onectica możliwe, nie wgłębiałem się w definicje

Nie wszystkim roślinom odpowiada mocna interwencja w system korzeniowy przy zmianie doniczki
dagg Co tam z Twoją rośliną? Może na chwilę obecną nie wygląda najlepiej też ze względu na obecną porę roku. Chociaż turgor powinien być zachowany w przypadku tego gatunku. Liście mogą zwisać, jednak raczej ciągle powinny być sztywne.
Utrata turgoru może świadczyć zarówno o zbyt rzadkim podlewaniu, ale także o zbyt częstym, w efekcie czego korzenie uległy redukcji.
Jakie warunki ma Twoja płaskla? Światło/podlewanie itd. No i czekamy na zdjęcie ;)
gogolewm Nie widziałem, aby na tym forum ktoś praktykował taką uprawę płaskli. O takie rady chyba będzie trzeba się udać na zagraniczne fora ;) Taka zmiana warunków wiąże się z ryzykiem. W PL w ogrodach botanicznych, które miałem okazję odwiedzić, nie widziałem łosich rogów uprawianych w ten sposób, raczej obserwowałem te rośliny uprawiane w doniczkach lub koszyczkach.
Ale co do przymocowania to albo drut ogrodniczy/ z izolacją. Ostatnio widziałem patent z pociętą pończochą w przypadku storczyków ;)