Kret nie jest naszym wrogiem

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waldek26
50p
50p
Od: 4 kwie 2011, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: nieznosny kret

Post »

:lol: ziemia wywożona na taczce poza teren działki, na tej zasadzie, i czy taki teren się nie obniża :roll:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No jak wywozisz ziemię z działki to ona sama się nie uzupełni, to raczej oczywiste :-)

Znaczy, zbierasz kretówki i wywozisz poza teren działki? W jakim to celu?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Rossynant pisze:Gdzieś obniży, a gdzieś podwyższy... ;:183
:wit
Podwyższy,zrobi kopiec. Wpłukać ten kopiec wodą,na powrót do dziury,okaże się,że ziemi brakuje.
Co krety robią z ziemią? Normalna dematerializacja z anihilacją i trochę eksterioryzacji.
Awatar użytkownika
Waldek26
50p
50p

Post »

100krotka pisze:No jak wywozisz ziemię z działki to ona sama się nie uzupełni, to raczej oczywiste :-)

Znaczy, zbierasz kretówki i wywozisz poza teren działki? W jakim to celu?

Nie wszystkie, ale duzo razy już tak robilem, zwyczajnie nie mam co z takimi zwalami ziemi robić. Wywalalem to np za teren gdzie mialem nierówną ziemię. Czyli rozumiem, że teza o obniżaniu ziemi jest uzasadniona ?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Kret zjada dżdżownice - a to spora część gleby, objętościowo... :;230
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mel :;230, ale ile Ty tego wywozisz? No wiadomo że jak przesypujesz ziemię z miejsca A do miejsca B to tu się robi mniej a tam więcej, ale ile być tego musiał wywieźć... nie bardzo wyobrażam sobie tego, co te krety u Ciebie wyrabiają, i jakich są rozmiarów, że masz aż "zwały" ziemi...
U mnie też ostro działają krety, ale z nimi nie walczę, bo nie widzę powodu. Jak nakopią na wiosnę to się wyrówna, a potem trawka urośnie - w lecie spokój jest, bo się chyba kosiarki boją. Jesienią nawet dobrze, bo mam gotową ziemię do kopczykowania róż :-)

Moja rada na krety - pogadać z kimś, kto ma ślimaki, uwierzcie mi, wtedy cała nerwa Wam odejdzie :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
mirzan
---

Post »

100krotka pisze:U mnie też ostro działają krety, ale z nimi nie walczę, bo nie widzę powodu.
Krety zaproszą do wsółpracy nornice,bo one mieszkaja w krecich tunelach i powód się znajdzie,
jak z róż i innych drzewek zostaną zastrugane ołówki.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nornice były - znikły, gdy przyszedł kot :-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
mirzan
---

Post »

Prędzej salmonella.Jak się kotu uda nornicę złapać,to tak się chawli,że gotów do gazety napisać.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No co ja poradzę, że takie mam obserwacje...
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Waldek26
50p
50p

Post »

100krotka pisze:Mel :;230, ale ile Ty tego wywozisz? No wiadomo że jak przesypujesz ziemię z miejsca A do miejsca B to tu się robi mniej a tam więcej, ale ile być tego musiał wywieźć... nie bardzo wyobrażam sobie tego, co te krety u Ciebie wyrabiają, i jakich są rozmiarów, że masz aż "zwały" ziemi...
U mnie też ostro działają krety, ale z nimi nie walczę, bo nie widzę powodu. Jak nakopią na wiosnę to się wyrówna, a potem trawka urośnie - w lecie spokój jest, bo się chyba kosiarki boją. Jesienią nawet dobrze, bo mam gotową ziemię do kopczykowania róż :-)

Moja rada na krety - pogadać z kimś, kto ma ślimaki, uwierzcie mi, wtedy cała nerwa Wam odejdzie :;230

W ogóle to tak z 10 teczek. Ale na tym koniec. Co do wyrównywania, to przecież taką 20 cm zwałkę jak rozpyspie się po trawniku to go zdusi ? nie ? :) Ubytki w ziemi mam na myśli miejsca gdzie krety ryją, tunele etc. teren - 1000 m. kretowisk śednio to z 15.
Rossynant

Post »

Dlaczego ma zdusić trawnik? rozgrabić szeroko a cienko.
Awatar użytkownika
Waldek26
50p
50p

Post »

Jak ktoś ma 1-2 kretowiska, ja mam naście, więc jak zgrabie wszystkie to trawnika nie będzie widać. :roll:
Rossynant

Post »

Trawka przerośnie :D a nawet będzie miała wyrównane, spulchnione i napowietrzone.
Co to jest naście kretowisk... ;:224
mirzan
---

Post »

Waldek26 pisze:Jak ktoś ma 1-2 kretowiska, ja mam naście, więc jak zgrabie wszystkie to trawnika nie będzie widać. :roll:

Naście kretowin miałem na dwóch mertach kwadratowych.A metrów kwadratowych dużo.
Trułem,gazowałem,zalewałem,zadeptywałem,zagrabiałem,wapnowałem wapnem chlorowanym,
sypałem azotniak czy jak nazywa się ten nawóz od cyjanowodoru.Zrobiłem zadymiarę z odwróconego odkurzacza.A teraz gdzie się tylko pokaże kopiec,wkładam śmierdziela dymnego
i spokój na kilka dni.Kiedyś na dwóch metrach kw.złapałem 6 kretów,osobiście tymi palcami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”