Ogród Arkandora
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Arkandora
Ogrodnik z duszą artysty, zapowiada się ciekawie 

Cześć Danusiu - miło, że wpadłaś z wizytą i dziękuję za komplement

"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomku, też zauważyłam artystyczna ogrodniczą duszę, nie da rady ukryć.
Ogród pieknie się zapowiada, i wszystko jedno czy będą złotokapy
czy róże pnące, na pewno będzie pieknie i będę wpadać by podziwiać Twoje poczynania.

czy róże pnące, na pewno będzie pieknie i będę wpadać by podziwiać Twoje poczynania.

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
Witaj Tomek
Ty byłeś u mnie wiec teraz ja przybywam do ciebie
Piekne zrobiłeś zdjecia nie tylko ogrodowe ale także zdjecia natury,podoba mi sie twój ogródeczek,a domek to prawdziwa oaza spokoju,pozazdrościć.
będę wpadał cześciej.

Ty byłeś u mnie wiec teraz ja przybywam do ciebie

Piekne zrobiłeś zdjecia nie tylko ogrodowe ale także zdjecia natury,podoba mi sie twój ogródeczek,a domek to prawdziwa oaza spokoju,pozazdrościć.

będę wpadał cześciej.

- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
Tomek ! a gdzie zdjęcia ?! już sie zdążyłam przyzwyczaić do zdjęć co kilka postów, zaglądam a tu nic ? 

-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Witaj Arkandor
Miło pochodzić po ogrodzie leśnym który pokazujesz.. ja też myślę może taki kącik założyć ale u mnie nie ma niestety takiego miejsca. Widać, że utrzymujesz swój ogródek w ryzach ... he he a wiem jakie to trudne
Pozdrawiwm muszu852
Miło pochodzić po ogrodzie leśnym który pokazujesz.. ja też myślę może taki kącik założyć ale u mnie nie ma niestety takiego miejsca. Widać, że utrzymujesz swój ogródek w ryzach ... he he a wiem jakie to trudne

Pozdrawiwm muszu852
A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
Wiesiu, Damian bardzo mi miło, że mnie odwiedziliście
, dziękuję za komplementy, ale będę również wdzięczny za uwagi krytyczne
. Odwiedzajcie mnie jak najczęściej 
Marzanko - jakoś nie miałem ostatnio czasu na pstrykanie fotek. Dziś harowałem ciężko aby pozbyć się żywopłotu, który sam sadziłem kilka lat temu, a który nie spełnił moich oczekiwań. Zrobiłem go z jakiegoś krzaczora, którego nazwy do dziś nie znam, a który rósł sobie u mnie na działce zanim powstał dom. Podzieliłem go szpadlem, zrobiłem kilkanaście sadzonek i miał być piękny żywopłot. Niestety co roku miałem na nim tony mszyc (róże się chowają) oraz białe kokony pełne wielkich, tłustych larw. Masakra po prostu. Teraz było już tyle mszyc, że liście nie chciały się rozwijać, łaziły nawet po pniach! Dziś powiedziałem - dość! Wziąłem się za szpadel i po 3 godzinach harówy usunąłem wszystko. Ależ bestie zapuściły korzenie! Ów żywopłot widać na tym zdjęciu

Teraz już go nie ma
. Rosną tam również jakieś lilaki, więc je zostawiłem. Były bidoki zagłuszone przez te straszliwe krzaczory, ale może teraz odżyją.
Muszu - przyznaję, mam słabość do klimatów leśnych, natomiast unikam skalniaków. Nie umiem zrobić porządnego skalniaka, a jak się zrobi byle jak, to potem to wszystko przerośnie perzem i jest kłopot. Bo jak tu wyciągnąć kłącza perzu spomiędzy kamieni??? Trzymam ogród w ryzach, jak to ująłeś, ale i tak co roku coś tam dosadzam, strach pomyśleć co będzie za lat 10?
Pozdrawiam

