Czereśniak latem 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak latem 2010

Post »

BASIU po deszczyku zrobiło się ciutek chłodniej i nie trzeba podlewac to fakt . Weszłam do ogródka ,żeby zobaczyć czy nie ma ślimorów ,ale komary tak zaczęły swój atak ,że musiałam iść do domu . W powietrzu unosił się piękny mieszany zapach wprost boski . Gdyby nie komary to bym sobie trochę powdychała tych zapachów . Muszę Cię zmartwić te patyczki ,które wzięłam wszystkie zasiliły śmietnik . na razie żyje tylko Double stoi w doniczce na werandzie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Basiu - wypatrzyłem u Ciebie gazanie i wiciokrzew - też mam ;:108 - i na tym podobieństwa się kończą. U mnie ogród pustynnieje, trawa jak w porze suchej w Afryce, a u Ciebie kwitną lilie, róże itd. Piękne masz te lilie ;:108.

Pozdrawiam :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BASIU!
Cudowne lilie. Ja mam ich 9 od wiosny. Nie są jeszcze tak imponujące jak Twoje.
Patrząc jak pięknie wyglądają u Ciebie jesienią dokupię następne. ;:196
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Basieńko, właśnie te pomarańczowe kosmosy, to K. siarkowe, dałam zdjęcie w moim wątku - oprócz pomarańczowych kwiatków mają mniej pierzaste listki i są niższe.
Masz cudne lilie, chyba już Ci to pisałam... ;:138 ;:196 :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU spotkanko się odbyło Basia Tosia I ja . Kupiłam variegatę hibka podobno ma mieć pełny biały kwiat ,ale jaki bedzie sie okaże kupiłam tez Tojada biało niebieskiego . Basia [hrsta] to fajna dziewczyna i miło się z nią gaworzyło ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Barbaro róże piękne i często zaglądam do Ciebie bo przy zdjęciach piszesz nazwy więc przyjemne z pożytecznym ale ... widok lilii powalił mnie - gratuluję.
Mam kilka ale pierwszy rok więc niewielkie rozmiary - w następnym mam nadzieję,ze pokażą w pełni swój urok.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu, lilie to moja obecna miłość. Pokazuj ich jak najwięcej. Mogę patrzeć na nie bez ustanku. A u Ciebie jest taka różnorodność.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Od kilku godzin pochmurno...ani kropli wody :( na balkonowym termometrze 28 stopni...Sahara :roll:

Stasiu lilie azjatyckie są piekne, orientalne też, ale trąbkowe i ich mieszańce to już królowe :)

Ewo wieczorem ogródek pachnie niesamowicie, zapach lilii miesza sie z maciejką...aż się nie chce wychodzić.

Jadzia u mnie wczoraj spadło parę kropek, z czego sie bardzo cieszyłam, bo dopiero dzisiaj zostały położone deski na dach. Teraz juz może lać :D
Jestem przekonana, że Basia jest fajna...jak zresztą wszystkie Basie :;230

Krysiu pamiętam,jak sadziłam rok temu w marcu pierwsze lilie z Lilypolu, około 50 cebul. Było 5 stopni C , padał deszcz, a ja kopałam dołki, wkładałam koszyczki, a do nich cebule. W ręce ubłocona kartka i ołówek. Udało mi się spisać wszystkie nazwy :roll: Notatki zachowałam, więc mogę śmiało nazwać większość lilii. Cebulki nie były duże, ale wszystkie rośliny zakwitły, i to zgodnie z opisem.
Tegoroczne marketowe i internetowe zakupy, niestety, nie zgadzają się z ofertą.

Tomek u mnie w tej chwili jest bardzo kolorowo, mimo, że kwiaty przekwitają błyskawicznie.
Wiciokrzew stracił kwiatki w ciągu dwóch dni, ale gazania kwitnie wciąż, jak zaczarowana.
Podlewam codziennie ;:108

Krysiu kupuj lilie tylko w Lilypolu. Zgadzają się odmiany i cebule niezawodne, wszystkie rosną. W drugim roku mają conajmniej po kilka kwiatów i dobrze ponad metr wysokości. White Triumphator ma 13 pąków :roll:

Ania zaraz pobiegnę zobaczyć pomarańczowe kosmosy :)
Widziałam dzisiaj ślicznego zielonożółtego ptaszka wyskubującego nasiona z kosmosów :tan

Ola ja też jestem teraz zauroczona liliami. Upał nie pozwala na odpowiednią pielęgnację, ale staram się, aby wyglądały jak najlepiej. Jutro temperatura ma się obniżyć do 20 stopni, więc nareszcie będę mogła porządnie poobcinać przekwitłe kwiaty.

