Nie pomogę Ci z ta stratyfikacją, ale zaraz pewnie ktoś sie wypowie, kto już siał.
Lantana pospolita (Lantana camara)
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lantana
Dzięki Iwonko - zielonajagodo
Może w tym roku doczekam się tych jagódek
Nie pomogę Ci z ta stratyfikacją, ale zaraz pewnie ktoś sie wypowie, kto już siał.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, tak Magda!Magdallena pisze:Dzięki IwonaNie, to ja u swoich nigdy czegoś takiego nie widziałam. I te owoce (bo tak to trochę wygląda) są w miejscu, gdzie wcześniej był kwiat? Bo piszesz, że ucinałaś swoje kwiatostany a jednak owoce się zawiązały. To może te nasiona to jest coś niezależnego od kwiatów
??
To oczywiście owoce.
Ucinałam kwiatostany u większości rołśin. Jednak u pokazanej na zdjęciu albo nie zdążyłam, albo zaniedbałam.
Owoce zawsze zawiżzują się po zapyleniu, na szypułkach kwiatostanowych.
Imienniczko!
Myślę, że lantana nie potrzebuje stratyfikacji. To roślina klimatu ciepłego.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- zielonajagoda

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Znalazłam
, nie mogę zalinkować bo tam jest również e-sklep, ale Krzew ten rozmnaża się z sadzonek zielnych pobieranych w listopadzie lub z zebranych nasion. Pobrane sadzonki najłatwiej ukorzenić poprzez wstawienie ich do wody i umieszczenie w temperaturze 20?C. Po około 4 tygodniach, gdy sadzonki wypuszczą korzenie, należy wysadzić je do gleby lekkiej i ciepłej (może być uniwersalna, doskonałym podłożem natomiast jest mieszanina torfu i ziemi kompostowej w stosunku 2:1). Nasiona wysiewa się także do podłoża uniwersalnego na głębokość około 1,5 cm na początku marca.
Czyli siejemy ten pieprz w marcu. Magda, mam tylko 12 nasionek żółtej lantany, jeśli masz ochotę na eksperyment to 5 mogę Ci podesłać.
Czyli siejemy ten pieprz w marcu. Magda, mam tylko 12 nasionek żółtej lantany, jeśli masz ochotę na eksperyment to 5 mogę Ci podesłać.
- raflezja

Rozmnażałam lantany z sadzonek pobranych wiosną. Ukorzeniły się nieliczne, ale jednak.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- zielonajagoda

- Kontakt:
To znaczy że w sprzyjających warunkach można i wiosną, może by te gołe badylki po wiosennym przycięciu zamiast wyrzucić spróbować ukorzenić?
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Dziękuję Ci Iwonko za propozycję
. Jak masz tylko 12 nasionek to nie będę od Ciebie sępić. Umówmy się natomiast tak, że jak latem uda mi się zebrać nasiona to wtedy się wymienimy - ja mam żółtą i pomarańczową. Co Ty na to?
- zielonajagoda

- Kontakt:
Magda ja i tak 12 nie będę siała tylko pięć, dwa awaryjne, i pięć mogę odstąpić, a na nasionka w przyszłym roku jestem chętna 
- raflezja

Nie, nie. Ja myślę o takiej późniejszej wiośnie. Maj-czerwiec.zielonajagoda pisze:To znaczy że w sprzyjających warunkach można i wiosną, może by te gołe badylki po wiosennym przycięciu zamiast wyrzucić spróbować ukorzenić?
Wtedy sadzonki zdecydowanie mają liście.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Jak tam u was lantany z nasion, ja właśnie swoją zasiałem. Mam nadzieję, że kwitnie w tym samym roku od wysiewu
.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- magenta

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Moja lantana, przezimowała (jeśli można tak powiedzieć, w końcu jeszcze mamy zimę). Wniosłam ją do domu, ładnie przycięłam, zaczęłam nawozić i ma już maluteńkie pączki.
Oby ładnie się trzymała 
Jedno nasionko lantany pokazało korzonek, bardzo się cieszę
.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- zielonajagoda

- Kontakt:
Chciałem żeby lantana udekorowała mój balkon, ale czy kwitnie w tym samym roku od wysiewu.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone