Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rokitnik
Teraz już nie ma tego żeńskiego rokitnika z jednym albo dwoma owocami, o którym wcześniej pisałem, prawdopodobnie "służba" zieleni z miasta albo spółdzielni go wycięła, a nie z korzeniami,
i może odrośnie, a to nie moja "sprawa".
i może odrośnie, a to nie moja "sprawa".
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Jednak żeński rokitnik jest, a tylko się przeoczyłem, a mnie bardziej interesują te na mojej działce, i zwłaszcza czy najnowsze się przyjmą.
pozdrawiam, Gunnar
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Interesują mnie rosyjskie odmiany rokitnika. Czy ktoś prowadzi ich sprzedaż w Polsce? Nie znalazłam w internecie takiej oferty, więc proszę o pomoc forumowiczów.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agrokasia,
jakie odmiany rosyjskie rokitnika Cię interesują - rozmawiamy oczywiście o odmianach hodowlanych?
jakie odmiany rosyjskie rokitnika Cię interesują - rozmawiamy oczywiście o odmianach hodowlanych?
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Czytałam artykuł, w którym pracownik Instytut Sadownictwa w Skierniewicach polecał rosyjskie odmiany jak: Aromatnaja, Botaniczeskaja, Moskwiczka, Padarok Sadu, Avgustinka.
Może te wschodnie odmiany lepiej sprawdzą się w naszym klimacie?
Może te wschodnie odmiany lepiej sprawdzą się w naszym klimacie?
Witam.?Mam małą działkę i bardzo choruję na rokitnika w związku z tym chciałam zapytać czy da się go zaszczepić na podkładce a jeśli tak to na jakiej?Chodzi mi oto żeby zajmował mało miejsca.
- GunnarSK
Chyba tylko na innym rokitniku da się go zaszczepić, więc to jest pytanie, czy ktoś ma sprawdzony krzak o małych rozmiarach.Anna Dziarmaga pisze:Chodzi mi oto żeby zajmował mało miejsca.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Teraz po zimie rokitniki nie kwitną i nie mają liści, a pączki są nabrzmiałe, więc myślę, że będą i kwiatki i liście. Najciekawsze teraz, czy gałązki sadzone na jesieni się przyjęły i będą rosły.
pozdrawiam, Gunnar
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zamówiłam niedawno dwie sadzonki - okaz męski i żeński. Teraz jednak oglądam sobie wasze zdjęcia i zaczynam mieć wątpliwości, czy faktycznie został mi dostarczony osobnik męski, a może po prostu jest trochę za wcześnie, aby określić "płeć" rośliny. Oceńcie, proszę sami.
To rzekomo jest okaz męski:

Tutaj natomiast mamy żeńskiego rokitnika:

To rzekomo jest okaz męski:

Tutaj natomiast mamy żeńskiego rokitnika:

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- GunnarSK
Jak kwitnie, to dobrze widać, która roślina jest męska, bo właśnie z niego sypie się pył, i to dosyć obficie.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Teraz jak rokitnik kwitnie, należy zawiesić parę gałązek męskich na żeńskim krzaku, jeśli nie ma innych zapylaczy.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:43
Re: Rokitnik uprawa,warunki owocowania
Czytam i czytam i się wystraszyłam. Kupiłam 10 sadzonek rokitnika, bo podobał mi się krzew z jagódkami, ale po przeczytaniu o odrostach aż strach wsadzić. Czy można jakoś ograniczyć te odrosty? Duża donica, kocioł czy jeszcze coś innego? Poradźcie proszę, bo mi zarośnie cały ogródek. A tak nie chciałam sumaka octowca .......
Pozdrawiam Grażyna
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Rokitnik w przeciwieństwie do sumaka, nie przyprawi nikogo o atak astmy w upalny dzień. Także wybór i tak na + ;) Możesz posadzić w czymś albo po prostu wycinać odrosty, nie sądzę żeby to się aż tak rozłaziło sadzone w normalnej ziemi ogrodowej w której będzie miał dość składników odżywczych na tyle żeby nie musieć ich szukać dalej. Znajomi mają 3 sztuki od 10 lat chyba, i nic im się nie rozłazi na boki.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:43
Dzięki loeb za słowa otuchy. Może mi się nie rozlezie, ale nawet jakbym posadziła w donicy to przecież dziurami może wyjść. Jak zobaczę, że się rozłazi to wykopię i już. Może to zależy od gatunku lub indywidualnych właściwości krzaka?
Pozdrawiam Grażyna
Rozłazi się, rozłazi. Kilka metrów dalej wybije, jeśli kosi się trawę bliżej krzewu - być może to stanowi powód. Nie chcę jednak kategorycznie uogólniać, więc powiem bezpieczniej: u mnie się rozrasta...