"Kaktusowe Rozmówki..."

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..."

Post »

lampart111 pisze:Właśnie nikogo takiego nie znam ale widziałem na ebay :)
Mi też się one podobają, czasami można trafić na nie na giełdach ogrodniczych a nieznający się sprzedawcy sprzedają je marne grosze. Kiedyś kupiłem dużego Melocactusa bahiensis za 10 zł :lol: a w sklepie ogrodniczym były podobne za 120 zł...
Łee to żeś Amerykę odkrył :P Ja już od miesiąca czaje się na eBay'a. Dzięki banditoo podjąłem wreszcie decyzję i zamawiam hybrydy z Anglii. Musiałem sobie założyć konto na PayPal. Poza tym dlatego robię teraz mega wyprzedaż roślin z kolekcji. Nawet te co do niedawna cieszyły mnie swoim kwitnieniem. Przy hybrydach po prostu wymiękają. Rebucję (muscula) zostawiłem sobie bo mam ja od hodowcy więc szkoda.
Pzdr.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

Więc prawie wszystkie inne sprzedajesz a będzie trudnił się hodowlą hybryd?
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lampart111 pisze:Więc prawie wszystkie inne sprzedajesz a będzie trudnił się hodowlą hybryd?
Kto wie. Na pewno będe je rozmnażał. Może będe jednym z pierwszych dystrybutorów hybryd w Polsce :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to już masz pierwszego klienta. :lol:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Już nawet drugiego :) Tylko miej niższe ceny niż na ebay. :;230
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogadamy o cenach jak już będe mieć pierwsze pokolenie hybryd na tyle dużych by nadawały się na sprzedaż :wink: Na wiosnę mam zamiar również wysiać te hybrydki więc za 2-3 lata będzie można je wystawić. Skusze się na metodę uprawy z 'turbodoładowaniem' ale tylko części siewek.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Turbo? Czyli będziesz szczepić? Aby zdążyć wyhodować jakieś ciekawe hybrydy za swojego życia trzeba mieć kwiaty i owoce w jakieś max. 2 lata od wysiewu nasion. A zatem trzeba mieć szklarnię i szczepić echinopsy na wysokich, szybko rosnących podkładkach z rodzajów Trichocereus kub Cereus.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:Turbo? Czyli będziesz szczepić? Aby zdążyć wyhodować jakieś ciekawe hybrydy za swojego życia trzeba mieć kwiaty i owoce w jakieś max. 2 lata od wysiewu nasion. A zatem trzeba mieć szklarnię i szczepić echinopsy na wysokich, szybko rosnących podkładkach z rodzajów Trichocereus kub Cereus.
To tak. Mam zamiar kupić podkładki E. jusbertii (ostatnio agWładek sprzedawał zestawy). Nie może być taka podkładka? Te moje mają duże przyrosty roczne, więc co roku mógłbym je ciąć. Od hybryd zamówionych z Anglii będe liczył choć na trochę odrostów, które raczej zostaną w mojej kolekcji, a przynajmniej większość z nich.
Kiedyś podawałeś mi metodę turbo dla echinopsisów. O ile pamiętam to chodziło o obfite podlewanie, nawożenie; wilgotna i ciepła szklarnia (z tym bedzie mały problem).
Sorry, muszę spytać. Nie interesują cię te hybrydy? Czytałem, że cenisz lobivie za obfite kwitnienie, duże kwiaty i niewielkie rozmiary (tu na niekorzyść hybryd).
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Aby szybko wegetatywnie rozmnożyć roślinkę trzeba ją zaszczepić a następnie obciąć stożek wzrostu (można go ukorzenić). Wtedy zraz zacznie puszczać dużo pędów bocznych, które już standardowo można odrywać i ukorzeniać. I tak w nieskończoność. Eriocereus jusbertii to dobra podkładka, ale dla rozwścieczonych Echinopsis może być zbyt wolna. Zraz ją wyssie. Poza tym Eriocereus wymaga szczepienia w czasie spoczynku - wtedy zrazy najlepiej się przyjmują. A szczepienie w czasie sezonu może stwarzać problemy. Zatem jest to znakomita podkładka do ratowania roślin zimą. A do rozmnażania ich na wiosnę to już niekoniecznie.
Hybrydy mnie nie interesują. To worek bez dna, za którym nie można nadążyć. Każdy może sobie wyprodukować dowolną ilość mieszańców i nazywać je nawet numerami galaktyk. I nic z tego nie wynika oprócz pęcznienia kolekcji i wywalania kasy w błoto.
