Róże Jowity
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Róże Jowity
To mój Lincoln ale w trochę późniejszej fazie

- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie spieram się,bo nie mam Linkolna.
Moja Erotika rośnie strzeliście w górę,nie wszerz.Nie jest gęsta.Mierzyłam ma 1,5 m.
Może u mnie się tak zachowuje
,dolnych liści nie ma już,więc nie mam gąszczu 
Moja Erotika rośnie strzeliście w górę,nie wszerz.Nie jest gęsta.Mierzyłam ma 1,5 m.
Może u mnie się tak zachowuje

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co jak co, ale trzeba przyznać, że są skubane podobne

Zgadzam się z AniąDS ...
Mam obie odmiany, i mogę stwierdzić, że jednak różnice są dość znaczne (głównie jednak w okresie kwitnienia
).
Poza tym 'Mr. Lincoln" ma zdecydowanie węższy pokrój niż 'Erotica', i oczywiście bardziej purpurowy odcień.
Spotkałem się też ze sprzedażą odmiany 'Mr. Lincoln' za 'Eroticę' i odwrotnie
Tak więc ..."Houston mamy problem ..."
Osobiście stawiam, że ta róża to na 100% 'Mister Lincoln'., no chyba, że nie
...
Mam obie odmiany, i mogę stwierdzić, że jednak różnice są dość znaczne (głównie jednak w okresie kwitnienia

Poza tym 'Mr. Lincoln" ma zdecydowanie węższy pokrój niż 'Erotica', i oczywiście bardziej purpurowy odcień.
Spotkałem się też ze sprzedażą odmiany 'Mr. Lincoln' za 'Eroticę' i odwrotnie

Tak więc ..."Houston mamy problem ..."

Osobiście stawiam, że ta róża to na 100% 'Mister Lincoln'., no chyba, że nie

Pozdrawiam - Jurek
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Oj tak Aniu. Twój Lincoln ma bardzo ciemny kolor płatków, moje zdj jest z lipca. No cóż, nie znałam Erotici. To, co jeszcze mogę dorzucić od siebie, to to, że mój Lincoln to dość smukły, ładny krzaczek. Rośnie raczej wzwyż niż w szerz. Ale mam go dopiero pierwszy rok.
- hal1959
Wiele róż jest tak do siebie podobnych,że właśnie w jakichś tylko szczegółach są te różnice.
Czasami można dać głowę i ja stracić
Na żywo łatwiej trochę,z fotkami różnie bywa
Na fotkach ,które oglądałam Linkolna,to zdecydowanie Linkoln ma szerszy pokrój od mojej Erotiki
Czasami można dać głowę i ja stracić

Na żywo łatwiej trochę,z fotkami różnie bywa

Na fotkach ,które oglądałam Linkolna,to zdecydowanie Linkoln ma szerszy pokrój od mojej Erotiki

No cóż hal1959 ...poddaję się ;:193
Ale ... i tak ta róża to ... 'Mister Lincoln'

Ale ... i tak ta róża to ... 'Mister Lincoln'

Pozdrawiam - Jurek
- hal1959
Jurku ja nie chcę przekonać,że to jest Erotika,bo na żywo Linkolna nie widziałam,
bynajmniej nie wiem,że widziałam
.Bardziej mi chodziło o opisanie Erotiki 
bynajmniej nie wiem,że widziałam

jest jeszcze taka możliwość, że Ty, Halinko masz jednak Lincolna a nie Eroticę, jak dotąd myślałaśhal1959 pisze:Jurku ja nie chcę przekonać,że to jest Erotika,bo na żywo Linkolna nie widziałam,
bynajmniej nie wiem,że widziałam.Bardziej mi chodziło o opisanie Erotiki

no, właśnie o niej myślałamAniaDS pisze:7- Eiffel Tower.

Ludziska, a co myślicie o nr 2? Czy to rzeczywiście Casanowa? Postanowiłam, że jednak mój nr 4, to Mr Lincoln; tak się składa, że mniemana Casanowa rośnie przy nim, więc lepiej, żeby to nie była Erotica 

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
W takim razie ja mam Eroticę zamiast Lincolnaamelia35 pisze:jest jeszcze taka możliwość, że Ty, Halinko masz jednak Lincolna a nie Eroticę, jak dotąd myślałaś

wstawiam dzisiaj zdjęcie ostatniej nierozpoznanej róży:

kupiłam ją latem w OBI ; była w doniczce, ale nie miała nazwy... rośnie nisko - po posadzeniu w ogródku wyrosła na wysokość ~30 cm. Myślałam, że w ogóle nie pachnie. Dopiero, gdy przyniosłam ją do domu i wstawiłam do wody, poczułam, że ma delikatny zapach herbaciany. Kwiat ma wielkość ok. 9 cm. Zewnętrzne płatki, bliżej szypułki są ciemniejsze. Zdziwiłam się, gdy zobaczyłam ją po rozkwitnięciu, miesiąc poposadzeniu w ziemi, ponieważ, gdy ją kupowałam, wyglądały inaczej - miały inny kształt. Na dworze, widocznie róża rośnie inaczej, niż w szklarni.

kupiłam ją latem w OBI ; była w doniczce, ale nie miała nazwy... rośnie nisko - po posadzeniu w ogródku wyrosła na wysokość ~30 cm. Myślałam, że w ogóle nie pachnie. Dopiero, gdy przyniosłam ją do domu i wstawiłam do wody, poczułam, że ma delikatny zapach herbaciany. Kwiat ma wielkość ok. 9 cm. Zewnętrzne płatki, bliżej szypułki są ciemniejsze. Zdziwiłam się, gdy zobaczyłam ją po rozkwitnięciu, miesiąc poposadzeniu w ziemi, ponieważ, gdy ją kupowałam, wyglądały inaczej - miały inny kształt. Na dworze, widocznie róża rośnie inaczej, niż w szklarni.
Dzisiaj przedstawię Wam jedyną różę pomarszczoną, jaką mam - rosa rugosa Adam Chodun.
Jak na razie nie jestem z niej zadowolona. Rośnie bardzo wolno, kwitnie efemerycznie, tzn. miała nawet sporo pąków, ale rozkwitniętych kwiatów nie miałam okazji zobaczyć, bo płatki bardzo szybko opadały. Posadziłam ją rok temu. Myślałam, że w ciągu roku się rozrośnie, a tu nic... Podsumowując - rozczarowała mnie

Jak na razie nie jestem z niej zadowolona. Rośnie bardzo wolno, kwitnie efemerycznie, tzn. miała nawet sporo pąków, ale rozkwitniętych kwiatów nie miałam okazji zobaczyć, bo płatki bardzo szybko opadały. Posadziłam ją rok temu. Myślałam, że w ciągu roku się rozrośnie, a tu nic... Podsumowując - rozczarowała mnie