Pietruszka ( korzeniowa i naciowa)
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pietruszka
Paweł:
Jak masz ziemię lepszą od mojej to tym bardziej Ci się uda.Miałem jeszcze jedną ,gruby stożkowy korzeń ok.10cm.ale zabij w tej chwili nazwy nie przypomnę.
Jak masz ziemię lepszą od mojej to tym bardziej Ci się uda.Miałem jeszcze jedną ,gruby stożkowy korzeń ok.10cm.ale zabij w tej chwili nazwy nie przypomnę.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możnaby spróbowaćFaworyt pisze:Paweł:ale zabij w tej chwili nazwy nie przypomnę.

Ziemię mam 2 klasy, obornik rzucany jesienią 2013 r. tylko że gliniasta, będę uprawiał w redlinach.
Pozdrawiam Paweł
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Dobrze że mam zeszyt w którym wszystko zapisuję.To była pietruszka cukrowa z firmy Leg...o. O tak,na redlinach jak najbardziej.Ołomuńcka lubi pchać się korzeniem głęboko.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja na ten rok mam zakupione dwie paczki Halbange Berlińską i jedną Cukrową.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Jakiej wysokości powinny być redliny żeby to miało sens? Też kupiłam ołomuńcką. Mam nadzieję, że natki uda mi się z niej na zimę zamrozić 

Pozdrawiam Jola
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Nie mając do tego specjalnej maszyny, redliny wykonywałem radełkami do ziemniaków i tylko lekko górę ścinałem na płask. Nawet pogłębienie dróżek też daje dobre efekty, bo liczy się, że wprowadzimy dodatkowo powietrze do korzeni i nie ugniatamy ziemi tuż przy korzeniach.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- pawelp1320
Ja robiłem ręcznie: szpadel, motyka, grabie. Później lekko ubiłem. Miały ok. 25 cm.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wystarczyło, że co 5 metrów pocięłam działkę bruzdami-rowami. Zmienił się poziom wód po deszczu. Działka jest na górce i stosunkowo płytko są skały. Po deszczu woda stoi, tworzą się jeziora - teraz woda stoi w bruzdach 

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- pawelp1320
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
To tak się jeszcze zapytam o sąsiedztwo owych pietruszek na rydlinach. Sadziłam dotąd przemiennie z marchwią i cebulą. W sumie potrzebuję 1 rydlinę na dwie grządki.
Pozdrawiam Jola
A jak rosnie pietruszka z poprzedniego roku to czy ją trzeba teraz wyrwać i posiać nową?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2014, o 23:38
Pietruszka w pierwszym roku rośnie w korzonek,a jak ją zostawisz na drugi, to wyrośnie rozbudowana łodyga, która zakwitnie i będziesz miał nasiona. Ale raczej chodzi Ci o smaczny dół 
U mnie w tym roku też cukrówka i na próbę Halblange z Legutko, a wcześniej miałam berlińską tylko z innej firmy. I rządeczek mieszanki pietruszki naciowej.

U mnie w tym roku też cukrówka i na próbę Halblange z Legutko, a wcześniej miałam berlińską tylko z innej firmy. I rządeczek mieszanki pietruszki naciowej.
Pozdrawiam, Agnieszka 

dziękuję Malgostek.Chyba źle napisałem, bo to co rośnie to tylko zielone, korzenia nie ma. Wybaczcie laikowi, jesteśmy miastowi i na wsi od niedawna, dopiero się uczymy. Na działce dużo zostało po poprzednikach, a żona każe mi się tym zająć. To co, wykopać?
Proponuję zostawić, przynajmniej część. Wcześnie będzie nać, a później swoje nasiona. Cenne, bo zawsze wschodzą w przeciwieństwie do kupionych.