Witaj Mateusz! Z tego co wiem, jest to klon jesionolistny Flamingo i w opisie ma "młode pędy i liście karminowo-różowe, biało-pstre, stopniowo zieleniejące"Matemax pisze:Ewuś a czy czasem z tego klonika nie wyrasta dziczka?Widzę że nabyłaś tulipanowca, ładnie wygląda samotnie i tak dostojnie, pozdrawiam
Przyglądałam mu się i nie jest szczepiony, po prostu tak ma...

Witaj Alu! Bardzo dziękuję za miłą opinię, bo właśnie dopadło mnie zniechęcenie, że zaraz kolejny rok minie, a ja nic nie zrobiłamalka pisze:Też trafiłam do Twego ogrodu z Kaszubskich...
Ewo, podpiszę się pod opinią, że początki są piękne! Wprawdzie pracy Ci nie zazdroszczę, wiem doskonale co znaczy ujarzmianie dziewiczego terenu, ale tworzenie nowego - bezcenne.
Bardzo dużo już zrobiłaś w ciągu tych trzech lat, gratuluję.
Gdybyś kiedyś wybierała się w południowe krańce Gdańska, to zapraszam do mojego ogrodu, wprawdzie trochę zapuszczonego, ale coś-niecoś jeszcze widać spośród chwastów i chętnie podzielę się roślinami np. nad staw ale nie tylko.

A jakiego masz klonika Izuś? Bo jak wyżej pisałam, u mnie to raczej nie dziczka...izaziem pisze:Ewo, tą dziczkę z klona musisz wyciąć bo zdominuje drzewko. Z mojego też wyrasta ale nie mogę się do niej przedrzeć i czekam na pomocną dłoń.
A to zielone co nie wiadomo co, to ja też nie wiemMam pewne podejrzenie
jeśli to kilka małych roślinek to mogą być siewki trzmieliny - drzewka. Ale się mocno nie wgłębiałam.

Pamiętam, że jak wsadzałam to było ich kilka.

Łoł!elsi pisze:Motylki siedzą na jeżówce, powyżej kwitnie dzielżan, ten różowy to zawilec japoński.
Ta zielona roślina to może być trzmielina, drewniejące gałązki są takie kanciaste, ale trzeba się przyjrzeć niżej,
na zdjęciu są młode przyrosty. Ze zdjęcia trudno roślinki rozpoznać, szczególnie młode
Spore te drzewka, ja mam malutkiego tulipanowca, pewnie na kwitnienie przyjdzie mi poczekać ponad 10 lat,
ale ja z tych cierpliwych :P.

A gałązki pomacam jutro.

Co do tulipanowca, to przeraża mnie trochę ta jego łamliwość, a u nas jednak wiatry...