Tak daleko stąd....

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tak daleko stąd....

Post »

Witaj Asiu :wit
super ogródek urządziłaś, ten stolik bardzo ładnie się prezentuje ;:108 pozdrawiam z zimnej i deszczowej rudy :lol: :)
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gieniu tobie będzie 6 kwitło :shock: Ja mam na razie 3 kwitnące i nie mogę od nich oderwać oczu. Tę donicę przynoszę sobie tak żeby gdziekolwiek akurat sobie siedzę były blisko lub w dobrej widoczności. Cieszę się że znalazłaś sposób żeby utrzymać cebule przy życiu z roku na rok :uszy

Ania Ja już dziękowałam, ale chce jeszcze raz. Piękne sadzonki będą dzięki tobie rosły w moim ogródku, dziękuję. A fascicularia podobno zimuje do -10 stopni tak że będziesz mogła niedługo już wypróbować czy ci przeżyje :heja jedna mała czeka na ciebie :wink:

Nelu jeśli nie musisz się martwić o mróz i wodę to masz wiele problemów z głowy. Jedna wskazówka: jak już zafugujesz i bedziesz chciała resztki fugi z płytek usunąć, nawet jak już zaschną, woda z octem. Niezawodny środek na to i na czyszczenie kamienia z kranów też :wink: Wypróbowane.
Stolik ma skończony blat, zafugowałam ponownie pęknięcie i parę dni już się nic nie wydażyło. W piątek pomaluje ładnie drewniane części i będzie sesja zdjęciowa.

:wit Adrian
Bardzo się cieszę z twojej wizyty. Pogoda wam się polepszy niebawem, na pewno. I ogród ci jeszcze bardzie rozbłyśnie kolorami!

My mieliśmy tu 2! dni ciepłe, 17-18 stopni, słonecznie. Rezultaty widać od razu
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Moje drzewo póki nie ma liści rzuca taki fajny cień popołudniem
ObrazekObrazek

Ktoś pytał o to co kwitnie z boku huśtawki, to są dwie mniejsze donice wsadzone w jedną długą
ObrazekObrazek
Obrazek

Pracowałam również nad udoskonalonymi wieżami z donic. Na początek wyściełałam każdą donicę workiem żeby woda mi nie wyaltywała otworem w dnie, worek ma otwór gdzieś w połowie wysokości donicy dla drenażu. Do każdej donicy dałam plastikową rurkę z wywierconymi otworami bo to jedyna szansa podlać takie donice skutecznie. No i do ziemi żel wodny. Oczywiście przy pierwszej wierzy- tej z truskawkami- dałam tego żelu tak"od serca" żeby nie zabrakło im wody, i takie tam. I jak podlałam to zbierałam wszystko z ziemi :;230 Druga wieża już grzecznie wg przepisu ;:224
truskawkowa wieża
Obrazek
przyprawowa wieża, użyłam trochę ładniejszych donic i od razu widać różnicę. Nie wiem jeszcze co posadzić do najwyższej doniczki, dlatego tak nieładnie wygląda. Moja sunia Willow dzielnie pilnuje żebym... nie przesypała żelu :wink:
ObrazekObrazek
W donicach od dołu: tymianek, mięta, odwrócona tyłem to oregano, szczypiorek czosnkowy. Jeśli któremukolwiek z nich takie stanowisko może zaszkodzić to krzyczcie, bo ja pierwszy raz tam je mam ;:132 . Nie jestem pewna tego szczypiorku, a zależy mi na nim.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Hej Asiu, ja też wysiałam po raz pierwszy szczypiorek czosnkowy. A jeszcze strasznie chciałabym mieć czosnek niedźwiedzi. I chyba mi się uda. Dziewczyny z forum mi pomogą. Fajne są.
Pozdrawiam .Kasia
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aśka dzięki za porady ,o wodzie z octem nie słyszałam jedynie ,że suchą szmatka należy przecierać już pod koniec fugowania .Piękne zdjęcia robisz ,ba ...na amatora nie trafiło... :D
Oczko Twoje jest rewelacyjne i bardzo pomysłowo wtopiłaś je w ścieżkę,w ogóle masz różne fajne pomysły i wymyślaj dalej i pokazuj ,a będzie to niezłym natchnieniem dla nowatorskich poczynań ogrodniczek,tudzież ogrodników... :)
Myślałam o Twojej północnej ścianie i od razu nasunął mi się pomysł posadzenia tam hortensji pnącej lub Schizophragmy -Przywarki,a bezpośrednio na ścianie bluszcz -Hedera
O róży wijącej się po drzewie w następnym poście.... ;:224
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Asiu, jak zawsze z przyjemnością oglądam Twój ogródek. Zachwycił mnie ten cień drzewa- to jest świetny efekt, wspaniale że zwracasz uwagę na takie szczegóły.
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Kasiu też już się przekonałam w tak bardzo krótkim czasie,że ludzie uczestniczący w tym forum są niezwykle mili i szczodrzy!
Mój szczypiorek czosnkowy dała mi siostra moja i jeszcze nie miałam okazji go jeść bo za mały, ale nie chce mu zaszkodzić tym ciepłem tam. Co do czosnku niedźwiedziego to mam dostęp do lasu który nim zarasta. Nie jest on w Irlanii chroniony, a nawet gdyby był to i tak jest półprywatny las. Ostatnio jest w prawie każdej mojej potrawie, od chińszczyzny poczynając kończąc na lasagna. Warto go mieć, ale uważaj bo strasznie się rozrasta. W donicy najlepiej albo jakimś ogrodzonym miejscu.

