Ślimaki w tunelu

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ślimaki zjadają ogórki

Post »

Oj drzeć to się one lubią ;:223 Jak moje miały wolność(zanim kuna zapolowała na 1 kaczuszkę i teraz zamykam je na noc ) same wchodziły sobie i wychodziły z budki.A o 4-5 rano pod oknem sypialni paskudy robiły sobie toaletę...
Jak były mocne mrozy pow. -18 zabierałam je na noc do ganku nie ogrzewanego.Zbudowałam im budkę, tak 1m/1,2mwys ok 1m,z osłoniętym wejściem, i takim zakolem do schowania (teraz kaczuszka tam ma gniazdo i siedzi na jajkach ;:138 ),docieploną styropianem 10cm.Kurzeniec bardzo przydaje się na działce- skromne ilości ale zawsze coś.
Jeśli chodzi o straty na działce- jeszcze nie zanotowałam, wysadziłam bób z rozsady, wschodzi szalotka, kwiatów też dużo, nie ruszają.Pożyjemy zobaczymy.Populacja ślimorów spadła około 80%, radochę mamy wszyscy, zwłaszcza jak Gustaw idzie i się czymś zbulwersuje - no ubaw po pachy.Jedzenie mają w budzie, bo ptaki im wyjadały, picie przed budą, zimą wynosiłam im 1-2 razy dziennie ciepłą wodę , nie było problemów.Jak chciały coś z karmnika od ptaków , to je straszyły, te wylatując wysypywały im zawartość ....
Wszyscy się śmieją, bo przez 14 lat miałam dobermana, a teraz biegusy- ciekawa wymianka :;230
Mam 1 kaczuszkę i kaczorka.
Polecam jeśli ktoś ma warunki na to.Do rosołu... no my zawsze mówimy- a skąd wezmę taki wysoki gar?(one chodzą prawie pionowo :;230 )
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Kiedyś, z 10 lat temu to ślimaka zaroślowego nie widziałem nigdy w życiu! Tylko gajowe i winniczki i w dodatku bardzo rzadko, nic mi praktycznie nie podgryzały w ogródku. Aż tu nagle, setki jednego roku, normalnie płakać mi się chciało, że tyle ślimaków i nijak można było coś przed nimi uchronić, żadnych specyfików, żadnych ślimaxów, bo kto słyszał o szkodach wyrządzonych przez ślimaki? a jak już to solą sypali. A teraz niestety trzeba się każdego roku zaopatrzyć w jakiś chemiczny specyfik bo inaczej nie da się! Przynajmniej nie mam nic poobgryzane, wszystkie liście całe i dobrze :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Slimory podobno uwielbiają rzepak, zarówno zielony jak i słomę. Moze im zrobić jadłodajnie gdzieś w rogu działki, albo rozłożyć w międzyrzędziach. Ja tego nie praktykowałem ale może warto spróbować.
brak polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”