Naturalne lobiwki mają zdecydowanie większą różnorodność kształtów i wielkości pędów (największe lobiwie mają średnicę 50cm i dorastają do 1,5m wysokości a najmniejsze nie przekraczają 2-3cm) a kolorystyką kwiatów moim zdaniem zdecydowanie prześcigają hybrydy Echinopsis. Nie widzę powodu, by gonić po różnych firmach i bulić kasę za kolejny nowy klon jeśli w naturze wystarczy wdrapać się na kolejny pagórek, by odkryć koleją populację roślin o innych cechach niż te znane dotychczas. I nie dotyczy to tylko kwiatów ale także wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku. A gdy hybrydy echinopsów nie kwitną (czyli jakieś 2/3 sezonu) to właściwie wyglądają ja banda mieszańców E.eyriesii i E.multiplex. Jak dla mnie ogrodnictwo nie umywa się do natury.
Jeśli kręcą Cię piękne barwy kwiatów to przerzuć się na sulki. Te dopiero mają kolorki. A do tego są niewielkie i można sporo ich upchać na niewielkiej przestrzeni. A echinopsy jak się rozrosną to trzeba będzie kupić traktor, by je obrobić. Coś o tym wiem, bo właśnie zaczynam mieć ten problem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sulki istotnie barwnie kwitną ale poza kolorem zależy mi na wielkości kwiatu. Może i 2/3 sezonu hybrydy niczym się nie wyróżniają ale ta noc i poranek gdy mogę napawać się kwiatami jest bezcenna. Jeszcze do tego dojdą lobivki od ciebie nocuje na balkonie.
Co do nieskończoności produkcji odrostów przez zraz. Była mowa o zatraceniu przez roślinę zdolności kwitnienia przez nagminne rozmnażanie poprzez odrosty. Czy te hybrydy są takim wspaniałym 'wynalazkiem', że w ich przypadku to 'nie działa'
Jeszcze a propos traktora. Chciałbym, żeby mi się tak rozrosły i przy tym kwitły. Bym musiał z maczetą przedzierać się przez gąszcz pędów i kwiatów :D Tak w żartach.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oczywiście problem starzenia się roślin i ich niechęci w późnym wieku dotyczy także hybryd. I przede wszystkim hybryd, ponieważ one z reguły rozmnażana są wegetatywnie. Jednak w procesie starzenia się roślinki decyduje głównie jej wiek, więc póki roślinka nie ma więcej niż 5-10 lat (dany klon) to nie powinno być z tym większych problemów.
I jeszcze odnośnie hybryd. Dużym ich problemem jest brak możliwości powiązania ich z naturą. Więc na przykład odpada możliwość pojechania na ich stanowiska naturalne. Czyli nici z wyjazdu np. w Andy czy do Meksyku, gdy kaktusy mają być tylko wymówką.
Co do okresu kwitnienia to nie jestem pewny, czy hybrydy kwitną w nocy. Wydaje mi się, że mogą kwitnąć o różnych porach ze wskazaniem na dzień.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitnienie w dzień to byłoby coś. Specjalnie bym je wystawiał w najbardziej widocznych miejscach na balkonie by wszyscy wokół je widzieli :lol:
Znalazłem kolejnego sprzedawcę hybryd. Poprzedni na razie nic nie wystawia. Czyli podkładki z Trichocereus lub Cereus. Może na All będą...
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Arturze jak idzie wyprzedaż całej kolekcji? Masz już jakieś upatrzone hybrydy które kupisz?
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lampart111 pisze:Arturze jak idzie wyprzedaż całej kolekcji? Masz już jakieś upatrzone hybrydy które kupisz?
Całej kolekcji? To chyba nie o mnie chodzi. Dziwię się, że nikt jeszcze nie pokusił na weingartię. Kwitnie o wiele ładniej niż rzesze mammilarii o poza tym i bez kwiatów całkiem nieźle się prezentuje. Poza tym znowu wypuściła paki :lol: Upatrzonych mam kilka ale musze poczekać na kasę od kilku osób i dopiero wtedy będe mieć na tyle środków by złożyć zamówienie. Cały czas czekam aż pierwszy sprzedawca coś wystawi :roll:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zaraz sam zajrzę do twojego wątku sklepikowego... ;:108 To zamawiasz z Anglii? czy znalazłeś kogoś na allegrooo?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”