Ania takie cienie to jedna z moich słabości :D

Nelu ja nie wiedziałam że suchą :shock: Ja przecierałam na początku mokrą zaraz po fugowaniu, i połowę fugi sobie wypłukałam. Bałam się że ten ocet nie da rady już zaschniętej miksturze. Ale za drugim razem zostawiłam żeby wyschło i wszystko ładnie octem zeszło, w sporadycznych przypadkach podskrobałam.
No tak może i nie na amatora trafiło, tylko że teraz mam już dwie ogromne pasje i powoli trudno mi powiedzieć co bardziej lubię. Kiedyś bym odpowiedziała fotografia ponad wszystko, ale teraz już nie jest tak prosto. Z tym że udoskonalanie mojego fotograficznego sprzętu wiąże się z wydatkami rzędu tysięcy euro w tym momencie, a do ogodu zawsze coś za dychę się uda kupić...
Dzięki za uznanie dla oczka, cały czas kombinuję jak przykryć do końca tę folię.I dziękuję za uznanie dla mojej pracy niesamowicie podnosi na duchu, że komuś się coś może tak spodobać, że będzie chciał mieć takie samo w swoim ogrodzie.

Nelu dziękuje za twój czas. Hortensja świetny pomysł, bluszcz muszę sprawdzić. Tu jest parę zdjęć tego miejsca mojego. Na razie mam tam Lonciera(nie wiem jak po polsku :oops: )Bo chciałam żeby mi do okna sypialni pachniała. Oprócz tego jest też na tej ścianie jaśmin zimowy, który jest interesujący tylko zimą to chciałabym też go czymś przykryć. Albo się go pozbyć, ale wtedy muszę tam mieć zielone cały rok, bo ta ściana też jest ochydna
ObrazekObrazek
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Asiu przejrzalam Twoj cały wątek . ;:180 dla Twojego ogrodu i pomysłów.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, Lonicera to wiciokrzew (jeśli roślina jest pnączem) albo suchodrzew (jeśli roślina jest krzewem).
No i wyjaśniło się skąd te piękne ujęcia ogrodu :D Faktycznie widać że masz talent ;:138
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

To mam wiciokrzewa :heja
Zarabiam na portretach ludzi, ale chciałabym przenieść sie w całkowite spełnienie: robienie zdjęć Ogrodom i Roślinom - i jeszcze zarabiać na tym! To jak w raju by było :!: ;:170
Aniu ty też nie możesz narzekać na brak tego "oka" do ujęć :D Masz w swoim wątku niesamowite zdjęcia ;:63 Utalentowane z was dziewuchy, bo myślę również o siostrze ;:138
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, życzę Ci spełnienia Twoich planów zawodowych!
I dziękuję za tak miłą pochwałę ;:196
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Mam nadzieję że miło spedziłaś czas no i zapraszam ponownie Grażyno

Jeszcze trochę wiosny pokażę ;:138

Mój tulipan "deser lodowy" niesamowicie się cieszę że 2 z trzech cebul będą miały kwiaty.
Obrazek

Pieris zaczyna pokaz sztucznych ogni :tan
Obrazek

Stare i nowe. Liście Bergenii
Obrazek

Pąki maku przytulają się do siebie
Obrazek

Klonik palmowy rozpościera młode listki
Obrazek

Serduszka biała
Obrazek

Witam czosnki w ogordzie ;:138 mam cztery, przynajmniej tyle się ujawniło dotychczas
Obrazek

Złotlin już otworzył pąki. Szkoda że tak szybko bo myślałam, że poczeka na prusznika i jego niebieskie kiście kwiatów, który rośnie zaraz obok.
Obrazek

Taka u mnie wiosna, ale dalej zimno, chociaż słońce świeci.
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maki przytulają się i kłaniają się do tego :D Wszystko wcześniej u Ciebie się rozwija. Mój złotlin musiałam przesadzić, bo groziła mu zagłada (niespodziewanie wyrósł nad nim kosz do gry :twisted: , co robi taka ciężka piłka z roślinami to możesz się domyślić ).
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Asiu u Ciebie wiosna w rozkwicie....serduszka okazała, psizęby już kwitną...a złotlin :shock:
Bardzo mi się podobają te białe tulipany...naprawdę są świetne i odświeżają pozimowe zakątki.
Doniczki w połączeniu z kratką na ścianie grają super.....a do górnej doniczki może jakieś rojniki posadzisz...zresztą coś z Rybnika musisz przywieźć. :wink:
Co do nieciekawej ściany to bluszcz trójklapowy Parthenocissus tricuspidata "Veitchi" jest bardzo sympatyczny.
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Asiu czas spędziłam bardzo miło. Na pewno będę zagladac do Ciebie częściej, nawet jak nie zostawie śladu .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiula z wyspy pisze: Obrazek
Urocze zdjęcie ( no i KLONIK oczywiście też :))
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”