Mój storczykowy świat :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy świat :)

Post »

Nie no orchidarium jest cudowne!!Mam pytania a czym "plecy" wyścielałaś??
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu ;:180 ;:180 ;:180 orchidarium super ;:138 ;:138 ;:138 masz szczęście ze rodzice wspierają cie w twojej pasji :)
Co do Twojej pięknej Brassii , to nie miałam nigdy w swojej kolekcji, ale podobne plamki miałam kiedyś na liściach ze starej bulwy cambrii i po prostu nie czekając na rozwój wypadków obcięłam liście ranki zasypałam cynamonem i było OK. Ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie lub znajdziesz coś w necie ;:108
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu wpadam z rewizytą :wit
Pięknie rozwija się Twoja kolekcja, a już orchidarium i jego widok podziwiam ;:63 Ja jeszcze się nie dorobiłam :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ piękne roślinki w orchidarium ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Kasiu, takie piękne orchidarium rzadko się widuje ;:180 Ma bardzo estetyczny wygląd ;:138 Twoje roślinki mają super warunki mieszkaniowe ;:138
Fachowcem nie jestem, ale moja brassada ma podobne plamki na starszych liściach, a na tych, które wyrosły u mnie ich nie ma, ponoć mogą się pojawiać od zraszania :roll:
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Dziękuję Wam za pochwały mojego orchidarium i roślinek. Muszę te posty pokazać Tacie, to na pewno mu się przyjemniej zrobi, bo w końcu robił orchidarium od zera (nawet szyby sam sklejał).
Kasiu74, dziękuję ;:196
Grażynko, mam nadzieję, że u mnie też po miesiącu pojawią się pędziki :wink:. Muszę zaobserwować, czy te plamki na brassii się rozprzestrzeniają, ale jak ją codziennie oglądam, to co ja mogę zauważyć... Uczymy się całe życie, nie ma nikogo, kto poznałby całą wiedzę tego świata, więc nie masz, co się denerwować :wink:
Moniko, dziękuję ;:196
Jagódko, na tyle orchidarium (i na bokach) jest korek. Gotowe płyty. Moje mają 2,5 cm grubości chyba.
Ewo, przekażę rodzicom, jak ich tutaj chwalą :wink:. Za rady odnośnie brassii dziękuję ;:196
Kasiu, witaj :wit. Dziękuję za pochwały :). Oglądając Twoją kolekcję, jestem przekonana wręcz, że orchidarium to kwestia czasu ;:108.
Justynko, dziękuję ;:196
Lucynko, dziękuję ;:196 Jutro jedziemy jeszcze do Warszawy i może kupimy rury korkowe do zrobienia pnia epifitowego. Za wskazówki odnośnie brassii dziękuję ;:196.
Miau, dziękuję ;:196. Przynajmniej tutaj doceniają moją rozwagę, a nie tak jak w szkole... Jeszcze raz, dziękuję.

Dzisiaj przedstawię Wam drugą część mieszkańców orchidarium.
Na pierwszy ogień idzie Brassocattleya 'Golden Mul' (coś dla Ciebie Lucynko :wink:)
Obrazek
Bulbophyllum Lindleyanum. Roślina zauroczyła mnie swoimi kwiatkami.
Obrazek
Popularna ostatnio na forum: Neofinetia Falcata. Roślina bardzo rozrośnięta rośnie w koszyku. Nie miała podłoża, więc wymieszałam korę ze sphagnum.
Obrazek
Na spodzie zasadziłam przywiezione z Holandii kwiatki-nie-storczyki.
1. Koło wodospadu rośnie 'czuprynka'. Moj faworyt :D
Obrazek
2. Czerwona roślinka
Obrazek
3. Roślinka 'srebrna' podzielona na 2.
Obrazek Obrazek
Jeżeli ktoś robi orchidarium-dżunglę, to polecam wstawienie wodospadu. Ja jestem bardzo zadowolona ze względów estetycznych. Zwłaszcza jak woda 'ciurka' i włączony jest fogger, to efekt jest świetny. Na dzisiaj już koniec, dziękuję wszystkim za odwiedziny. Miłej nocki :wit
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Szkoda że nie zrobiłaś foto relacji z budowy orchidarium.Niejednemu z forumowiczów by sie to przydało.
A takie rośliniarki np.ta z czerwonymi listkami i rosnąca obok wodospadu to co to jest.Bo jakoś tak nie kumam. :oops:
--> Spis moich wątków
Kasia01
200p
200p

Post »

Jagódko fotorelacja była, ale nie wiem, czy zdjęcia z aparatu nie zostały wykasowane ;:14 , sprawdzę to. Nie znam nazw tych roślinek. Będąc w Holandii je zobaczyłam. Spodobały mi się, to kupiliśmy :D Nie są to żadne storczyki. 'Czuprynka' przypomina rzęsę wodną, więc uznaliśmy, że powinny jej warunki pasować (duża wilgotność).
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Aha właśnie o to chodziło.Super jest ta kępka zielona.Jak będę robić sobie orchidarium to mogę od Ciebie zgapić ta kępunię??
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Super to wygląda ;:138 ,
fajnie jest posiadać własne orchidarium, prywatny kawałek dżungli w domu ;:3
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Myrtille- ta "czuprynka" to solejrolia. Mam ja, u mnie rośnie na zachodnim oknie. A ta czerwona i zielona ( w prążki) - to fitonie. Mam tę srebrną.

Przepiękne kolejne odsłony Twojego orchidarium. Urzekła mnie neofinieta...korzenie ma zdrowe i wielkie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Kasiu ;:196 , cattlejaste naprawdę mną zawładnęły ;:170 . Strasznie się ich bałam, a podobały mi się zawsze ogromnie. Do tego, że mogę je mieć przekonała mnie epicattleya, która ładnie mi rośnie :D
Twój kawałek dżungli jest przepiękny i trudno mi sobie wyobrazić, że kiedyś będzie jeszcze piękniejszy ;:215 Na pewno tak będzie, bo roślinki będą rosły, kwitły i będzie ich przybywać, czego Ci życzę ;:80
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Bardzo ciekawie i ciekawe roślini masz tam ;)
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Kasia01
200p
200p

Post »

Jagódko, oczywiście, że tak :)
Petra, dzięki. Właśnie taki efekt chcę osiągnąć-kawałek dżungli :wink:
Justynko, też jestem zadowolna z neofinetii-bardzo rozrośnięta i ma, jak wspomniałaś, zdrowe korzonki. Dziękuję, że podałaś nazwy tych roślinek. Kupiłam je bez żadnych etykietek, więc wybrałam ze względu na urodę.
Lucynko, nie dziwię się Twojemu zauroczeniu ;). U mnie w sklepach niestety nie można ich spotkać ;(. Za pochwały orchidarium, dziękuję.
Piotrze, dziękuję :wink:
Dzisiaj Wam pokażę efekty keiki paste. Posmarowałam nią storczyka hybrydę, który ma pęd ze stożka wzrostu. Aby nie powychodziły 'zmutowane' pędy w razie niepowodzenia, posmarowałam nią tylko raz. Samrowane były tylko 2 oczka-na wypróbowanie.
Efekty są takie: na jednym oczku-2 keiki, na drugim-1 keiki.
Obrazek
Z efektów jestem zadowolona, ale bałabym się użyć jej na botaniku. Muszę już lecieć, ale jeszcze mam Wam coś do pokazania, niekoniecznie przyjemnego...
Pozdrawiam,
Kasia =)
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

A kiedy smarowałaś...? bo ja czekam już u swoich 3 miesiące jeszcze nic ;( ale tobie gratuluję
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”