Marzanko - jakoś nie miałem ostatnio czasu na pstrykanie fotek. Dziś harowałem ciężko aby pozbyć się żywopłotu, który sam sadziłem kilka lat temu, a który nie spełnił moich oczekiwań. Zrobiłem go z jakiegoś krzaczora, którego nazwy do dziś nie znam, a który rósł sobie u mnie na działce zanim powstał dom. Podzieliłem go szpadlem, zrobiłem kilkanaście sadzonek i miał być piękny żywopłot. Niestety co roku miałem na nim tony mszyc (róże się chowają) oraz białe kokony pełne wielkich, tłustych larw. Masakra po prostu. Teraz było już tyle mszyc, że liście nie chciały się rozwijać, łaziły nawet po pniach! Dziś powiedziałem - dość! Wziąłem się za szpadel i po 3 godzinach harówy usunąłem wszystko. Ależ bestie zapuściły korzenie! Ów żywopłot widać na tym zdjęciu

Teraz już go nie ma

Muszu - przyznaję, mam słabość do klimatów leśnych, natomiast unikam skalniaków. Nie umiem zrobić porządnego skalniaka, a jak się zrobi byle jak, to potem to wszystko przerośnie perzem i jest kłopot. Bo jak tu wyciągnąć kłącza perzu spomiędzy kamieni??? Trzymam ogród w ryzach, jak to ująłeś, ale i tak co roku coś tam dosadzam, strach pomyśleć co będzie za lat 10?
Pozdrawiam

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Tomu ale będzie miejsca na róże i prymulki
żartuje , choć ja posadziłabym tam róże , liliowce , tulipany krokusy no i pewnie prymulki .
Genia

Genia
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ makro tego bączka zrobiłeś
A teraz wierszyk o bączku. Autor mi nieznany:
Spadł bąk na strąk,
a strąk na pąk.
Pękł pąk, pękł strąk,
a bąk się zląkł.

Spadł bąk na strąk,
a strąk na pąk.
Pękł pąk, pękł strąk,
a bąk się zląkł.
Oj Geniu - żarty się Ciebie trzymają
. Ja tam kiedyś sadziłem prymulki, chyba z milion, pod czujnym okiem darczyńcy
. Później prymulki zniknęły, pojawiły się chwaściory, a jak odchwaściłem teren to niechcący razem z prymulami
. A tulipany i krokusy to dobry pomysł
.
Asiu - ten wiersz to łamaniec językowy
. Dziękuję 

Asiu - ten wiersz to łamaniec językowy

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ciekawa jestem, co posadzisz pod płotem? Kwiaty czy nowy żywopłot? Widziałam gdzieś na forum rewelacyjny żywopłot z dzikiej róży. Ja umyśliłam sobie płot obrosnięty różami pnącymi. Nie bardzo mi wyszedł. Najpierw kupowałam róże pod nazwą "pnąca", co w rezultacie zaskutkowało szeregiem róż o przeróżnym pokroju, niekoniecznie pnących

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- e-genia
Tomku tylko tulipany i krokusy to za mało większość czasu rabata będzie pusta trzeba tak rozplanować żeby rabata była kolorowa cały sezon , ale ja się znowu mądrzę , zaraz będziesz miał
mnie dość
mnie dość

Pod płotem Basiu mam jakieś lilaki, rosną chaotycznie, od całkiem sporawych, po tycie, tycie. Zobaczę, jak będą się zachowywały w tym sezonie. Jak nie zdadzą egzaminu, będą musiały odejść
. A żywopłot z dzikiej róży - miodzio, żadnych pnących mutantów
.
Geniu - masz 100% racji
, tak jak piszesz należy planować rabaty. Ale tam będzie z powrotem żywopłot, tylko nie taki typu "ściana" jak z ligustru, tylko taki rzadszy, żeby ewentualnie wiosną krokuski, czy tulipanki mogły sobie swobodnie zakwitnąć.
Pozdrawiam

Geniu - masz 100% racji

Pozdrawiam

- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Witaj,....piękne zdjęcia.Podziwiam bo sama nie mogę takich zrobić.Ale to wina chyba aparatu a może moja...
Zdjęcia znajome-piwonie też odchwaszczałam dzisiaj,paprocie też u mnie jak pastorały.Piękna wiosna w ogrodach
Zdjęcia znajome-piwonie też odchwaszczałam dzisiaj,paprocie też u mnie jak pastorały.Piękna wiosna w ogrodach
- e-genia
Tomku dobry pomysł .