Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Post »

w tych skrzyneczkach są powsadzane sadzonki margerytek i jeżówki, zdjęcia później jak zakwitną, wsadziłam ich trochę bo może komuś z forum się spodobają i będzie miał na nie ochotę. Ale to już napiszę osobnym ogłoszeniem.

A to moja cebulka rodzinka
szczypiorek ekstra do chleba do jajek i do placuszków

Obrazek

Przepis na placuszki.
Mieszamy jajka z mlekiem, im więcej jajek tym placuszki będą pulchniejsze.
Wsypujemy ostrożnie pokrojony szczypior, piszę ostrożnie bo chodzi o to aby rureczki szczypioru napełniły się masą jajeczną. Na koniec dosypujemy mąki, nie za dużo, tyle aby można było kłaść placuszki na rozgrzany szmalec, ewentualnie oliwę. Olej jakoś mi nie smakuje.I smacznego.
Wiosną smażymy takie placuszki prawie codziennie.
Poza tym taki szczypiorek jest dobry do sałatki ze śmietanką.
Jest to chyba niespotykana już odmiana delikatnego szczypiorku, mój przywiozła moja mama po wojnie z Wilna, gdzie przedtem mieszkali moi dziadkowie.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Krysiu- podziwiam wszelkie rozsady- pracy przy nich jest sporo. Jeśli będziesz oferować te cudne margerytki, to ja się zgłaszam i jeżówki też nigdy za dużo :D .
Muszę sobie zrobić w moim tuneliku też takie obramowanie ścieżki, bo teraz się nieładnie ziemia obsypuje.
Dzięki za przepis na placuszki :) Spróbuję je zrobić!
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zielona_Ania pisze:Krysiu- podziwiam wszelkie rozsady- pracy przy nich jest sporo. Jeśli będziesz oferować te cudne margerytki, to ja się zgłaszam i jeżówki też nigdy za dużo :D .
Muszę sobie zrobić w moim tuneliku też takie obramowanie ścieżki, bo teraz się nieładnie ziemia obsypuje.
Dzięki za przepis na placuszki :) Spróbuję je zrobić!
Takie obramowania są wygodne i w pieleniu i w podlewaniu, woda poza się nie rozlewa, i nie zadeptuje się bez potrzeby.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dokładnie- praktyczne i porządnie od razu wygląda :) Tunelik mam dopiero od niedawna i opracowuję jak go ekonomicznie zagospodarować. Jest maleńki -3x3 m.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zielona_Ania pisze:Dokładnie- praktyczne i porządnie od razu wygląda :) Tunelik mam dopiero od niedawna i opracowuję jak go ekonomicznie zagospodarować. Jest maleńki -3x3 m.
Kiedyś też miałam taki maleńki to na północnej stronie postawiłam półki, aby mieć gdzie stawiać skrzynki z flancami jakieś doniczki, czy rośliny domowe. Północna strona i tak jest nieoświetlona przez słonce więc jakieś półeczki nie zaszkodzą folii.
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam jeżówkę w B..ce, nie wiem tylko, co z niej wyrośnie. Jeśli jednak nic z niej nie będzie, to się będę do Ciebie ładnie uśmiechać. Pewnie na pełne margerytki też się skuszę, ale najpierw poczekam. Dopiero, jak zobaczę brak efektów zakupów w tym sklepie na B... I jak zrobię roślinkom trochę miejsca na rabatkach. :wink:
Ja smażę na masełku. Najpierw gotowane posiekane jajka są wymieszane z pokrojonym drobniutko szczypiorkiem i ubitym jajkiem. Potem, dla lepszej konsystencji dodaję tartą bułkę, przyprawiam i kotleciki obtoczone w bułeczce smażę. Na masełku właśnie. Też pycha
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Post »

Krycha Podziwiam Cię Kobietko. ;:63 Tyle kwiatów, a ile z nimi pracy... :shock: Ale efekt murowany. ;:108 Pięknie.
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krycha pisze:w tych skrzyneczkach są powsadzane sadzonki margerytek i jeżówki, zdjęcia później jak zakwitną, wsadziłam ich trochę bo może komuś z forum się spodobają i będzie miał na nie ochotę. Ale to już napiszę osobnym ogłoszeniem.

A to moja cebulka rodzinka
szczypiorek ekstra do chleba do jajek i do placuszków

Obrazek

Przepis na placuszki.
Mieszamy jajka z mlekiem, im więcej jajek tym placuszki będą pulchniejsze.
Wsypujemy ostrożnie pokrojony szczypior, piszę ostrożnie bo chodzi o to aby rureczki szczypioru napełniły się masą jajeczną. Na koniec dosypujemy mąki, nie za dużo, tyle aby można było kłaść placuszki na rozgrzany szmalec, ewentualnie oliwę. Olej jakoś mi nie smakuje.I smacznego.
Wiosną smażymy takie placuszki prawie codziennie.
Poza tym taki szczypiorek jest dobry do sałatki ze śmietanką.
Jest to chyba niespotykana już odmiana delikatnego szczypiorku, mój przywiozła moja mama po wojnie z Wilna, gdzie przedtem mieszkali moi dziadkowie.

Krysiu , a jak rozmnożyłaś tak dużą ilość tego szczypiorku , przez podział kęp ?
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są małe cebulki takie szalotki, ale inna odmiana niż te na naszym rynku, całkiem inny smak. I z takiej posadzonej jednej cebulki potrafi wyrosnąć do 12 cebul przybyszowych, które można np. marynować.Wiosną sprzedaję nadwyżki tych cebul na rynku. Może na drugi rok zaoferuję w internecie, tyle, że nie ma problemu ze sprzedażą na tutejszym rynku. Ludzie kupują bardzo chętnie, a już zwłaszcza ci, którzy już raz spróbowali tego szczypiorku i tych cebulek.
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu , więc to jest może cebula siedmiolatka ? Gdybyś kiedyś sprzedawała to chętnie bym kupił. ;:108
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam S. pisze:Krysiu , więc to jest może cebula siedmiolatka ? Gdybyś kiedyś sprzedawała to chętnie bym kupił. ;:108
Siedmiolatka rośnie w gruncie przez conajmniej 7 lat taką też mam i ją rozmnaża się przez podział, a ta powyżej sadzi się z cebulek co roku, ona raczej nie zimuje w gruncie, a jeśli przezimuje to bardzo drobnieje po prostu cebulki dalej się rozmnażają.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie żegnam się z internetem do niedzieli,. wyjeżdżam do Niepokalanowa na zjazd Effathy
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Ale trudne słowo :roll: musiałam sprawdzić w słowniku :oops:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Krysiu kwiatuszki od Ciebie pięknie wschodzą ;:138 ;:196 Margarytki mają zawiązki pączków :heja
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja krokosmie posadziłem w polu koło mieczyków , a że jest odrobinkę mokrawo , więc nie mam
jak sprawdzić czy już wschodzą . Ale gdy sadziłem miały kiełki , to myślę , że powinny już być pod wierzchem .
Aldonko zazdroszczę Ci margerytek od Krysi :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”