Ogród Agnieszkir1978
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Agnieszkir1978
Witaj Igorze. Roślinek domowych mam sporo i ciągle ich przybywa. Obecnie ukorzeniam kilkanaście listków fiołków odmianowych i tych zwykłych kundelków. Fuksji mam sporo. Z ich przechowywaniem bywa różnie. Ja w tym roku przechowywałam je w temperaturze wyższej niż 10 stopni i jasnym pomieszczeniu.razem z daturami. Widzę że ta metoda w moich warunkach jest lepsza.
Oczywiście nie obeszło się bez strat. Dokupiłam pare od fuksjany. Inne ukorzeniłam z gałązek od znajomych.
Zawsze jednak się zabezpieczam i robie małe sadzonki które przechowuje zimą na parapetach.
Nie należy podlewać ich podczas spoczynku zbyt obficie ale też nie przesuszyć podłoża. Przed spoczynkiem najlepiej oberwać wszystkie liście i oczyści podłoże żeby nie wnieść szkodników do domu. To chyba tyle.
Moja ciocia przechowuje fuksje z powodu braku miejsca w domu w kopcach w ogrodzie. Obrywa liście , wyciąga z doniczki i kopcuje w ziemi. Oczywiście dobrze je zabezpiecza. Na wiosne wykopuje i sadzi do donic. Igorze ja trzymam fuksje w róznych miejscach w słońcu i półcieniu. Gdy trzymam w słońcu to dbam aby miały zawsze wilgotną ziemie i tyle. Pierwszego roku mi się tez nie udało ale teraz idzie lepiej
Oczywiście nie obeszło się bez strat. Dokupiłam pare od fuksjany. Inne ukorzeniłam z gałązek od znajomych.
Zawsze jednak się zabezpieczam i robie małe sadzonki które przechowuje zimą na parapetach.
Nie należy podlewać ich podczas spoczynku zbyt obficie ale też nie przesuszyć podłoża. Przed spoczynkiem najlepiej oberwać wszystkie liście i oczyści podłoże żeby nie wnieść szkodników do domu. To chyba tyle.
Moja ciocia przechowuje fuksje z powodu braku miejsca w domu w kopcach w ogrodzie. Obrywa liście , wyciąga z doniczki i kopcuje w ziemi. Oczywiście dobrze je zabezpiecza. Na wiosne wykopuje i sadzi do donic. Igorze ja trzymam fuksje w róznych miejscach w słońcu i półcieniu. Gdy trzymam w słońcu to dbam aby miały zawsze wilgotną ziemie i tyle. Pierwszego roku mi się tez nie udało ale teraz idzie lepiej
-
- 200p
- Od: 24 sie 2009, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko,jesteś niesamowicie pracowitą osobką.Przygotowujesz bardzo dużo sadzonek kwiatów. Piękny jest Twój skalniak .
Sześciolistna koniczynka - stokrotka6 
Pozdrawiam. Krystyna

Pozdrawiam. Krystyna
-
Dziekuje za miłe słowa. Niestety ze względu na deszcz i chorobe mojego maluszka nie moge zrobić nowych zdjęć.,
Postaram się to nadrobić. W poniedziałek całe przedszkole wędruje na dwór.
Postaram się to nadrobić. W poniedziałek całe przedszkole wędruje na dwór.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Agnieszka życzę zdrowia dla maluszka.Myślisz że moje datury maja takie blade liście przez za małe nawożenie?
-
Gosiu też tak myśle. Dziękuje
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witam też lubię fuksje,tylko mam problem z ich przezimowaniem zawsze zawodzi pozdrawiam
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Moja 2 - letnia fuksja super przezimowała w ciemnej piwnicy. Może problem z zimowaniem
zależy od odmiany. Ja prowadzę swoją w formie drzewka ale te zwisające fuksje chyba
gorzej przezimować
zależy od odmiany. Ja prowadzę swoją w formie drzewka ale te zwisające fuksje chyba
gorzej przezimować

-
Też myśle że to zależy od odmiany. Jedne udaje się przechować z zimnej i ciemnej piwnicy inne tak jak ja zrobiłam w tym roku w temperaturze powyżej 10 stopni i jasnym pomieszczeniu. Pomimo tego i tak straciłam kilka krzaczków. Więc w tym roku będe je tak samo zimowała . Trudno jest przewidzieć czy dana odmiana się przechowa. Po prostu trzeba się uczyć metodą prób i błędów.
Dla zabezpieczenia danej odmiany robie latem małe sadzonki i przechowuje na parapecie w domu.
Roza333 witam i dziękuje za odwiedziny.
Dla zabezpieczenia danej odmiany robie latem małe sadzonki i przechowuje na parapecie w domu.
Roza333 witam i dziękuje za odwiedziny.
-
Wkońcu pogoda się poprawiła i mogłam wystawić rośliny do ogrodu. Troche poprzesadzałam do większych donic. Moje połamane begonie przez kota też wystawiłam może na słońcu lepiej ruszą. Dziś kolejna partia będzie przesadzana i daturki kopane do ziemi. Bo umni sama glina i musze mojego M zaciągnąc do kopania dziur. Ogrodzenie prawie skończone więc teraz moge powolij planować co gdzie będzie rosło .
Zdjęcia zrobie jak najszybciej. Tylko ogarne bałagan który został po robieniu ogrodzenia.
Zdjęcia zrobie jak najszybciej. Tylko ogarne bałagan który został po robieniu ogrodzenia.
- kubusiowa mama
- 500p
- Od: 1 kwie 2010, o 01:27
Witaj Agnieszko.
Jej... ale roślinek. To będzie dopiero widok, jak się rozrosna i zakwitną. Bardzo jestem ciekawa.
Tez kupiłam fuksje.
Po raz pierwszy. Kojarza mi się z dzieciństwem . Moja babcia miała ich zawsze dużo.
Nie mam jeszcze doświadczenia, ale może się uda.
Pozdrowionka.
Będę tu do Ciebie zaglądać.
I uczyć się od Ciebie.
Ucałuj swojego maluszka.
Jej... ale roślinek. To będzie dopiero widok, jak się rozrosna i zakwitną. Bardzo jestem ciekawa.
Tez kupiłam fuksje.
Po raz pierwszy. Kojarza mi się z dzieciństwem . Moja babcia miała ich zawsze dużo.
Nie mam jeszcze doświadczenia, ale może się uda.
Pozdrowionka.
Będę tu do Ciebie zaglądać.
I uczyć się od Ciebie.
Ucałuj swojego maluszka.

-
Dziękuje za odwiedziny i miłe słowa. Maluszek ucałowany
- kubusiowa mama
- 500p
- Od: 1 kwie 2010, o 01:27
a czy juz wyzdrowiał?agnieszkar1978 pisze:Dziękuje za odwiedziny i miłe słowa. Maluszek ucałowany
-
Maluszej już wyzdrowiał i teraz jak jest ładna pogoda biega z siostrami na dworzu.
Naszczęści lekarz trafił odpowiednim lekarstwem.
Naszczęści lekarz trafił odpowiednim lekarstwem.
-
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Agnieszko ilość roślin robi wrażenie
Spodobał mi się pomysł z koszykiem wiklinowym, też mam podobny koszyk