W związku z tym coraz częściej wybieram z dojrzałych i dorodnych papryk nasiona i potem je wysiewam.Efektem są bardzo dobre wschody tych "wybranych" nasion i dość marne(nikłe nawet

Z tego co dowiedziałem się na forum to te pierwsze paczki trzeba urwać?mrdraco pisze:Witam,
jestem nowy na forum, ale myślę, że mogę się już pochwalić moimi papryczkami.
Na zdjęciu zakupione na alledrogo papryfiutki (te większe) oraz piri-piri (te mniejsze).
Różnią się wielkością ze względu na ok 1,5mies różnicy w posianiu. Użyłem zwykłej uniwersalnej
ziemi do kwiatów, kiełkowanie zacząłem na wacie, następnie przesadziłem do większej doniczki
i po ok 2 miesiącach do widocznej na zdjęciu. Nie notowałem daty siewu, ale szacuję że te duże
mają koło 3 miesięcy i chyba nawet widać na nich pączki kwiatowe o ile się nie mylę.
Kupiłam nasiona papryki Poupila, jest napisane, że nadaje się do uprawy w doniczkach i skrzynkach balkonowych.krab_ik1 pisze:Jaką odmianę papryki słodkiej polecacie do uprawy na balkonie w doniczce/skrzynce? Zależy mi aby nie był to wysoki i rozłożysty krzaczek. Są odmiany karłowej papryki?