzewia, jest ogromny i tylko czekam kiedy zwali się na dom. :? Ma ponad 30 lat i nie jest mój - mojemu podcięliśmy od dołu gałęzie i sobie rośnie. Zgody na wycinkę nie dostanę. Sama go sobie posadziłam i teraz mam! :lol:
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Majeczko, ornitolog ze mnie kiepski. Załóż proszę swój wątek będziemy mogły porozmawiać. Mogłabyś w tym wątku zapytać o chabry. W ich sprawie Ci nie pomogę bo małą mam wiedzę ogrodniczą.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Majeczko, poczytałam w dziale Rośliny w Ogrodzie i na Działce, po przekwitnięciu można chabry ciąć.
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Luśka, jak dobrze pójdzie, to jesienią założę wątek. Pod koniec kwietnia jadę na całe lato w góry, a tam netu nie ma. Teraz 'dziaduję' w ogrodach miłych 'forumek' i fotki im wciskam. :D :D W lecie postaram się zrobić zdjęcia moich roślin i w zimie wklejać będę. Tobie też coś wcisnę... mogę? ;:224

Obrazek
Moja bibułkowa malwa NN :wit
Ja ścinam chabry po przekwitnięciu, ale myślałam o uszczykiwaniu... tak kombinuję, aby zgęstniały.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”