To dalej na liliowo

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Indygowiec, przemarznięty odbił od ziemi i choć skąpo, ale zakwitł
Obrazek Obrazek

Prezeskę też męczą upały
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Nawet mruczuś zmęczony upałem Basiu masz bardzo dużogatunków Lilji Powiedz Basiu Ty już obeznana w wymaganiach lilji czy one lubią słoneczne warunki czy raczej półcieńObrazek
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Basiu, trafiłam z samego rana na cudowne i pachnące lilie w Twoim ogrodzie. Widzę, że masz indygowca takiego jak, a ja zastanawiam się nad posadzeniem go w gruncie, skoro u Ciebie odbił to może spróbuję go jednak posadzić.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Ołówek i kartka powiadasz....u mnie nie przejdzie.
Muszą być znaczniki :D .
Piękne lilie pokazałaś.
A prezeska fajne miejsce znalazła na odpoczynek :D .
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Basiu :wit -zaznaczę sobie Twój nowy watek....a potem idę zwiedzać.... :wit
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Zaintrygował mnie Twój indygowiec. Takie dla mnie skrzyżowanie (z wyglądu) mimozy i akacji. Poczytałam trochę w necie o nim. Fajnie, że przetrwał taką srogą zimę w gruncie. Wygląda zachecająco. Czy długo kwitnie i czy pachnie ?

U mnie karteczki z opisem nazw też nie zdają egzaminu. Wszystkie cebule lilii miałam ppodpisane do momentu umieszczania ich w gruncie. Potem się spieszyłam aby wszystko posadzić i zostały zakopane wraz z cebulami :;230 Ale zdjęcia z ofert zachowałam w komputerze do identyfikacji. Na zasadzie porównania będę je nazywać.

Ach te kociaki. Są rozkoszne nawet jak tylko się wylegują :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Stasiu u mnie lilie rosną w różnych miejscach ogródka, a ja tzw. patelni nie mam nigdzie. Śmiało mogę powiedzieć, że rosną w półcieniu. Chyba odpowiadają im te warunki, zresztą zgodnie z książkowymi zaleceniami - nogi w cieniu, łepek raczej w słońcu.
Niedawno widziałam lilie posadzone w pełnym słońcu, wyglądały fatalnie - skarlone, z wysuszonymi liśćmi.

Ewa indygowca kupiłam rok temu w marcu na All, dość duży bezlistny krzaczek. Po dwóch miesiącach nadal był goły, a gałązki łamały się, jakgdyby suche. Obronił się w ostatniej chwili, pokazał pierwsze listki dosłownie na widok szpadla w mojej ręce :) Wiedząc, że tak późno zaczyna wegetację, w tym roku zwlekałam z obcięciem aż do czerwca. Niestety przemarzł, ale nowe przyrosty od ziemi zaczęły rozwijać się w błyskawicznym tempie.

Agnieszka pierwsze lilie sadziłam w szeregu w jednakowych odległościach wzdłuż płotków :) dlatego wystarczyły notatki, tymbardziej, że nie wypadła ani jedna cebulka.
Z identyfikacją nastepnych mam już problemy. Zaopatrzyłam się w znaczniki, ale jeszcze ich nie używałam :(

Grażynko nowy wątek to właściwie róże i lilie. Muszę się poprawić i pokazać, że inne kwiatki też mam :D

Ola masz racje, indygowiec podobny do mimozy i akacji :) Rok temu kwitł obficie, ale nie pamiętam, czy długo :roll: kurcze, muszę go dzisiaj obwąchać, na pewno nie ma oszałamiajacego zapachu. Warto go mieć, jest taki... inny.
Ja mam teraz zeszycik z rysunkami poszczególnych miejsc lub rabat i nazwami roślin. Oczywiście nikt inny, poza mną, nie mógłby sie połapać w tych szyfrach :;230 a i ja mam czasami kłopoty.
Mam w ogródku cztery koty, w domu dwa i trzeciego na wakacjach- kota Ryśka, który po kilkudniowym zakwaterowaniu się za telewizorem, obecnie zamieszkał na parapecie. Wciąż nie chce się z moimi zaprzyjaźnić, warczy i syczy.

Obrazek Obrazek

naprzeciwko parapetu, w Ryśkowym transporterze zadomowił się mój Kajtek. Zemścił się za nieudane próby namówienia Ryśka do zabawy :;230

Obrazek

Inne :)

Hortensja ogrodowa, uratowana rok temu z marketu
Obrazek Obrazek

Anabelka, to jej pierwszy rok
Obrazek Obrazek

Pysznogłówki i ? siane rok temu
Obrazek Obrazek

I zaległe róże
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I moja ukochana
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Jak ja bym takiego Ryśka chciała trafić gdzieś łążącego i zabiedzonego, mnie się trafiają same bure i ewentualnie czarne, eleganckie kociska.
Skoro u Ciebie indygowiec przetrwał to ja też swojego wysadzam w tym roku. U mnie też późno zaczął wegetację, ale kwitnie cały czas.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”