Mam tylko 2 głogi : jeden NN a drugi jednoszyjkowy. Oba małe, więc nie mam co myśleć o cięciu.
Teraz dokupię kilka szkarłatnych lub dwuszyjkowych i te będę cięła, bo chcę prowadzić je na krzewy,
nie na drzewa. Ale kiedy i jak to muszę się doszkolić .
Na działce mam kilka takich zwykłych głogów, nie pozwoliłam wycinać, kiedy kupiliśmy działkę. Jedno wielkie drzewo rośnie przy drzwiach kuchennych, które od wiosny do jesieni od rana do wieczora są otwarte. Ani od niego ani od innych głogów nie czułam nic nieprzyjemnego, a uwielbiam kiedy jest obsypany kwiatami - wygląda jak biała chmura, a jesienią ma masę czerwonych owoców. Wczesną zimą znikają, na śniegu czasem jakieś resztki - wszystko ptaki obskubują.
Witam
Mam posadzony szpaler 10 głogów scarletów ze szkółki. Kazano mi je przyciąć w w tym roku tylko nie wiem czy przycinać je teraz w marcu czy na jesieni po przekwitnięciu? Proszę o podpowiedź bo dużo jest informacji na temat głogów ale konkretnie nie ma napisane kiedy przycinać . Dzięki z góry
Ja mam zasadę, że jak sadzę coś z pojemnika to nie przycinam.Do procesu ukorzenienia roślina potrzebuje też wystarczającej ilości części nadziemnej i robię to najczęściej dopiero w następnym sezonie, jeśli oczywiście jest taka potrzeba, bo ogólnie to nie trzeba wcale przycinać, roślina sobie sama znakomicie poradzi, z rozkrzewianiem także.Jak przesadzam coś i uszkodzę bryłę korzeniową, to przycinam, by z kolei pomóc i zrównoważyć.
Mój czerwony głóg szczepiony nie był nigdy cięty, sam pięknie rośnie. Dopiero od kilku lat jest nieco redukowany ze względu na linię energetyczną i zostało to zrobione 2 tygodnie temu.Można również ciąć w sierpniu.
Też marzę o pięknych, nie chorujacych głogach paul,s-ach. Mam w planie 25 metrów jak gdyby alejki przez srodek ogrodu i chcialabym obsadzic to z dwóch stron głogami tejże odmiany, tylko nie wiem co ile metrów je sadzić...czy wystarczy po 5 sztuk z każdej strony, czyli co 5 metrów...?z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner."Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud